Все повече се говори за потребността на човека от връзка

...
Все повече се говори за потребността на човека от връзка
Коментари Харесай

Помниш ли мушкатото?

Все повече се приказва за потребността на индивида от връзка с естествените сили и правила. Гражданинът е позагърбил тази потребност, само че когато остане затворен сред четирите стени, тя става неистова. По времето на огромното затваряне през 2020 година доста хора в градовете внезапно си накупиха цветя и си взеха домашни любимци. Грижата за растение дава наслада и придава цвят на дните. А какво по-хубаво от това да отглеждаме цветята, които помним от своите баби и майки?

Детството остава в нас вечно, като оазис, в който се връщаме, с цел да утолим жаждата си и да починем от жегата в живота. Иска ни се да го вземем със себе си, да продължим да живеем там колкото се може повече. Е, можем. Има един детайл, който даваше цвят и манталитет съвсем във всички домове от недалечното минало – пъстрото мушкато. Цветето на баба, което виси от прозорци и огради, краси масата в летните кухни, обсипва первази и външни стълбища – то е на всички места в благите ни мемоари. Днес го викаме в сегашното – с цел да върне ярката хубост на живота в модерните ни домове.



Мушкатото е най-българското цвете. Тук му е добре, като се изключи суровата зима, когато би трябвало да се прибере. През всички останали сезони този възхитителен приятел в стаята, балкона или двора ще ни награди с изобилен разцвет в разнообразни цветове. (Мушкатото се предлага в разнообразни форми и размери за хора с всевъзможни вкусови желания.) И като се прибави и фактът, че не изисква особени грижи и доста рядко страда от вредители, с право ползата към него се възстановява през последните години.



Бабин лек
Красиво, пъстро и сантиментално, мушкатото може също да се употребява и като лек поради солите, етеричните масла и полифенолите в него. Това чудно растение пречиства въздуха в помещението, като равнищата на нездравословните излъчвания понижават двойно. Отвара от листата на мушкатото облекчава кашлицата и гърлобола, а отвара от корени и листа повлиява добре неразположения в стомашно-чревния тракт. Инхалации с листата облекчават признаците на синузит, а едно от веществата в етеричното масло от мушкато потвърдено отстрани причинителите на туберкулоза. Маслото има противовъзпалителен резултат и облекчава кожата при изгаряния, рани и обриви.



Лаком слънцелюбец
Специалистите поучават мушкатото да се засажда във време, когато няма слани – всекидневно след средата на май. Колкото повече слънчева светлина получава, толкоз повече цъфти. Но може да вирее и на шарена сянка. Саксиите не би трябвало да са по-плитки от 18 см и е добре да има разстояние от 20 см сред растенията. Те се нуждаят от доста сила и хранителни субстанции. Ако засадите мушкато в подготвен тор, покривате потребностите му за няколко седмици. Ако употребявате тор с постепенно освобождение, мушкатото ще поддържа добра форма няколко месеца. Дори в този случай обаче ще се наложи в допълнение наторяване. Течният тор за мушкато съдържа всички хранителни субстанции, от които растението се нуждае. Добър натурален тор е утайката от кафе поради съдържащите се в нея калий, фосфор и азот.



Мушкатото може да съхранява влага в месестите си листа и стъбла, поради което се оправя с къси засушавания. За да цъфти щедро обаче, се нуждае от доста вода – по тази причина би трябвало да се полива постоянно, за предпочитане с дъждовна вода и рано заран. В разгара на лятото е добре да се полива наново и вечер.
Водата би трябвало да се излива върху почвата. Дори саксиите да са навън, може да се наложи поливане и в дъждовно време, защото гъстата зеленина на мушкатото пречи на водата да проникне до корените (с пръст елементарно може да се ревизира дали почвата е влажна).
Важно: това пъстро цвете въобще не понася преполиване. Още до момента в който го засаждате, се уверете, че съдът има добър дренаж. Струва си постоянно да премахвате изсъхналите цветни издънки и листа, по този начин мушкатото ще цъфти още повече.


Съвети за студено времеПриберете мушкатото, гледайте го до вътрешна стена – това понижава разликата в температурата денем и нощта. Никога не го оставяйте непосредствено на земята! През зимата е добре растението да се държи на- високо или най-малко да е изолирано от земята с вестник или плат.Когато е доста студено, цветето може да се покрие с градинско руно, бъбъл фолио или чаршаф. При ниски температури метаболизмът на цветята се забавя и те имат минимална потребност от вода.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР