Все по-вероятно изглежда и този парламент да не се справи

...
Все по-вероятно изглежда и този парламент да не се справи
Коментари Харесай

Все по-малко вероятно е този парламент да приеме поправките за главния прокурор

Все по-вероятно наподобява и този парламент да не се оправи със задачата да одобри механизъм за следствие на основния прокурор След близо шестчасово чуване на мнения по шест законопроекта болшинството в правната комисия реши да отсрочи дебата и гласуването Очаквано представителите на прокуратурата и Висш съдебен съвет се опълчиха на измененията и ги дефинираха като противоконституционни
Шансовете това Народно заседание да одобри значимите закони за статута на основния прокурор и повишение успеваемостта на наказателното гонене понижиха доста. След близо шестчасово чуване на мнения по общо шест законопроекта, свързани с наказателното гонене и институционалната промяна на Висшия правосъден съвет (ВСС), в сряда парламентарната правна комисия, по предложение на ръководителя й Радомир Чолаков, реши да отсрочи разискванията и гласуването за първо четене за последващо съвещание.

Преди това депутатите от комисията ще изслушат и основния прокурор Иван Гешев, който декларирал предпочитание да се изкаже по тематиката, разгласи Чолаков, макар, че на съвещанието в сряда участваха трима зам.главни прокурори и обширно бяха изложени мненията на прокуратурата, на Асоциацията на прокурорите в България, Камарата на следователите, на представители на Висшия правосъден съвет и други Гешев не беше на това съвещание, поради визитата си в Турция, съдето съгласно пресцентъра на прокуратурата е разискал с турския си сътрудник противодействието на незаконната миграция.

Ако институционалният проблем със статута на основния прокурор и опцията той да бъде дейно разследван от самостоятелен орган не бъде позволен, България рискува да остане отвън Шенген и да се лиши от обилни финансови приходи по Плана за възобновяване и резистентност, съобщи по-рано в ефира на Българска национална телевизия някогашният правосъден министър Надежда Йорданова, която е вносител на един от законопроектите.
Реклама Ако не е този парламент, ще е идващият
На възраженията, че това отсрочване е недопустимо, тъй като концепцията на тези законопроекти е обсъждана дълготрайно, а този парламент най-вероятно няма доста време, Радомир Чолаков съобщи: " Или имаме мандат и ще ги създадем тези закони или нямаме мандат и ще ги прави идващото Народно заседание ". Законопроектите са комплицирани, чуха се доста хрумвания, имаме нужда да обсъдим умерено още няколко дни какви са вероятните други възможности, сподели той. Консенсусът е вероятен, съобщи Чолаков и даде образец със законопроектите за подателите на сигнали за нарушавания, които бяха подкрепени в правната комисия, само че пленарната зала ги отхвърли поради опасения да не би системата за подаване на сигнали, да се трансформира в механизъм за доноси и бухалка. По празниците работихме интензивно няколко души, разгледахме новия план, който в 95 % е плана на вносителите от Министерски съвет и Надежда Йорданова, сподели Чолаков и прикани служебния министър на правораздаването Крум Зарков и Йорданова да потвърдят това.

Чолаков предложи още в четвъртък със зам.-председателите на правната комисия да обсъдят основаването на работна група, която да се " сплоти по изслушаните хрумвания " по време на съвещанието. По предписание работни групи по законопроекти се основават откакто те бъдат признати по принцип на първо четене. Една работна група преди първо четене не може да промени импортираните законопроекти преди внасянето им за гласоподаване в пленарната зала.

Това развиване на нещата значи, че най-малко още седмица плановете няма да бъдат гласувани в правната комисия за първо четене , а в това време се чака до понеделник най-късно президентът да връчи третия изследователски мандат за сформиране на държавно управление.

Самото разкриване на съвещанието на правната комисия в сряда стартира леко театрално - от ръководителя на Народното събрание Вежди Рашидов, поканен особено за задачата от Чолаков. Рашидов пожела основаването на един актуален законопроект, след което напусна залата. Чолаков на собствен ред напомни значимостта на тематиката за отговорността и отчетността на основния прокурор, която е главната тематика. И напомни, че още при приемането на конституцията починалият към този момент народен представител от Великото национално заседание Любен Корнезов е декларирал, че главата за правосъдната власт ще бъде най-трудната.
Реклама Шест законопроекта
Общо шест бяха законопроектите в дневния ред на правната комисия - пет плана за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и план за промени в Закон за съдебната власт на " Възраждане ". Единият от плановете на Министерския съвет, само че също по този начин и оферти за решение на проблемите на успеваемостта на наказателното произвеждане, както и отбраната на правата на потърпевшите от закононарушения, в осъществяване на няколко групи решения на Съда в Страсбург - " Колеви против България " и " С.З. Срещу България ", и " Великови против България ".

цели транспонирането на две европейски наставления - за процесуалните гаранции за децата, които са обвинени или обвинени, и минималните стандарти за правата изащитата на жертвите на закононарушения. България е закъсняла с въвеждането и на двете наставления, заради което е почнала наказателна процедура против страната ни. също визира тематиката за наказателното гонене, отговорността и отчетността на основния прокурор, ефикасното следствие и отбрана правата на потърпевшите.

и други депутати от " Продължаваме промяната " оферират понижаване на формализма в наказателното произвеждане, обезпечаване на процесуална спестовност, експедитивност и успеваемост посредством унищожаване на опосредяващата роля на прокуратурата. Така да вземем за пример се предлага проверяващите органи да могат да желаят напряко от съда позволение за претършуване и изземване, за използване на специфични разследващи средства, освидетелстване и други, да стартират досъдебно произвеждане, да организират следствие против магистрати и така нататък

Два са законопроектите на " Възраждане ". С те оферират Националната следствена работа (НСлС)да се обособи в настрана звено в границите на правосъдната власт, а шефът й при нужда краткотрайно да придобива " качеството на изпълняващ длъжността на прокурор по следствието на основния прокурор и неговите заместници ". " Възраждане " предлага и план за промени в Наказателно-процесуален кодекс за отбягване на формализма и успеваемост на производството.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР