Все повече германци избират да прекарат старините си извън Германия.

...
Все повече германци избират да прекарат старините си извън Германия.
Коментари Харесай

Да се махаме от Германия, моето момиче, отиваме в България

Все повече германци избират да прекарат старините си отвън Германия. За това приказват и прехвърлянията на немски пенсии към чужбина, чийто брой за 20 години се е удвоил. Най-голям растеж отбелязва България – с 2 800%, написа Дойче веле.
Все повече германци след излизане в пенсия не могат да запазят стандарта си на живот. И би трябвало да се отхвърлят от какво ли не: от автомобил, от пътешествия, от просвета. В Източна Европа обаче с немската пенсия се живее много по-охолно.
В България животът е двойно по-евтин, настояват репортерите на тв канал ZDF и дават образец с парцелите: къща може да се купи даже за 5 000 евро. Същото се твърди и в серия от изявления в „ Ди Цайт “.

Седмичникът цитира службата Евростат, съгласно която междинният приход в България възлиза на по-малко от 500 евро. Литър бензин коства към едно евро, наемите са ниски, цените на недвижимите парцели – също, написа вестникът и обобщава, че изискванията на живот в България несъмнено оферират забавна вероятност на тамошните пенсионери.
С това се изяснява и едно на пръв взор смайващо число: броят на германците, които живеят и получават пенсията си в България, за 20 години се е нараснал с цели 2 800 %! В безспорни числа обаче това повишаване към този момент не наподобява толкоз сензационно: през 1997 година към България е имало едвам 22 пенсионни прехвърлянето от Германия, а през 2017 броят им към този момент е бил 652.

Все повече немски пенсионери избират да живеят другаде
За същия интервал от 20 години се е удвоил броят на германците, които получават пенсиите си отвън Германия – през днешния ден те към този момент са близо 240 хиляди. Повечето живеят в прилежащи страни – Австрия, Франция и Швейцария. Там нормално ги е отвел персоналният или служебният им живот.
Но тази картина последователно се трансформира и от ден на ден германци избират на старини да живеят там, където са ходили на лятна отмора: сред 100 и 200% се е нараснал броят на немските пенсионери в страни като Испания, Гърция и Хърватия.
В своя документален филм за немските пенсионери в България ZDF показва 75-годишния Валдемар Хакщетер и брачната половинка му Хилдегард, които от десетина години живеят в едно село в Североизточна България.

Хилдегард въобще не желала да напуща Германия, само че България се оказала единственият излаз. Техния случай разказва и вестник „ Ди Цайт “: Това са един различен тип стопански мигранти: те бягат не от бедното към богатото, а назад, от богатото към бедното, разяснява седмичникът.
В България бедните немски пенсионери спадат към горната междинна класа. „ Тук няма потребност да си броя стотинките и да мисля мога ли да отида на ресторант “, споделя Валдемар пред изданието. Двамата изясняват, че в Германия месечно разполагали с не повече от 300 евро, откакто си платят всички сметки. „ Вече 10 години живеем тук. И нито ден не съм съжалявал за това решение “, споделя още Валдемар.

„ Да се махаме от Германия, моето момиче! “
По-нататък в „ Ди Цайт “ четем: „ От 1990 година насам България изгуби съвсем два милиона от общо 9-те си милиона поданици. На час я напущат деветима души, както неотдавна откри един академик. Мнозина от тях, нормално добре образовани, се насочат към Западна Европа. А в техните домове в този момент се нанасят пенсионери от Западна Европа. „ България се обезкървява “, споделя Валдемар Хакщетер. Тъкмо заради това българите се радвали на новите си съседи. “ Цитираният от „ Ди Цайт “ академик се споделя Петър Иванов. Австрийският „ Дер Щандарт “ го показва като академични учител по логика на психиката, съгласно който всеки ден 220 души напущат България.
Тръгнали тъкмо в противоположната посока, през днешния ден Валдемар и Хилдегард са удовлетворени. Искам да пребивавам, не просто да оставам жив “, споделя Валдемар и прибавя: „ А тук съм вторият най-заможен човек в селото. “ Не инцидентно преди 10 години той споделил на Хилдегард: „ Да се махаме от Германия, моето момиче! “
Инфо: Днес.БГ

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР