Все повече деца и родители в страната ни стават зависими

...
Все повече деца и родители в страната ни стават зависими
Коментари Харесай

Около 3 млн. души харчат 500 млн. лв. годишно за игри на късмета

Все повече деца и родители в страната ни стават подвластни от хазартните игри. Хазарт в България играят към 3 милиона души. Около 300 хиляди от тях играят постоянно, въпреки че 86% от хората в никакъв случай не са печелили нещо. В страната има доста случаи, в които цели фамилии губят домовете си и децата страдат най-вече от това. Все по-често следят деца, които купуват лотарийни билети.

Това пишат в отворена позиция до омбудсмана на републиката Мая Манолова, министъра на финансите Владислав Горанов, спортния министър Красен Кралев, държавната комисия по хазарт и Държавната организация за протекция на детето от Национална мрежа за децата. Авторите се базират на проучване на организация " Галъп "

Разходите за
хазарт варират сред 15 и 43 лв. на човек на месец. Общите разноски са близо половин милиард лв. годишно за игри на шанса. Най-голяма облага е записана от продажбата на билети за бърза облага.

Повод за писмото са измененията в Закона за
хазарта, импортирани на 11 май 2018 година от депутата от Оперативна програма Христиан Митев и група народни представители.

От Националната мрежа са обезпокоени от предлагането за отпадането на експлицитната възбрана за директна и непряка реклама, ориентирана към малолетните и малолетните.

Те напомнят, че през месец март 2018 година във връзка реклама на игри на шанса с присъединяване на българските гимнастички от националния тим по художествена гимнастика са настояли с писмо до Народното събрание за отворена и обществена полемика по тематиката.

Напомняме, че Етичната комисия на Националния съвет за саморегулация оцени рекламата като неприемлива от позиция на етиката и духа на закона. Комисията по
хазарта постанови налагане на оптимални санкции на малките екрани, излъчвали рекламата. Основен аргумент при вземането на тези решения беше фактът, че хазартната взаимозависимост е интернационално прието болестно положение, разказано в МКБ-10. Рекламите на хазарт основават спомагателен риск, напомнят от Националната мрежа за децата.

От неправителствената организация оферират полемиката да обхване освен рекламата на
хазартни и лотарийни игри, само че и други аспекти на регулациите на хазарта, които оказват отрицателно въздействие в обществото.

Те оферират в полемиката да влязат и данъчните облекчения за
хазарт, които разрешават бързото и нападателно разгръщане на хазартни игри в България.

За близо 10 години приходите от
хазартни игри в България са се удвоили. Само за 2017 година са стигнали над 3 милиарда лева съгласно Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията, който цитира данни от системата Amadeus на Moody`s.

Платените налози за 2016 година са единствено 177 млн. лева, или под 0.6% от облагата. Най-голяма облага се записва от игрите с заличаване на билети. Според данните, най-печеливши са фирмите на Васил Божков, които провеждат и игрите с триене на билетчета.

За 2017 година " Ню геймс " АД и " Национална
лотария " АД са оповестили оборот от 88.5 млн. евро и 15.3 млн. евро, а общият оборот от най-големите хазартни компании на предприемача доближава 296 млн. евро.

След данъчното облагане облагата е към 76 млн. евро. За съпоставяне съгласно данните на Amadeus компаниите на Озкан и Саневиан имат оборот от 167 млн. евро и 69 млн. евро, а след налозите облагата им доближава 3.1 млн. евро и 5.8 млн. евро.

Безлов прави и прилика с тютюневия бизнес, като показва, че " Ако през 2017 година пазарът на тютюневи произведения е оценен на 3.5 милиарда лева, то платените акцизи и Данък добавена стойност са за близо 3 милиарда лева При големите облаги в
хазарта платените налози за 2016 година са 177 млн. лева "

От Националната мрежа на децата съпоставят приходите от
хазартни игри и обществените отчисления. Годишните вноски за обществено отговорно държание на хазартния бизнес са извънредно ниски. Организаторите на онлайн залагания внасят най-високата сума - 50 000 лева.; казината - 10 000 лева; а уредниците на лотарийни игри, които са с голям оборот и облаги, дължат единствено 5 000 лева

Събраните пари от тези вноски по концепция би трябвало да бъдат ориентирани към планове в поддръжка на младежи, деца и фамилии, напомнят от неправителствената организация.

Те оферират да бъде основана работна група в Министерство на младежта и спорта. В нея ще се преглеждат плановете и процедурите за разпределение на отчисленията от
хазарт за юношески стратегии.

От националната мрежа оферират на Държавната комисия по
хазарта да се вмени задължението да издава отзиви и мнения, касаещи етичните правила при хазартните и лотарийни действия. Да има изключително внимание към малолетните и малолетните, както и до практиките, водещи до пристрастяване към хазарт.

Неправителствената организация желае цялостна възбрана или най-малко ограничение на рекламата на лотарийни и
хазартни игри, които въздействат в най-голяма степен на децата, младежите, бедното население и водят до пристрастяване към хазарт. Според проучване на Галъп, 69% от интервюираните считат, че рекламите на хазартни игри би трябвало да бъдат неразрешени.

" Когато
хазартът се трансформира в съществена фантазия на нацията, това е проблем и този проблем би трябвало да бъде позволен, макар облагите и приходите, които генерирате. Този проблем би трябвало да откри своето решение, тъй като никой няма право да усилва човешкото страдалчество и тъй като има хора, които залагат последните си два лв. или дома си с празна вяра, която шумно се популяризира ", се споделя в откритото писмо.

Авторите на писмото напомнят, че Национална мрежа за децата сплотява над 150 организации в България. /news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР