Все по-рядко се споменава Денят на народните будители. Преди три

...
Все по-рядко се споменава Денят на народните будители. Преди три
Коментари Харесай

Писателят Димитър Недков: „Случаят Терзиев“ – това е човек от друг свят, не познава България

„ Все по-рядко се загатва Денят на националните будители. Преди три години разгласих есето „ Заспалият будилник на будителите “. Това е единият от проблемите, тъй като малко разбираме що е то будителство. Будителството е характерен български феномен “, сподели писателят Димитър Недков пред „ Bulgaria ON AIR “.

Според него будителството постоянно е било катализатор, тъй като будителят споделя неуместните неща.

„ Будилникът на будителите мери историческото време, което рядко съответствува с астрономическото. Будилникът се пробва да съедини историческата ретроспектива на един народ с историческата вероятност. Покрай тези локални избори, това събитие, което се случи, можем да се надяваме на някакво събуждане. През годините на Прехода българските политици се самозабравиха “, счита Недков.

Той е безапелационен, че будителите вършат допустимо възраждането и оттова следва свободата.

„ Едно време са се строили читалища, носили са книги. Днес мизерният % от бюджетите, който се отделя, обрича нацията в изтриване на културната еднаквост. Може би това е задачата. Държава, която чака, проси пари от неправителствени чуждоземни организации, заличава народа си от историята. Превърнали сме се в прошляци, молим се, с цел да опазим културно-историческото си завещание “, съобщи писателят.

Всеизвестно е, че вътрешнопартийните взаимоотношения са самобитна класифицирана информация и най-малкият достъп до нея за нас, наблюдаващите, е най-малко участие, разяснява Недков.

„ След сглобката стопирах да се преувеличавам, че мога да си обясня по какъв метод действа страната. Будилникът би трябвало да се навие. В неделя следва мажоритарен избор. Има боязън от обществен спор в София. Първият претендент го пиша като „ Случаят Терзиев “. Това е човек от различен свят, не познава България. Ще си разреша комплимент към Ваня Григорова. Нея бих нарекъл „ Явлението Григорова “. Нея я обича камерата, тя има душа “, сподели още писателят.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР