Все по-голям става броят на неопитните и недостатъчно подготвени депутати,

...
Все по-голям става броят на неопитните и недостатъчно подготвени депутати,
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Все повече са неопитните депутати, които даже не разбират какво гласуват

Все по-голям става броят на неопитните и незадоволително готови депутати, които въодушевено навлизат, те дори не схващат какво гласоподават и едвам след няколко години стартират опитите за корекции, само че към този момент е късно. Това сподели в предаването „ 120 минути “ по бТВ проф. Янаки Стоилов, парламентарен арбитър, някогашен длъжностен министър на правораздаването, както и един от най-уважаваните преподаватели в юридическите факултети на Софийския и Пловдивския университет.

„ Има опитни политици, които са станали положителни лобисти, и прокарват през законите, постоянно в преходни разпореждания, промени, които обслужват корпоративни ползи “, сподели той.

По думите му политиката има потребност от обновяване, само че новите хора не би трябвало да са без професионална и социална биография.

„ Не може да разчиташ човек, който най-малко в една от тези две области, не е надминал междинното ниво, в политиката да реализира това. И виждаме по какъв начин в този момент ръководителите на партията мандатоносител - единият търсеше пояснение, че е изгубил властта, тъй като го е свалило съветското посолство, а другият, че не е съумял, тъй като го е изоставило американското посолство “, добави проф. Стоилов.

Според него България ще има държавно управление, постоянно или служебно.

„ По конституция държавното управление е единственият орган, който в никакъв случай не прекъсва своята активност. Вероятно е по-добре да има постоянно държавно управление, само че бих обърнал логиката какъв брой значимо е да се решат няколко неотложни основни въпроса, и в случай че държавното управление е в положение да реши тези въпроси, да вземем за пример за резистентност и досегаемост на доставките от природен газ, на преодоляване и дори понижаване на инфлацията, възобновяване на естествения разговор – дипломатически и вътрешнополитически, дружно с още няколко банални задания, тогава е по-добре да има постоянно държавно управление ", означи Янаки Стоилов.

по думите му в последно време освен в Гърция, само че и други страни употребяват техники за увеличаване на партията, спечелила изборите, с цел да може тя да образува независимо или с друга поддръжка.

" Но това се появява през последните десетилетия, когато партиите все по-малко въодушевяват, все по-малко се разграничават между тях. Поради тази причина аз не съм последовател на този бонус, който те получават, тъй като това не е решение на казуса, а едно изместване на казуса. И виждаме, че даже в страни, които вкараха сходни ограничения, още веднъж се появява политическа неустойчивост. Вижте в Европа по какъв начин като домино започнаха да падат държавните управления и странното е, че колкото по-крайни позиции заемаха в тази геополитическа обстановка, може да не е постоянно директната причина, само че някак изостри обстановката ".

Той даде образец с Димитър Благоев, който основава партия и 25 години той разчита на култура, организация, на трайно печелене на доверие, до момента в който заеме мястото на втора политическа мощ.

Не постоянно стремежът към властта е това, което обезпечава дълъг живот на една партия, сподели проф. Стоилов.

" Появяват се не партии, а някакви планове, които я изкарат един или два мандата и по-късно отиват в небитието. Това не е здравословно, хората се чудят на кого да дадат своето доверие. И към този момент се спори дали това да бъдат одобрени партии или нови групи от хора, които се назовават партии ", добави Янаки Стоилов.

Гледайте целия диалог във видеото.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР