Все по-голям брой японци отказват да се доверят на японския

...
Все по-голям брой японци отказват да се доверят на японския
Коментари Харесай

Япония: Премиерът Кишида не е самурай, не му стига смелостта за политическо сепуку-харакири

Все по-голям брой японци отхвърлят да се доверят на японския министър-председател и неговия кабинет. Но това, което е още по-опасно за ръководещата Либералдемократическа партия, е спадът в публичната поддръжка за самата „ партия с пари “, затънала в корупционни кавги.

Днес 79% от интервюираните японци не утвърждават активността на държавното управление и неговия водач, което е връх. И единствено 16% към момента се надяват, че обстановката ще се промени в интерес на настоящето ръководство.

ЛДП, съгласно последните изследвания, има единствено 26% поддръжка, което явно не е задоволително, с цел да завоюва, в случай че в близко бъдеще се случат общи избори.

Предшествениците на Кишида, които също бяха изправени пред внезапен спад в поддръжката на популацията, се държаха по-почтено - без да се вкопчват във властта, те се помириха с присъдата на народа и напуснаха поста политически водач. Това направиха някогашните министър председатели Йоширо Мори и Йошихиде Суга, запазвайки достойнството и достолепието съгласно японските стандарти.

Но наподобява, че Кишида има разнообразни, разнообразни от самураите, концепции за чест и достолепие. Вместо да поеме отговорност освен като министър-председател, само че и като ръководител на ЛДП, за финансовите измами на партийни фракции, в това число и неговата лична, той се пробва да се показа като някакъв съдия, изравен над всички, който е подготвен да възвърне ред в партията и, както непрестанно повтаря, „ да си върнем доверието на хората в ЛДП “.

Но той го прави, както се споделя, не доста добре. Освен това, както е явно за всички, той реши да се възползва от абсурда, с цел да си разчисти сметките с най-голямата опозиционна секта в ЛДП, която носи името на някогашния министър председател Шиндзо Абе, който умря вследствие на атентат.



Като начало той, без да чака заключенията на прокуратурата в Токио, проверяваща закононарушенията на депутатите, в профил от кабинета и партийното управление всички хора от „ фракцията Абе “, като ги размени с тези, които се смятат за самостоятелни, т.е. не са част на фракцията, депутати от ЛДП.

Оказа се обаче мъчно да се намерят искащи да бъдат в офиса, към този момент именуван в Япония „ лодка, заседнала в тресавище “. Защото тези, които се съгласиха да останат най-малко за малко, както се майтапят в Япония, „ за некролога “, с ранга на министър на политиката, прелестно схващат, че колкото и да се съпротивлява Кишида, държавното управление ще би трябвало да подаде оставка.

На какво разчита Кишида? Основният му коз е, че съгласно закона страната би трябвало да одобри държавен бюджет до края на март (в Япония новата фискална година стартира на 1 април).

Така той желае, базирайки се на обстоятелството, че, както споделяме, не е добре да „ сменяме конете по средата на течението “, да издържим до април като начало. Така че, те споделят, дано приемем бюджета, тогава ще забележим.

Но това не е всичко. Кишида има още един коз в дългия ръкав на кимоното - „ соде “. Това е публична покана за държавно посещаване в Съединени американски щати, получена персонално от президента Байдън. Няма да се изненадам, в случай че се окаже, че самият Кишида е попитал Байдън за това, пробвайки се да усъвършенства падащия си рейтинг посредством необятно публикувано външнополитическо деяние.

Японските политически наблюдаващи, знаейки по какъв начин японците реагират на сходни дипломатически събития, които покачват престижа на страната в света, признават, че този трик може да има резултат и Кишида ще остане на премиерското кресло до идващите избори за ръководител на ЛДП., планувано за септември. Според мнозина наблюдаващи обаче това въпреки всичко ще е „ последното турне ” на настоящия министър председател.

В същото време има още един сериозен подводен риф, на който Кишида ще бъде заставен от целия кабинет да подаде оставка, след което ще бъдат оповестени предварителни парламентарни избори. Този подъл риф може да е разединение в ЛДП, което към този момент се случи през първата половина на 90-те години на предишния век.

Две огромни фракции - на Абе и друга тежка категория, на някогашния общоприет секретар на партията Тошихиро Никая, които са в центъра на прокурорското следствие, няма да простят на Кишида за унижението, което трябваше да претърпят, когато изгониха всички членове на техните асоциации, които заемаха огромни държавни позиции и партийни постове.

Изглежда, че в този момент в Япония има обстановка, напомняща обстановката от 2009 година, когато тогавашната Демократическа партия (която включваше доста депутати, напуснали ЛДП) в коалиция с други по-малки партии и групи съумя да завоюва общите избори и, откакто в профил консерваторите от властта, образува съдружно държавно управление.

Сега това е съвсем невероятно заради непреодолими разлики и съревнование сред водачите на парламентарно опозиционните партии.

Важна роля при образуването на бъдещото държавно управление в Япония, без значение от кого ще се състои, ще играе будистката партия на „ чистата политика “ – „ Комейто “, с помощта на обединението, с която дълго време поддържаше ЛДП и конституционно болшинство в главната Камара на представителите.

Днес водачите на Комейто, откакто неотдавна изгубиха дългогодишния нравствен водач на будистката фракция " Сокка Гаккай ", която поддържаше тази партия, Дайсаку Икеда, и не желаят, даже индиректно, да бъдат забъркани по някакъв метод в абсурда с ЛДП, демонстрират признаци на разграничаване от своя старши сътрудник в държавната коалиция.

Освен това играе в интерес на Кишида, че нито хората, нито партията могат да намерят заместител на сегашния министър председател, който да устройва всички или болшинството. Както отбелязва японската осведомителна организация " Киодо цушин ":

„ Тъй като обществеността се уморява от финансови кавги в политиката, включващи фракции в ЛДП, се чака самостоятелните законодатели да попаднат в светлината на прожекторите като евентуални претенденти за лидерски позиции. “

По-специално се загатва името на някогашния министър на защитата и общоприет секретар на ЛДП Шигеру Ишиба, който заради ненамесеността си в абсурда и партийните фракции е желан от до 20 % от гласоподавателите в социологическите изследвания.

Но неговата язвителна рецензия към актуалните партийни водачи и тяхната неприязън към този политик, трансформирал се в „ телевизионна звезда “ в излъчвания, сериозни към ЛДП, на процедура изключват поддръжката за ЛДП на избори, в които настоящите депутати на партията играят решаваща роля. Защото, както и в Съединени американски щати, изборът на политически водач на страната не е директен и не е национален.

Професорът от университета Нихон Масахиро Ивасаки напомня, че Ишиба напуща партията в опит да смъкна държавното управление през 1993 година А след завръщането си четири пъти се номинира за изборите за ръководител на ЛДП, само че непроменяемо губеше. Както един път ми сподели доста авторитетна фигура от ЛДП, „ Ишиба-кун в никакъв случай няма да стане министър-председател “.

Но времената и обстановките се трансформират, а както знаете, има принцип „ в никакъв случай не казвай в никакъв случай “. Според професор Ивасаки законодателите могат да поддържат Ишиба като водач, с цел да „ устоят на актуалната обстановка и да завоюват идващите избори в долната камара, без значение от персоналните си желания “.

А Шиничи Нишикава, професор по политически науки в университета Мейджи, сподели, че идващият министър-председател ще обмисли деликатно времето за разформироване на долната камара, до момента в който финансовият скандал отшуми, като в същото време ще следи държанието на опозиционния блок.

„ ЛДП ще изчака, до момента в който опозиционните партии още веднъж се раздалечат една от друга, макар че неотдавна действаха като единен фронт на фона на голям скандал “, сподели Нишикава.

Според закона идващите парламентарни избори за Камарата на представителите би трябвало да се проведат след година и половина, през 2025 година А за ЛДП е доста преференциално, изключително при вероятно разединение, да изчака до тази дата.

Настоящият скандал обаче съществено разбуни японския народ, увеличавайки гнева му от това по какъв начин, употребявайки „ черни касови апарати “ и „ секрети пари “, „ прислужниците на народа “ се угояват, пренебрегвайки ползите на масите, чийто живот стандартите падат пред очите им.

Следователно е допустимо Кишида да не успее да приложи своя „ остроумен проект “ за задържане на властта и под натиска на масите и медиите въпреки всичко да понесе отговорността за проваленото си водачество, като напусне премиерския стол.

P.S. Рейтингът на утвърждение на Кишида спадна до 7,9 %. С такава „ поддръжка “ да се вкопчваш във властта е просто непристойно...

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР