Все по-осезаемо се усеща отсъствието на темата корупция от дневния

...
Все по-осезаемо се усеща отсъствието на темата корупция от дневния
Коментари Харесай

Илиян Василев: Все по-осезаемо се усеща отсъствието на темата корупция от дневния ред на управлението!

Все по-осезаемо се усеща отсъствието на тематиката корупция от дневния ред на ръководството и това ще се отрази отрицателно, в това число и на държавното управление на Николай Денков . Това написа в собствен коментар в обществената мрежа Фейсбук анализаторът Илиян Василев . Публикуваме го без редакторска интервенция:

„ Отсъствието на тематиката корупция от дневния ред на ръководството все по-осезаемо се усеща и ще се отрази отрицателно върху всяко държавно управление, в това число това на кабинета Денков и изключително по-късно на кабинета Габриел. Но най-вече ще се отрази върху ППДБ, тъй като обществото не чака от ГЕРБ или Движение за права и свободи да се трансформират, само че чакат от ППДБ да наложи тази тематика и почисти авгиевите обори на властта.

Да, има справедливи спънки за действителната борба, и това би трябвало да се регистрира. От уравнението де факто отсъстват прокуратурата и КПКОНПИ – главните принадлежности на държавната политика в тази сфера. Веднъж, тъй като резултатът от промените не се е усетил, повторно поради човешкия фактор /липсата на кадровите промени/.

НО – нищо и в никакъв случай не е отменяло нуждата от гласност в тази битка и то с инструментите на властта – там, където той е задоволителен, с цел да се вършат разкрития и да се оформят преписки до прокуратурата, освен за минал интервал, само че и за настоящ.

Познавам нещата в енергетиката и там корупционният напън въобще не е отслабвал – единствено погледнете фрагментите на ГЕРБ по какъв начин се настаняват комфортно по всички основни постове – АЕЦ Козлодуй, новата планова компания за нова нуклеарна мощ, Булгартрансгаз, БЕХ – няма прекъсване.

Не е нужно да си оракул, с цел да откриеш, че тези мрежи на зависимости от времето на ГЕРБ и Движение за права и свободи се възпроизвеждат и ще си действат, като изсмукват запаси на развиването, сериозно значими за реализацията на каквато да и политика или тактика на развиване – още повече изпреварващо. Да не приказваме, че ще блокират всяка промяна, тъй като тя има потребност от запаси – време, доверие, финанси, с цел да завоюва известност и да успее.

Трябва да приемем, че реализирането на власт при неявяване на задоволително независима поддръжка неизбежно допуска „ договаряне “ с ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че базата на това договаряне би трябвало да не бъде запазването на мрежите на въздействие и зависимости. И в тази сфера битката с коруцията не е пасив, а голям евентуален актив на ППДБ, в случай че я организират редовно, без да икономисват лични недостатъци.

Този образец със завода за отпадък в София е очеваден – ГЕРБ просто рекетира, че в случай че не падне тематиката, няма да има поддръжка за ръководител на СОС. И това се повтаря като скица на национално ниво. А би трябвало да бъде другояче – ППДБ да подвигат непрекъснато тематиката корупция и да притискат, и по този начин да вземат самодейността за предефиниране въз основата на съдействие и взаимоотношение с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Ако не станеш индивид на битката с корупцията, неизбежно с времето, ще се превърнеш в неин обект. Ако тематиката антикорупция не я превърнеш в актив, ще ти стане пасив. Неминуемо. С всички произлизащи от това последствия. Днес ще затвориш око за едно нещо, на следващия ден за друго и това ще стане система – а „ съображения “ постоянно ще има.

А без да се освободим от този товар, не да го премахнем, а просто да сведем до възможни граници, България в никакъв случай няма да може да се откъсне от последното място в Европа. Ще се превърнем в нация на непрестанно обречените, по Айн Ранд: „ Наблюдавайте парите. Парите са барометър за достолепията на обществото. Когато видите, че сделките се правят не със единодушие, а по принуда; когато видите, че с цел да произвеждате, ви е нужно разрешението на някой, който не създава нищо; когато видите, че парите се стичат при тези, които търгуват не със артикули, а с влияние; когато видите, че някои хора стават по-богати посредством подкупи и облагодетелстване, в сравнение с посредством работа, и вашите закони не закрилят вас от тях, само че закрилят тях от вас; когато видите корупцията да се възнаграждава, а честността да се трансформира в всеотдайност – тогава би трябвало да знаете, че обществото ви е обречено. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР