„Все повече и повече в движение“. Рекорден брой деца мигранти в Латинска Америка и Карибите, предупреждава ООН

...
Децата мигрират през Латинска Америка и Карибите в рекорден брой,
Коментари Харесай

Децата мигрират през Латинска Америка и Карибите в рекорден брой, водени от групово насилие, бедност, нестабилност и изменение на климата, съобщи ООН в сряда.

През първите седем месеца на 2023 г. над 60 000 деца прекосиха пропастта Дариен, основен миграционен маршрут и коварен участък от джунгла, който свързва Южна и Централна Америка, повече от всяка друга година в историята, каза Детският фонд на ООН, УНИЦЕФ.

По-малките деца извършват тези опасни пътувания с нарастваща скорост, добави УНИЦЕФ, като тези под 11 години вече представляват до 91% от всички деца, преминаващи през ключови транзитни точки в региона.

„Все повече и повече деца са в движение, във все по-млада възраст, често сами и от различни страни на произход, включително от далечна Африка и Азия“, каза Гари Конил, директор на УНИЦЕФ за Латинска Америка и Карибите.

 Група мигранти от различни страни минават през Darien Gap, докато продължават пътуването си към границата на САЩ, в Аканди, Колумбия, 9 юли 2023 г. Група мигранти от различни страни минават през Darien Gap, докато продължават пътуването си към границата на САЩ, в Аканди, Колумбия, 9 юли 2023 г. Адри Салидо/Ройтерс

„Когато пресичат няколко държави, а понякога и целия регион, болести и наранявания, раздяла на семейството и малтретиране могат да попречат на пътуванията им и дори да стигнат до местоназначението си, бъдещето им често остава изложено на риск.“

В световен мащаб децата съставляват около 13 процента от мигрантското население, но те представляват 25 процента от хората в движение в Латинска Америка и Карибите – най-високият дял в света.

„Безпрецедентният мащаб на детската миграционна криза в Латинска Америка и Карибите изисква спешно по-силен хуманитарен отговор, както и разширяване на безопасни и редовни миграционни пътища за деца и семейства, за да се помогне за защитата на техните права и бъдещето им, независимо къде се намират от — каза Конил.

Мигранти на път да пресекат пропастта Дариен през септември 2021 г. Мигранти на път да пресекат пропастта Дариен през септември 2021 г. Фернандо Вергара/АП

„Дори ако децата стигнат до местоназначението си, бъдещето им често остава изложено на риск.“

Преходът през Darién Gap, участък от отдалечена, безпътна, планинска тропическа гора, свързваща Южна и Централна Америка, е един от най-популярните и опасни разходки на земята.

Походът от 66 мили (106 километра) води мигранти от Колумбия до Панама и е решаващ преход за тези, които се надяват да стигнат до Съединените щати и Канада.

06 darien gap cmd intl Натали Галон/CNN

Почти 250 000 души са преминали през 2022 г., подхранвани от икономически и хуманитарни бедствия – почти двойно повече от предходната година и 20 пъти повече от средната годишна стойност от 2010 до 2020 г.

Безпрецедентното движение на хора в Западното полукълбо оказа огромен натиск върху администрацията на Байдън, която – въпреки въвеждането на поредица от мерки за спиране на миграцията – все още е изправена пред потенциално още хиляди хора, пристигащи на южната граница на САЩ тази есен, поставяйки политическа деликатен въпрос на преден план на прага на президентските избори.

Вече граничните служители виждат нарастващ брой ежедневни срещи на границата в сравнение с по-рано това лято. През юли броят на семействата, задържани на границата – едно от най-уязвимите групи от населението – почти се удвои в сравнение с юни, което поражда опасения в администрацията на Байдън.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР