Все повече държави в Европа затягат covid-мерките преди предстоящите коледни

...
Все повече държави в Европа затягат covid-мерките преди предстоящите коледни
Коментари Харесай

Все повече държави в Европа затягат covid-мерките

Все повече страни в Европа стягат covid-мерките преди идните коледни и новогодишни празници. За влизане в Австрия и Швейцария към този момент изискват освен имунизационен документ или документ за преболедуване, а и негативен PCR-тест. А идващите в Румъния би трябвало да попълнят формуляр с информация къде и за какъв брой време ще отседнат, в противоположен случай ги грози солена санкция. 

От през днешния ден пътуващите за Австрия би трябвало да показват както документ, че са имунизирани или преболедували ковид, по този начин и отрицателен резултат от PCR тест или трета доза ваксина. Освен това документът за имунизация не би трябвало да е на повече от 270 дни, а документът за преболедуване - не повече от 180 дни. Срокът на годност на PCR теста за влизане не би трябвало да надвишава 72 часа. 

Изключение от правилото се прави за имунизирани с бустърна доза ваксина, бременни дами с противопоказания за ваксина, директни пасажери, учащи се и за пътешестване до работа в интернационалните организации. За да влязат в страната те ще се нуждаят само от негативен резултат от тест за ковид. Новите условия не важат за деца под 12-годишна възраст, с изключение на ако съпътстващият ги не е поставен под карантина. 

Освен това, пътуващите би трябвало авансово да се записват на. Гражданите на Австрия и останалата част от Европейския съюз, които не са били имунизирани или не са преболедували ковид, ще бъдат сложени в незабавна 10-дневна карантина. Тя може да бъде прекъсната на петия ден, в случай че показват негативен PCR-тест.

Румъния пък вкара условие идващите в страната да попълнят електронен формуляр (Passenger Location Form-PLF). Мярката е в действие за всички жители (румънски жители и чужденци), които влизат на територията на Румъния или минават пренос през Румъния, без значение от задачата на тяхното пътешестване. 

Формулярът се попълня посредством приложението като не е належащо да се разпечатва. Това би трябвало да стане до 24 часа преди влизане в страната или, по изключение, най-много до 24 часа след влизането. Неизпълнението на мярката ще бъде глобено с санкция от 2000 до 3000 румънски леи (400-600 евро). 

Швейцария е третата страна, която вкарва от през днешния ден промени в ограниченията за влизане в страната. Всички идващи жители, без значение дали са имунизирани или преболедували COVID-19, би трябвало да показват или негативен резултат от PCR-тест или негативен резултат от бърз антигенен тест. Досега опцията за бърз антигенен тест не бе планувана. 

Според новите правила PCR-тестът би трябвало да е изработен до 72 часа преди идването, а бързият антигенен тест би трябвало да е осъществен до 24 часа преди идването в страната.

Ваксинираните против COVID-19 и преболедувалите заболяването ще бъдат освободени от условието за още един тест сред 4-ия и 7-ия ден след влизането в страната. За неимунизираните и непреболедувалите пробата следва да бъде изработен наново сред 4 и 7 ден от влизането, като резултатът да бъде докладван на съответните кантонални управляващи. 

Остава наложително преди пътуването и не по-рано от 48 ч преди влизане в страната да бъде запълнен електронен формуляр на. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР