Все повече кандидат-студенти избират къде да следват, като преценяват възможностите

...
Все повече кандидат-студенти избират къде да следват, като преценяват възможностите
Коментари Харесай

Пловдивските вузове в Топ 5 по мобилност и стажове

Все повече кандидат-студенти избират къде да следват, като преценят опциите за присъединяване в интернационалните обмени и стажантски стратегии, наедно с качеството на образование, разноските и вероятната реализация след дипломирането. Това демонстрира опитът на просветителните консултанти и уредниците на кандидатстудентски тържища. Вузовете под тепетата се оказват в Топ 5 в страната по тези индикатори в основни професионални посоки.

Класацията е направена въз основа на Националната рейтингова система, която дава картина за 51 висши учебни заведения в страната, които образоват в 52 професионални посоки. Освен стандартизираните ранглисти, базата данни дава опция и за лични - като се зададат параметрите, които да имат тежест при сравняването на вузовете. Използвайки този инструмент, „ Марица ” съпостави висшите учебни заведения у нас по критерии подвижност и стажове. Данните в това изследване са събрани, откакто в системата е заложена тежест от общо 100% на 5 критерия: „ Мобилност ”, „ Оценка на опциите за подвижност ”, „ Участие в стажове ”, „ Подкрепа на присъединяване в стажове ” и „ Избор на стажанти ”. Това значи, че последвалото нареждане пренебрегва всички останали индикатори, в това число кой вуз е отличник в професионалното си направление.

В едно от най-модерните и мечтани от студентите - „ Комуникационна и компютърна техника ”, водачът в направлението - Техническият университет, обаче води и по благоприятни условия да се пътува на продан по стратегии като „ Еразъм+ ” или да се минат практики още по време на следването. В това отношение с него се изравняват Националният боен университет „ Васил Левски ” във Велико Търново и Русенският „ Ангел Кънчев ”. Пловдивският университет е трети в класацията дружно със Софийския и УХТ.

В друго доста настоящо сега професионално направление, което събира от ден на ден кандидат-студенти - „ Педагогика ”, Пловдивският университет тази година се изкачи на втора позиция по качество на образованието. По отношение на подвижност и стажове е трети, превъзхождат го Софийският, Тракийският и Великотърновският „ Св. св. Кирил и Методий ”.

Вече няколко години УХТ държи водачеството по качество на подготовката по хранителни технологии. Но в обмените и практиките е на точка зад Русенския университет „ Ангел Кънчев ”.

Аграрният университет също се наложи като N1 в направленията „ Растениевъдство ”, „ Животновъдство ” и „ Растителна отбрана ”. Справка по какъв начин стои във връзка с подвижността и стажантските стратегии в „ Растителна отбрана ” сочи, че вузът е лидер и по този индикатор пред Лесотехническия и Шуменския университет.

В последната национална ранглиста МУ-Пловдив за първи път поведе в професионално направление " Медицина ", само че във връзка с интернационална подвижност на студенти е зад Варна и София със забележителна разлика в точките.

В направление „ Икономика ” по заложените критерии води Висшето учебно заведение по мениджмънт във Варна, следвано от Софийския университет. След тях се подрежда още веднъж Аграрният под тепетата, който дели позицията с Американския в Благоевград и Икономическия университет във Варна. Четвърти са УХТ и още две висши учебни заведения, под N5 са ПУ и ВУАРР, шестата позиция също е за пловдивски ВУЗ - Висшето учебно заведение по сигурност и стопанска система.

И в „ Административно ръководство ” лидер е Висшето учебно заведение по мениджмънт, само че силите са доста изравнени. Второто място си разделят 5 вуза, измежду които Техническия университет, третото - 4, на четвърта позиция с още 7 съперници са Аграрният и ПУ. Веднага по-късно са Бургаският свободен университет и нашите ВУАРР, ВУСИ и ЕВУМ.

Класацията по подвижност на студентите по право водят Американският и Русенският университет, а ПУ „ Паисий Хилендарски ” е на трета позиция.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР