Все повече млади българи, които учат и работят в Европа,

...
Все повече млади българи, които учат и работят в Европа,
Коментари Харесай

Невероятно, но факт: IT спец с 3 570 лв. живее по-добре у нас, отколкото в Германия – €4100 евро

Все повече млади българи, които учат и работят в Европа, си купуват еднопосочен билет за родината. Новата наклонност беше регистрирана след четирите срещи на обществения зам.-министър Зорница Русинова с наши сънародници във Виена, Лондон, Кьолн и Мюнхен. 

``
реклама

На тях бяха показани опциите за живот, работа и кариера у нас.

За първи път през 2018 година заминаващите в чужбина младежи са по-малко от завърналите се, сочи статистиката, написа " Стандарт ".

Сметките

ІТ експерт у нас взема приблизително бруто 3 570 лева В Германия - 4100 евро. След махане на налози и осигуровки на българина му остават нето 2840 лева, на германеца - 2400 евро. Наемът за едностаен апартамент в София е 500 лева, в Мюнхен - към 850 евро. А месечните разноските за превоз са 25,56 евро (50 лева.) против 79.10 Евро (154.71 лева.). Така, като извадим главните разноски, ІТ експертът ще разполага с 2290 лева у нас и с 1570 евро в Мюнхен. Отделно от това е перото за храна, настрана за облекло, настрана за здравеопазванe, за културен живот…

Другият плюс: Бизнесът у нас подвига заплатите до 12%

Между 8 и 12 % ще скочат заплатите в бизнеса тази година, демонстрират плановете на работодателските организации. В обществения бранш през 2019 година възнагражденията бяха вдигнати с 10 на 100. През 4-то тримесечие на 2018 година България е измежду 10-те страни членки на Европейски Съюз с максимален растеж на заплатите, сочат данните на Евростат. През последните две години – 2017 година и 2018 година междинната заплата е повишена с 9,4%, а минималната с 9,5% през 2017 година, с 10,9% през 2018 година и с 9,8% през 2019 година

Това са единствено дребна част от причините, които 157 млади българи, учещи или завършващи образованието си в Мюнхен, чуха на 11 май. Представи им ги заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова по време на четвъртия за тази година кариерен конгрес за наши младежи, последващи там.

Подобни срещи се състояха преди този момент на 13 април в Кьолн, на 9 март в Лондон, и на 23 януари във Виена. Наесен ще е форумът в Холандия. По време на срещата в Мюнхен, проведена от общественото министерство, в партньорство с Агенцията по заетостта, съдружие „ Български кариерен конгрес “, работодателски организации, задгранични търговски камари, студентите получиха съответни оферти за стаж и работа в над 30 компании. И част от тях одобриха.

Ще си дойдат!

Как да върнем българите зад граница вкъщи, по какъв начин на създадем по този начин, че младите, които учат в чужбина да не остават там е въпрос, който от години си задаваме. И преливаме от пусто в празно. Екипът на Зорница Русинова, с поддръжката на вицепремиера Томислав Дончев, обаче са намерили отговор. Кампанията им измежду младите българи в европейските страни с най-голям % учащи се или към този момент приключили наши сънародници, дава резултат.

Стабилна ли е България, има ли бъдеще в нея е един от въпросите, които младите, учещи в чужбина задават постоянно, щом някой им каже върнете се. Затова и на всяка от срещите тази година съществена задача на Зорница Русинова е да им показа икономическите индикатори. Брутният вътрешен артикул в България е повишен през 2018 година с 3,1%, до момента в който междинният растеж за ЕС-28 е 1,4 на 100. Очаква се тази година икономическият напредък да е 3,4%.

През 2018 година страната ни се подреди на 12-то място в ЕС-28 по растеж на Брутният вътрешен продукт. Тя е на 2-ро място в Европа по най-голям растеж на самостоятелното ползване. Инвестициите се усилват. В развой на узаконяване са 54 плана на стойност над 1.5 милиарда лева с капацитет за откриване на над 6000 нови работни места.

Затова и мотото на срещите е: Мечтите могат да станат действителност в България. " С общи старания желаеме да покажем, че младежите има доста какво да получат в страната и доста какво да дадат за нейното бъдеще ", разяснява пред " Стандарт " Зорница Русинова.

" Целта ни е младите българи в чужбина да получат вярната информация, с цел да създадат своя верен избор ", обобщава зам.-министърът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР