Все повече поколения ни делят от страшния и славен април

...
Все повече поколения ни делят от страшния и славен април
Коментари Харесай

Радев: Свободата на нова България се роди в бунтовни гнезда като Брацигово


„ Все повече генерации ни разделят от страшния и прочут април на 1876 година. И все пак, невидимата мощ на националната памет ни приканва още веднъж в гнездата на протеста. В местата, където се роди свободата на нова България “. Това съобщи президентът Румен Радев на церемонията на площад „ Централен “ в Брацигово, с която беше маркирана 142-годишнината от експлоадирането на Априлското въстание. Държавният глава и висш главнокомандващ Въоръжените сили одобри почетния строй и поздрави военнослужещите с подвига на българските въстаници.

" Когато Брацигово въстана, съмнения нямаше. Думите на завърналия се от Оборище Васил Петлешков разбуниха предците ни. Храбрият ви градец заплати за свободата ни повече от огромните български градове ", уточни Румен Радев.

Българският държавен глава уточни в речта си, че турските рапорти са определяли Брацигово като „ един от най-важните размирен центрове “. " В полите на Родопите, българите издигнаха своята въстаническа цитадела, а самоотвержената защита на Брацигово разколеба даже най-жадните за плячка башибозуци ", сподели още в словото си Румен Радев. Президентът беше безапелационен, че сходни мигове на тествания са безпогрешно огледало на истината, тъй като в тях „ ясно се отразяват и величавият национализъм, и задушливият пушек на позора “.

„ За светлите наши апостоли историята отреди великолепие. Те не бяха „ патриоти за мода “, както написа Захари Стоянов. Бенковски, Каблешков, Волов, Петлешков и доста други не видяха възродена България. Но прокараха път там, където нямаше посока. Провидяха бъдещето там, където времето бе спряло “, съобщи Румен Радев.

Президентът съобщи, че предизвестеният боен погром на въстанието не е бил разгром на вярата в свободата. Пред мъченическата крах дейците на протеста не се отхвърлиха от своя блян, граден със слово и пушка. Не отстъпиха и не се смутиха, тъй като саможертвата бе венецът на тяхното дело, сподели президентът и прикани брациговчани да пазят загатна и да се гордеят със своите предшественици.

Президентът съобщи пред изпълнилите площада жители, че без априлци нашата национална орис би била друга. „ Без себеотрицанието на поборниците духът на България щеше още дълго да остане обезверен. Защото достойнството на родината е дело на свободните духом. А пътят на отечеството се гради от достойните “, акцентира Румен Радев.

След края на вечерната инспекция тържествени илюминации озариха небето над общината, с което бяха изпратени знамената на Априлското въстание. В отбелязването на 142 години от Априлската епопея в Брацигово участваха кметът на общината Петко Петков, Пловдивският митрополит Николай, представители на изпълнителната и локалната власт, народни представители, хиляди жители.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР