Все повече населени места у нас протестират срещу опасните боклуци,

...
Все повече населени места у нас протестират срещу опасните боклуци,
Коментари Харесай

Карлуково протестира срещу опасни отпадъци

Все повече обитаеми места у нас стачкуват против рисковите отпадъци, складирани на територията им. Недоволството си през вчерашния ден обществено показаха жителите на ловешкото село Карлуково, а ден по-рано под прозорците на премиера в София имаше огромен митинг на хора от Пернишко и Бобов дол.

В Карлуково се оплакват от остра и задушлива миризма от пестициди, които по думите им са импортирани от Италия и складирани край селото. Хората желаят премахването им и настояват, че записана в Скопие компания ги разтоварва нощем. Става въпрос за българското сдружение " Блацион ", в което вземат участие македонските жители Блаже Игнатов и Горан Ангелов. Припомняме, че тяхната компания се оказа вносител на италианските боклуци, открити на пристанищата във Варна и Бургас. Окръжната прокуратура в Бургас стартира следствие на контейнерите с боклуци на пристанищата, които били предопределени за компания в Плевен. Според шефа на " Блацион " Горан Ангелов обаче контейнерите били за Топлоелектрическа централа " Бобов дол " на Христо Ковачки.

В събота пред Министерски съвет се сляха шествия на недоволстващи бобовдолци и перничани. Заради водната рецесия жителите на Перник скандираха за оставката и на районната министърка Петя Аврамова и обвинявания за повече длъжностни лица. Бобовдолци пък недоволстваха против изгарянето на боклуци в локалния Топлоелектрическа централа.

Жители на Елин Пелин се оповестиха против новопостроения цех за пластмаса " Интегра пластикс ". Те внесоха 1200 подписа в общината за образуване на локален референдум за незабавна възбрана за сходни предприятия на територията на общината, замяна на водопреносната и канализационна мрежа и създаване на различни пътища за тировете. Според хората предприятието е издигнато тихомълком, без да е желана оценка за въздействието върху околната среда, а капиталовото желание не е било подложено на публично разискване. Директорът на " Интегра пластикс " Юлиан Белев изясни, че заводът е в тестов интервал и не работи с цялостен потенциал. " От Регионална инспекция за опазване на околната среда сметнаха, че няма потребност от Оценка на въздействието върху околната среда. Хората приказват за неща, които не схващат, и доста от изказванията им са некомпетентни ", разяснява вложителят.

Пазарджишката компания за преправка на пластмаса " Екоинвест " се оказа източник на замърсяване, което умъртви рибата в река Марица сред Стамболийски и Цалапица тази събота. Областният шеф на Пловдив Дани Каназирева прикани да не се употребява риба, уловена по поречието на реката до Първомай, както и да се заобикаля допир с речната вода. От Регионална инспекция за опазване на околната среда оповестиха, че " Екоинвест " е провинен за казуса, рибата се отровила от неразтворими субстанции от пластмасата, изпуснати във водата поради неправилна работа на пречиствателните уреди. Прокуратурата образува досъдебно произвеждане. Първите проби демонстрираха, че замърсяването е токсично. Бързите проби са отхвърлили съществуването на цианид, само че още се прецизира какво е рисковото вещество, сподели Каназирева. Очакват се резултатите от назначените експертизи, само че нездравословните субстанции към този момент са стигнали по течението от Пазарджик до Пловдив и Първомай, заплашват да стигнат и Хасково. От ВиК в Пловдив обаче твърдят, че няма заплаха за питейната вода на града.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР