Все повече американци си строят частни бункери, готвейки се за

...
Все повече американци си строят частни бункери, готвейки се за
Коментари Харесай

Те се готвят за края на света

Все повече американци си строят частни бункери, готвейки се за най-лошия сюжет, в това число поради рецесията към Северна Корея. Но този тип укрития са по джобовете единствено на по-заможните.

В източната част на щата Небраска се намира Офът – една от най-важните бази на американските военновъздушни сили. На пистата за политане стои преустроен Боинг-747 с пуснати мотори, зареден догоре с керосин. Пилотите и останалият бордови личен състав са по местата си. Самолетът има подготвеност да излети в границите на броени минути и да откара американския президент на несъмнено място при положение на нуклеарно нахлуване, или на шокиращ терористичен удар в самата Америка.

Краят на света идва през 2017 година, твърди писателят Дейвид Мийд

В случай на рецесия, авансово уточненият сюжет планува президентът и неговото семейство, членовете на Конгреса и висшите военни да бъдат откарани на предпазени места, да вземем за пример в Рейвънрок – подземна военна база в Пенсилвания.
 апокалипсис Thinkstock/Getty Images
Но до момента в който членовете на американското държавно управление могат да се усещат предпазени, за елементарното американско население няма задоволително подземни бункери и укрития. Не единствено това - формалните инструкции за държание при положение на катастрофа съдържат неща, които звучат като анекдот: на хората се предлага да вземем за пример да не гледат в ярката светлина, придружаваща експлозията, с цел да не ослепеят; да заровят някъде инфектираните от радиацията дрехи; да вземат душ, след което да си потърсят подземно скривалище.

Още една доктрина за края на света завладя интернет

От 10 хиляди $ нагоре

Полза от всичко това извличат частни компании като Аtlas Survival Shelters или Rising S. Те строят подземни бункери – кръгли, квадратни или правоъгълни, със съответното обзавеждане и системи за пречистване на въздуха. Цената на най-простите модели стартира от 36 000 $. Към нея се прибавят разноските за монтаж и обзавеждане. Търсенето непрекъснато пораства - както по времето на Студената война, споделя създателят на Аtlas Survival Shelters Рон Хабърд. Все отново имало и бункери за „ обществено слаби " – техните цени били към 10 хиляди $. Освен с естествените бедствия, като ураганите Харви и Ирма, страховете американците в този момент са свързани главно и с напрегнатата обстановката към Северна Корея.

Много американци имат вяра и в така наречен " Часовник на Страшния съд ", предсказващ уж какъв брой време остава на света до неговото заличаване от естествени катаклизми или нуклеарни оръжия. Според този алегоричен часовник, до дванайсетия час оставали две минути и половина. Толкова покрай злополуката светът не е бил от началото на Студената война през 1953 година.

Разкриха кои организми са способни да преживеят апокалипсис

Играчка за супербогати

В Съединени американски щати бункерите на Рон Хабърд се продават най-добре измежду по-заможните американци. купуват ги хората, които имат всичко – частен аероплан, ферари и лятна къща. Има бункери с ресторант, кино и даже с плувен басейн. За тези клиенти подземните укрития са по-скоро играчка и авторитет, в сравнение с гаранция за оцеляване. В едно рекламно видео Рон Хабърд назовава своите бункери „ пещера за мъжете ". Той е построил един подобен и за своето семейство, в което е изложил 58-те си персонални оръжия.

Милиардери се готвят за края на света

И за свръхбогатите от Силициевата котловина подготовката за края на света наподобява повече на премеждие, в сравнение с сериозна грижа. В разнообразни групи във Facebook заможните американци разискват разнообразни модели газови маски и обзавеждане за бункери. Твърди се, че и Бил Гейтс имал към този момент няколко бункера за себе си и фамилията си.

Рон Хабърд пък напомня, че укритията могат да се употребяват и без да е настъпила злополука. И препоръчва: „ Докато не е пристигнал краят на света, поканете си приятелите в подземната пещера, запалете си по някоя пура и си гледайте кефа ".  По тематиката Краят на света идва тази есен, твърди пуерторикански свещеник Апокалипсисът още веднъж се отлага

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР