Все повече на Газпром ще му се налага да се

...
Все повече на Газпром ще му се налага да се
Коментари Харесай

Руслан Стефанов: Въпреки забавянето Европа успява постъпателно да либерализира газовия пазар

Все повече на " Газпром " ще му се постанова да се преценява с либерализацията на газовия пазар в Европа. Това съобщи икономистът от Центъра за проучване на демокрацията Руслан Стефанов в изявление за предаването " Събота 150 ":     
" Ако се върнем през 2009 година, тогава Русия показа своя различен вид на либерализацията на пазара, тъкмо преди Европейската комисия да показа своите хрумвания за либерализация. Ако погледнем и делото с „ Газпром “, което мина преди малко, се вижда, че въпреки и доста постепенно,ЕК постанова своя модел, а на „ Газпром “ му се постанова да се съобрази с тези решения. Разбира се, остава вярата на съветската страна, че ще успее по някакъв метод, разговаряйки с обособени страни, те да не се възползват от тези благоприятни условия, които дава европейският пазар, само че това рано или късно ще се осъществя. Европа, макар множеството компликации и забавяния въпреки всичко съумява постепенно и постъпателно да осъществя своята концепция за либерализация на пазара. В случая има една раздразнителност от страна на Русия, защото на тях от ден на ден ще им се постанова да се преценяват, надлежно да влизат в конкуренция с различни доставки. 

Ролята на различните доставки е не когато газът е на ниска цена, както беше през последните 2-3 години, а когато цената на барел нефт доближи още веднъж 140-150, а за какво не и 200 $, акцентира Стефанов:

„ Тогава ще бъде доста положително за конкурентноспособността на Европа да има различна опция за доставки. Всички огромни пазари, в това число Китай, търсят такива различни доставки. Така че, този вид, който президентът Путин предлага, е обезверен зов, продължаващ агитационен зов, че видите ли, съветските тръбопроводи в Европа нямат опция. Очевидно имат и последната страна, която го потвърждава, е Хърватия, която също ще търси такава опция и за доставка надлежно на газ в Западните Балкани. “

Очевидно Северен поток е стратегически план на Русия, който избрани немски бизнеси са възприели като преференциален за тях, само че е неблагоприятен за Украйна, уточни още икономистът.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР