Все повече политици се опитват засилено да присъстват в тик-ток

...
Все повече политици се опитват засилено да присъстват в тик-ток
Коментари Харесай

Партиите от мейнстрийма са в паника, има нова вълна от избиратели, върху които не могат да влияят

Все повече политици се пробват засилено да участват в тик-ток

Когато Саймън Харис бе разгласен за предстоящ министър председател на Ирландия през март, той се обърна към една от обичаните платформи, с цел да изрази позициите си - " ТикТок ". Ирландецът, който ще стане най-младият тийшък " (названието на премиерския пост в Република Ирландия) разгласява видео с думите " БЛАГОДАРЯ Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) ", изписани в жълто. Той описа през 95-те си хиляди почитатели за своя напредък, още от времето, когато е бил " самонадеян, начумерен младеж ", недоволстващ от неналичието на просветителна поддръжка за брат му, който страда от аутизъм.

Харис, от време на време именуван " ТикТок " Tийшъкa (на ирландски: Taoiseach) ", е измежду авангарда на европейските политици, които приветстват притежаваната от Китай обществена мрежа. Той е решил, че потребността да доближи до младите гласоподаватели надвива над опасенията към сигурността.  

С наближаването на европейските избори през май политиците от мейнстрийма са нащрек да не правят отстъпка позициите си на партиите от периферията, които сполучливо се възползват от късия видеоформат.

Но на Запад на " ТикТок " се гледа с все по-голямо внимание поради страховете, че данните от приложението, които са благосъстоятелност на основаната в Пекин компания " БайтДенс " (ByteDance), биха могли да попаднат в ръцете на китайското държавно управление.

Германските служби за сигурност да вземем за пример предизвестиха да не се употребява приложението поради опасенията, че то може да споделя данни с китайското държавно управление или да се употребява за влияние на потребителите му.

В Съединени американски щати има законодатели, които желаят китайският притежател да бъде заставен да продаде платформата или да бъде неразрешено разпространяването ѝ в електронните магазини за приложения.  Американският президент Джо Байдън изрази опасенията си пред китайския си сътрудник Си Цзинпин.

МАКРОН СЪБИРА 4 000 000 ПОСЛЕДОВАТЕЛИ

" ТикТок " споделя, че безпокойството към сигурността е безпричинно и че не събира повече информация от което и да е друго приложение.

В опит да понижи терзанията, компанията притежател на " ТикТок " предходната година сътвори създаде предпазване на данните на европейските консуматори в Дъблин и нае компания за сигурност от трета страна, която да следи потоците от данни.

Компанията " БайтДанс " отхвърля да е употребила приложението си за шпионаж. Китайското държавно управление също твърди, че в никакъв случай не е имало сходни планове.

Трийсет и седем годишният Харис употребява " ТикТок " от дълго време - още от март 2021 година. Той прави видеа, които варират от 60-секундно резюме на бюджета на фона на музика, до фрагменти по какъв начин си прави чай, до момента в който гледа футбол.

Друг прочут консуматор е френският президент Еманюел Макрон, който се причисли към " ТикТок " през 2020 година и към този момент може да се похвали с 4 000 000 почитатели.

Използването на " ТикТок " от високопоставени политици в Германия е по-нова наклонност, като първият министър, който предишния месец си направи акаунт, е ръководителят на здравното ведомство Карл Лаутербах.

" В " ТикТок " през днешния ден стартира гражданска война ", съобщи той. " Не може да оставим обществената мрежа на " Алтернатива за Германия " (АзГ), сподели още Лаутербах по отношение на възхода на крайнодясната партия, която стана втората по известност в страната.

Днес той бе последван от началника си – немския канцлер Олаф Шолц, който направи собствен личен акаунт в " ТикТок " и написа в обществената мрежа " Екс ": " Няма да танцувам. Обещавам ".

В първия му клип в " ТикТок " се чува необикновена музика, на чиито декор се появява известието: " Ние сме също толкоз сюрпризирани, колкото и вие! (И да, канцлерът в действителност към този момент е в " ТикТок " ) ".

Някои водещи немски министри обаче към този момент имат одобрено наличие в други обществени мрежи. Например Шолц и министрите на финансите, стопанската система и външните работи имат сметки в " Инстаграм ". Това важи и за Лаутербах.

Достигането до младите гласоподаватели е изключително належаща задача, поради обстоятелството, че 16-годишните жители на Германия могат да гласоподават на европейските избори през юни.

ПАРТИИТЕ ОТ МЕЙНСТРИЙМА СА В ПАНИКА

АзГ е една от немските партии, които преобладават в " ТикТок " и има  411 000 почитатели, а водещият ѝ претендент Максимилиан Крах е следван от 41 000 души.

" Така че всички демократически обединения в този момент претърпяват нещо като суматоха да не оставят  тази значима платформа, както и младия електорат, младите гласоподаватели, в ръцете на тази радикална партия ", сподели политическият съветник Йоханес Хиле.

В едно от видеата си Крах предизвиква учениците да се опълчват на учителите си, които имат леви убеждения. В друго видео той дава препоръки на младите мъже по какъв начин да се държат на срещи с девойки и ги приканва да не гледат порно и да не гласоподават за " Зелените ". " Истинските мъже са от десницата, същинските мъже имат идеали, същинските мъже са патриоти ", споделя Крах.

Политиците от мейнстрийма, които също се стремят към сходни достижения, са  изправени пред алтернатива поради съмненията си към потреблението на платформа, която произлиза от властническа страна.

Лаутербах съобщи, че има известни запаси към " ТикТок ", само че че признава успеваемостта на приложението. " Не притурям каквато и да е легитимност на платформата с това, че я употребявам ", уточни той. За да предотврати приключването на данни, той си е купил още един телефон, с който да употребява " ТикТок ".   

Екипът на Макрон също сподели, че президентът вижда изгодите от " ТикТок " и че нуждата от регулации е обособен въпрос. " Не може да пренебрегваме това население, чиято преобладаваща част не гледа вести по малкия екран и не чете пресата ", съобщи пред Ройтерс един от президентските съветници, който пожела да остане неизвестен.

Англия и Австрия демонстрираха нивото на опасенията си към сигурността, като предходната година не разрешиха потреблението на " ТикТок " на телефоните на държавните чиновници.

Но става все по-трудно " ТикТок " да бъде пренебрегнат. Институтът за проучване на публицистиката на Ройтерс предходната година заяви, че е провел изследване, съгласно резултати все по-малко хора се доверяват на обичайните медии, като в същото време " ТикТок " става все по-популярен източник на вести.   

Според въпросното проучване " ТикТок " е най-бързо разрастващата се обществена мрежа и 20% от лицата сред 18- и 24-годишна възраст я употребяват, с цел да наблюдават новините.

Сред най-важните английски министри, които имат доста наличие в " ТикТок ", е ръководителят на отбранителното ведомство Гран Шапс.

Когато бе оповестена възбраната за потреблението на " ТикТок " от държавни устройства, Шапс отговори на мярката, като разгласява в платформата клип от кино лентата от 2013-а година " Вълкът от " Уолстрийт ". В фрагмента Джордан Белфорд – персонажът, изигран от Леонардо Дикаприо, декларира: " Няма да си потегли, по дяволите ". Шапс добави, че в никакъв случай не е употребявал " ТикТок " от мобилно устройство на държавното управление и че възбраната е рационална.  

Белгия забрани на министрите и лицата на държавна служба да конфигурират " ТикТок " на служебните си устройства, само че има политици, които заобикалят тази мярка и употребяват приложението от други мобилни устройства. Политици от партията " Зелените ", които вземат участие в съдружното държавно управление, разгласяват в " ТикТок " видеа посредством мобилни телефони, които са свързани само с 4-Джи мрежата и на тях не са конфигурирани други приложения. Въпросните телефони не се употребяват единствено от политиците, само че и от техни чиновници.

" Друга причина, заради която ние сме в " ТикТок ", е, че не желаеме да оставяме това поле на крайната левица и крайната десница ", сподели представител на " Зелените " пред Ройтерс.

" Младите хора се срещат с новините през обществените медии и " ТикТок " е една от най-големите платформи. Някои политици изпитват комфорт от това, а други – не ", доплъва той.

Превод: БТА
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР