Все повече българи се насочват към покупка на имот в

...
Все повече българи се насочват към покупка на имот в
Коментари Харесай

Имотите в Истанбул - по-евтини от тези в Пловдив! Мнозина българи гледат към южния пазар

Все повече българи се насочват към покупка на парцел в Турция. Чуждестранният интерес към имотния пазар на Южната ни съседка е по-голям от всеки път. Цените на парцелите в Истанбул са измежду най-ниските в Азия и турското държавно управление предизвиква чужденците да влагат.

С цените на недвижимите парцели, които се движат към 880 евро за кв.м. в мегаполиса Истанбул, пазаруването на турски неподвижен парцел наподобява прекомерно добра договорка. По-високи са междинните цени за апартамент даже в Пловдив. Вила с РЗП от 160 кв.м. съвсем на плажа на Бяло море коства 105 000 евро или 660 евро за кв.м. Обзаведен апартамент наоколо до Анталия, на втора линия от морето, с обща повърхност от 185 кв.м. коства 134 000 евро или 724 €/m2.

Това са цени от разгласи в уеб сайтове за чужденци, т.е. стойности, които са мощно повишени. Ако купувате от брокери на локалния пазар цените са с 20%-30% надолу. Ако купувате от притежатели, цената може да падне и до 50%. Мнозина българи с турски корени са медиатори в такива покупко-продажби и положителни парцели във ваканционни курорти може да се намерят и приблизително на 300-400 евро кв.м. - в пъти по-ниски от цените огромни градове като София, Пловдив, Варна и Бургас.

Възможно ли е вложенията да не са толкоз примамливи, колкото наподобява?

Наистина има доста позитивни аспекти за вложението в пазара на парцели в Турция. Стратегическото местонахождение на кръстопътя на Европа и Азия прави страната съвършен районен бизнес център.

По същия метод стойностите на недвижимите парцели в огромните турски градове като Истанбул, Анкара и Измир са освен евтини, само че вложението там отворя пътя ви към поданство и приемане на втори паспорт.

Привлекателността на Турция е явна сред ниските й цени на парцелите и поданството. Все отново би трябвало да вземете поради минусите на всяко капиталово решение.

Подводните камъни - по какъв начин можете да станете турски жител, като закупите неподвижен парцел, обвързваните налози, които би трябвало да плащате, цените на парцелите в Турция и може би най-важното: много тежките стопански проблеми на нацията, които би трябвало да се вземат поради.

Въпреки че не всички азиатски страни разрешават на чужденците да имат парцели на тяхна земя, чужденците могат да купуват земя, жилища и други типове недвижими парцели в Турция въз основата на свободна благосъстоятелност.

Правителството интензивно предизвиква чужденците да влагат в Турция посредством програмата си за поданство посредством вложения.

Програмата за поданство посредством инвестиция на Турция е едно от най-големите преимущества за закупуване на недвижими парцели. Закупуването на апартамент, къща или различен тип парцел в страната на стойност минимум 220 000 евро може да докара до турско поданство съвсем незабавно.

Ако похарчите минималните 220 000 евро $, нужни за приемане на турско поданство, ще си позволите значителен апартамент в Истанбул с панорама към Босфора. Изглежда като ужасно място за живеене, само че прави ли добра инвестицията?

Когато Турция за първи път започва своята стратегия за поданство посредством вложения, изискването бе да се закупи парцел на стойност най-малко 880 000 евро или повече. Скоро по-късно минимумът падна до доста по-разумните 220 000 евро.

След като минималната инвестиция беше понижена, програмата за поданство на Турция стана доста известна. Сега тя е конкурентна с други стратегии за поданство и златна виза, в това число Португалия и Малта.

Програмата за поданство посредством вложения на Турция включва две други варианти отвън недвижимите парцели: внасяне на банков депозит или внасяне на капитал в бизнес в Турция. Инвестицията, нужна за тези две варианти, е 440 000 евро, което е двойно повече от сумата, нужна като вложител в недвижими парцели.

Такси и налози върху собствеността в Турция

Има голям брой налози върху собствеността, които ще би трябвало да платите, в случай че инвестирате в недвижими парцели в Турция. Данъкът върху покупката или данъкът за благосъстоятелност е забележителните 4% от продажната му цена. Обикновено се разделя на половина с купувача, до момента в който продавачът заплаща останалите 2%.

Данък добавена стойност или налог добавена стойност се ползва и за недвижими парцели в Турция. Търговските парцели са с Данък добавена стойност от 18%. Междувременно жилищните парцели имат по-малък налог върху Данък добавена стойност, който може да варира от 1% до 18%, само че като цяло е в долния завършек на тази канара.

Чуждестранните вложители имат опция да се откажат от налога върху Данък добавена стойност, в случай че дават отговор на характерни условия, като да вземем за пример да се съгласят да не продават парцела най-малко една година.

От вас се изисква също да плащате годишни налози върху недвижимите парцели в Турция. Те са по-евтини, в сравнение с в множеството други страни, вариращи от 0,1% до 0,6% от общата стойност на парцела. Независимо от това, годишните налози са настоящ разход, който би трябвало да вземете поради, преди да инвестирате.

Колко костват недвижимите парцели в Турция?

Преди да закупите неподвижен парцел в Турция или да извършите каквато и да е инвестиция, би трябвало да разгледате няколко въпроса.

Имотът коства ли си вашата инвестиция? Достатъчно висока ли е доходността от наем? В бъдеще дали ще се увеличи или ще спадне цената му?

Нямаме кристална топка, която да предскаже бъдещето със 100% акуратност, само че можете да разгледате други фактори и да получите солидна визия какво ще бъде икономическото бъдеще на Турция.

Волативността на валутата да вземем за пример е белег, който би трябвало да се вземе поради. Стойността на турската лира спрямо други валути демонстрира, че от 2010 година турската лира поевтиня от 1,50 по отношение на щатския $ до към 13,65. Това е над 800% спад!

Постоянно поевтиняващата лира направи Турция един от най-евтините нововъзникващи пазари в света за вложение в недвижими парцели.

Всъщност турският пазар на парцели се подрежда измежду най-евтините в цяла Азия, макар статута си на нация с по-висок междинен приход.

Истанбул е най-големият град в страната с близо 20% от общото население на Турция, което живее тук. Можете да закупите реновиран апартамент в центъра на Истанбул евтино от единствено 880 евро на квадратен метър.

Сравнете това с 5200 евро на квадратен метър в Москва или 2600 евро кв.м. в Белград и стойностите на парцелите в Истанбул може да наподобяват чудесна договорка на пръв взор.

Както на всички места другаде, цените на недвижимите парцели в Истанбул варират според от местоположението на парцела. Европейската страна на Истанбул е по-скъпа от азиатската.

Ще намерите най-евтините парцели в Истанбул в квартал Есенюрт в далечните западни покрайнини на града. Междувременно най-скъпите квартали в Истанбул са Нишанташъ и Бешикташ, като и двата са първокласни региони, ситуирани в центъра на града.

Въпросът е: дали посредством отдаване чартърен на вашия парцел или възможна продажба, може да генерирате възвръщаемост на инвестицията си в бъдеще?

Въпреки ниските цени и релативно високата рентабилност на наемите - в диапазона от 5%, въпреки всичко има огромна степен на риск.

Вероятно е в последна сметка да загубите пари, вместо да имате възвръщаемост на инвестицията си заради намаляващата стойност на лирата.

Не очаквайте и в реалност чистата ви рентабилност да се приближи до 5%. Процентът на свободни работни места в Турция като цяло е огромен, тъй че след приспадане на поправки, вреди и обстоятелството, че евентуално няма да имате наемател от самото начало, очаквайте по-ниска добавена стойност. Да не приказваме, че наемите ще ви заплащат в турски лири.

Закупуването на недвижими парцели в Турция обаче е стабилен избор, в случай че желаете да получите второ поданство, или просто желаете ваканционен имот/втори дом. Ако да имате различен паспорт е вашият главен приоритет вместо облага, тогава недвижимите парцели в Турция може да си костват – просто не очаквайте оптимална инвестиция.

Икономическите проблеми на Турция: палач на договорката?

Турция е много богата нация и се подрежда високо в показателя на човешкото развиване. Въпреки това, въпреки че по никакъв метод не е „ страна от третия свят “, турската стопанска система не е в разцвета си.

За страдание лирата е в свободно рухване. Не се вижда завършек на бързото и продължаващо обезценяване на валутата.

Имайте поради, че когато купувате неподвижен парцел в дадена страна, вие не инвестирате единствено във физическа конструкция или имот. Вие също залагате на бъдещето на националната валута – а лирата не си коства да залагате сега.

Нивата на корпоративния дълг на Турция са над 70% от Брутният вътрешен продукт на страната. Голяма част от този дълг се дължи в щатски долари, а не в турски лири. Поради обезценяването на лирата, сумата лира, която ще им би трябвало, с цел да изплатят дълга си, се усилва.

Това е неприятен знак за всеки, който влага в турски недвижими парцели. Цените на жилищата в Турция може да наподобяват евтини, само че цената им понижава дружно с турската лира.

Президентът Ердоган обаче не е банкер или икономист и е на нетрадиционно мнение, че високите лихви водят до инфлация.

Той продължава да упорства, че лихвените проценти би трябвало да бъдат понижени, макар евентуално пагубните резултати, които една хлабава парична политика евентуално би имала върху лирата. Ердоган даже уволнява шефовете на централните банки и финансовите министри, в случай че не са склонни да понижат лихвите.

Турция също страда от един от най-големите търговски дефицити в света – към 50 милиарда $, с цел да бъдем точни. Индустриалният бранш на нацията не може елементарно да се конкурира по цена или качество със страните от Източна/Югоизточна Азия.

Просто казано, Турция няма конкурентоспособна индустриална промишленост като Тайланд или Китай – изключително спрямо нейния импорт. По този метод, с изключение на всички други проблеми, на Турция липсва нужната еластичност за вярното ръководство на икономическа рецесия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР