Все повече бизнеси в Европа започват да разбират, че онлайн

...
Все повече бизнеси в Европа започват да разбират, че онлайн
Коментари Харесай

От експертите: Какви законодателни промени предстоят за онлайн търговията

Все повече бизнеси в Европа стартират да схващат, че онлайн търговията е не просто помощен канал за продажби, а доста добра опция за постигане до голяма маса от клиенти, даже отвън териториалния обсег и благоприятни условия на фирмите и страните, в които оперират. Обемите на този отрасъл нарастват с всяка последваща година, от ден на ден хора са обвързани с него, а самите консуматори към този момент са привикнали да ревизират за всеки артикул първо в електронните магазини на доставчиците или в огромните платформи за продажба.

Законодателите не остават безразлични към протичащото се и измененията в нормативната уредба идват също толкоз бързо. През миналата 2018 година персоналните данни на потребителите бяха тематика номер едно, а през 2019 явно още веднъж ще се дава преимущество на потребителските права при извършване на покупки онлайн.

България, като страна член на Европейски Съюз, не отстъпва нито в растеж на продажбите в Интернет, нито по това да се пробва да управлява и контролира електронната търговия, осъществявана на територията на страната.

Един различен въпрос обаче буди сериозен интерес, дали българският онлайн търговец е подготвен и дали може да посрещне всички законови промени.

Решихме да попитаме Никола Илчев, който се е заел да “доставя " на всички онлайн търговци качествено познание, посредством учредената от него Академия за електронна търговия eCommerce Academy.

Г-н Илчев, какво се случва с онлайн търговията в страната през последните години?

Онлайн търговията в България има годишен растеж и то с двуцифрени проценти и към този момент доста хора насочват обичайните си бизнеси в онлайн пространството. Много младежи търсят реализация на труда си там, някои като бизнесмени, които сами създават бизнес, а други като развиват умения в сфери като маркетинг, логистика, дизайн, програмиране, връзки и доста, доста други. Продажбите посредством Интернет са наложителен детайл за всяка компания, без значение от размера и пазарите, на който оперира, защото този вид търговия пести най-важния запас на хората - времето. Той също по този начин дава опция на всички да имат достъп до артикули и услуги, единствено с натискането на няколко бутона или клика на екрана на телефона, от канапето у дома.

Има ли доста качествени търговци онлайн в страната?

Определено има доста положителни играчи, които се стараят непрестанно да покачват качеството на стоките си, обслужването си и да усъвършенстват работата с клиенти. Има естествено, като във всеки различен отрасъл хора, които се пробват да развиват своя бизнес в сенчестия сегмент, само че въпреки всичко ние сме в 2019 година, където това доста бързо се схваща от клиентите и пазарът незабавно отстранява сходни аномалии. Впечатление прави и стремежът на страната да се намеси и да контролира процесите в този сегмент

В тази връзка Вие и ръководената от Вас Академия за електронна търговия подготвяте събитие, дайте ни повече информация.

Вероятно имате поради проведеното за 27 февруари, тази година, събитие “Правни и счетоводни аспекти в eCommerce ”. То ще направи преглед на измененията, въведени в Европа и България, само че концепцията ни да го създадем е много по-мащабна. Всеки отрасъл си има годишна среща, на която се разясняват законови промени в направление счетоводство и право. Онлайн търговията в България е един от дребното сектори, който бележи стремителен растеж и то всяка последваща година и е редно и ние да имаме сходен формат, на който специалисти да споделят проблеми, проблеми, решения, новости, бъдещи промени и други. Логично е да се направи и полемика с действителния бизнес, на която да се изнесат техните паники, а след това да се търсят решения и за тях. Бизнесът би трябвало да е непрестанно осведомен какво се случва от законодателна позиция, с цел да може да си прави работата по-добре, а и да е предпазен от санкции и конкурентни структури.

Това е хубава самодейност. Среща ли интерес?

О, да. Само за първите два дни от оповестяването на събитието 60% от билетите бяха продадени. Хората в действителност имат потребност да обсъдят проблемите си и да получат съответни отговори от специалисти. За наша наслада си партнираме с организации, които в действителност схващат материята в елементи и са подготвени да я споделят с аудиторията. Желанието ни е да превърнем това събитие в годишен конгрес при започване на всяка година и бизнесът да е все по-подготвен и осведомен.

Това събитие е първо сходно по рода си за Вашата Академия?

Това събитие в действителност е първо сходно, само че желанието ни е да го превърнем в обичайно и да се организира при започване на всяка година, с цел да може бизнесът да е постоянно осведомен за новостите, които се задават и методите за превъзмогване на административни спънки. То е извънредно потребно и за обичайни бизнеси, които занапред имат намерение да влязат в цифровото пространство и там да продават стоките си.

Интересно ни е какъв % от бизнеса в България продава онлайн?

Такава статистика тъкмо не може да се даде, само че Ви подсигурявам, че процентът е относително невисок. Много компании занапред стартират да навлизат в онлайн търговията, а има и доста, които стартират и бързо се предават, тъй като мощно подценяват този вид бизнес. Трябва да е ясно, че продажбите онлайн са характерно нещо и за него се изискват знания, запаси и самообладание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР