Все повече европейски държави предупреждават, че заради войната в Близкия

...
Все повече европейски държави предупреждават, че заради войната в Близкия
Коментари Харесай

След атаката на граждански полет в Махачкала - как отеква войната между Израел и Хамас в Русия?

Все повече европейски страни предизвестяват, че поради войната в Близкия изток се е засилил антисемитизмът.

Във Франция, от 7 октомври до момента са осъществени над 700 антисемитски закононарушения, към 400 души са задържани. В Австрия тези прояви са се усили с 300%, сходна е наклонността и в Германия. Във Англия са регистрирани към 220 закононарушения от ненавист към еврейската общественост.

Според социологическите изследвания антисемитизмът е доста по-голям в Западна, в сравнение с в Източна Европа. Наблюдатели дефинират като антисемитски разгром случая на летището в Дагестан, който демонстрираха всички международни медии - знаете, там.

Какво е смисъла на този случай за Русия и по какъв начин отеква там войната сред Израел и Хамас? Николай Кръстев беседва с Денис Соклов, специалист по Сверен Кавказ и координатор на опозиционната организация " Граждански съвет ", който сега живее в заточение в Полша.

- Защо се стина до тази обстановка, в която дагестански мюсюлмани излязоха на летището в Махачкала, с цел да търсят евреи на борда на самолета от Тел Авив и да ги смъкват от него?

- За това има няколко фактора - поради задоволително напрегнатата конюнктура измежду рускоезичните мюсюлмани, поради събитията в Израел и бранша Газа. За мюсюлманите част от тяхната еднаквост е обвързвана с Израел и Палестина. Става дума не за всички мюсюлмани, които са рускоезични, а за тези, за които приказваме. От самото начало на случилото се Газа на 7 октомври водачите на публичното мнение измежду тази общественост са шейхове и мюсюлманските проповедници доста остро изначало поддържаха дейностите на Хамас и след това поддържаха Палестина и застанаха зад нея в този конфликт. И в действителност това е общото мнение - мейнстрийма измежду рускоезичните мюсюлмани и по-специално дагестанците, по-специално за тяхната сериозна поддръжка за Палестина и осъждането на дейностите на Израел.

Фактически доста от тях се отнасяха със благосклонност към офанзивата на Хамас. Това съставлява техният черно-бял свят, казвайки че през този въпрос те се усещат дискриминирани, както в Русия, по този начин и в света. Това може да се изясни с напрегнатата обстановка освен от новините, само че и също по този начин и от мюсюлманските духовници и водачите на мнение в тяхната общественост.

Второ, самите съветски управляващи, започвайки от Владимир Путин, не осъдиха офанзивата на Хамас и приказваха за преднамереното изтребване на дами, деца и възрастни хора в бранша Газа и по този начин де факто съветските управляващи застанаха на страната на терористите в тази обстановка, подкрепяйки Палестина. Освен думите, имаше и дейности в тази посока и делегация от Хамас беше на посещаване в Москва. Т.е - Москва сподели на своите жители на коя страна би трябвало да бъдат - това не е просто митинг против Израел, а позволен митинг против Израел и по принцип против евреите.

И третата причина, която не е без значение - мобилизацията на ресурсите, които дадоха канали в Телеграм в Дагестан - “Ултра Дагестан “ през които мина практическа цялата организация на нападението над летището и самолета. През него се наблюдаваше придвижването на този полет от Тел Авив към Махачкала.

Това са трите съществени фактора, с цел да се разбере станалото. Същият този канал беше доста деен и против митингите срещу мобилизацията в Русия. Това, като цяло, беше опозиционен канал в Телеграм, само че в тази обстановка той работи в унисон с ползите на Кремъл.

- Как господин Соколов би трябвало да разбираме визитата на делегацията на Хамас в Москва? Какво това би трябвало ни демонстрира?

- Не знам какво би трябвало да ни споделя, само че факт е, че има посещаване на Хамас в Москва и това значи, че има връзки сред тях. Знаем, че Москва е имала някакво присъединяване в офанзивата на Хамас - директно или индиректно, само че такова е имала. Това, което виждаме, е че Москва задоволително интензивно се пробва да се възползва от тази обстановка, с цел да отвлече вниманието на международната общественост от ставащото в Украйна и да размести картите там и да стане още по -объркана обстановката, в сравнение с до момента.

- Заставайки на страната на един от центровете в Исляма - Шиизма, Москва в опълчването си със Сунизма какво това би трябвало това да ни приказва в тази конюнктура?

- Мисля, че в тази обстановка противостоенето сред шиити и сунити няма значение. Тази история остава зад скобите на това събитие, за което с Вас приказваме. Но това ще се прояви, обаче, по късно.

- Да, само че Русия стои на страната на Иран, в случай че не се неистина нали?

- Русия е на страната на Иран, на Башар Асад и това е тъкмо по този начин. Но Русия се пробва да поддържа връзки и с Турция, която е сунитска страна.

- Как тя балансира сред двете посоки, сред шиитите и сунитите и техния спор?

- Мисля, че приказваме за политика, а когато става дума за политика, съюзите са въпрос на обстановка и са въпрос на ползи. В дадения случай ползите на Русия съответстват с ползите на Иран и Сирия, а в различен от случаите с тези на Турция. Тя, в дадения случай има по-уравновесена позиция.

- В последно време виждаме, че Рамзан Кадиров става водач освен на кавказките, само че и на съветските мюсюлмани. Това може ли да докара до радикализация в тази общественост в подтекста на ставащото в Газа?

- Рамзан Кадиров се опитваше да бъде водач на всички мюсюлмани в Русия, само че той не съумя да стане водач на всички мюсюлмани даже в Чечения. Но той съставлява едно несъмнено течение в Исляма и това е кадеристкия хитрец, които са почитатели на култа Хаджи и в този смисъл той е един от забележимите политически водачи в това направление. Не всички почитатели на този хитрец, са последователи на Рамзан Кадиров.От организационна позиция Кадиров е доста авторитетен мохамеданин, както в стопански, по този начин и в политически проект в Руската федерация и по тази причина той е техен лобист и взема на своя страна тази позиция.

- Включването на кавказките мюсюлмани в границите на съветското навлизане в Украйна, по какъв начин би трябвало да го оценяваме - като набожен или политически акт?

- От страна на Кремъл има две групи съветски мюсюлмани - едната част е формирана от такива, които са на контракт в съветската войска и това са хора от Дагестан, Ингушетия, Кабардино-Балкария, както и Адигeя. До пълномащабната война на Русия в Украйна доста кавказци и мюсюлмани служеха на контракт в съветската войска и като такива те се оказаха едни от първите, които участваха в тази офанзива против нея. Втората група, за която вие доста тъкмо отбелязахте - е кадировците, които са част от подразделенията на батальона “Ахмат ”, както и освен чеченци, само че и други наемници.

Твърде огромна част от тези наемници, които бяха мобилизирани в самото начало на пълномащабната война участваха и не престават да взе участие във войната против Украйна на страната на Кремъл. Става дума за сходна история като тази с “Вагнер ” даже считам че става дума за по-самостоятелна единица, която взе участие като нещо по средата сред държавно въоръжено поделение или като част от армията Росгвардия и частната войска на Рамзан Кадиров, която е платена от средствата, които дават от Кремъл. Имаше опити в самото начало да се слагат някакви религиозни окраски на това придвижване, да бъде разгласен джихад на Украйна от някой от локалните мюфтии, само че това не можа да се реализира до дъно. Опита да се показа тази война против Украйна, като война против неверниците измежду съветските мюсюлмани не се получи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР