Все по-често хората преоткриват древни храни, останали загубени в дълбините

...
Все по-често хората преоткриват древни храни, останали загубени в дълбините
Коментари Харесай

Характеристики на брашното от спелта

Все по-често хората преоткриват антични храни, останали изгубени в дълбините на времето, а техните качества неизползвани за дълги интервали от историята. Такава просвета е спелтата, която е предшественика на днешната пшеница.

Тъй като спелтата навлиза в хранителната диета на хората като различна потребна храна, информацията за нея е нужда.

Описание на спелта и нейния артикул брашно от спелта

Спелтата е антично зърно, на външен тип доста сходно на своя правоприемник пшеницата. Връзката сред двете култури е и ботаническа, а разликата се състои в по-твърдата обвивка, която пази питателните субстанции вътре в зърното.

Брашното, приготвено от спелта посредством мелене, има орехов и леко блудкав усет и е подобаваща за подготвяне на всякаква храна, изискваща пълнозърнесто брашно. Има хранителен състав на другите пълнозърнести брашна.

Хранителен състав на брашно от спелта

 Брашно от спелта

Спелтата съдържа малко по-големи количества протеин, в сравнение с пшеницата. При пшеницата протеинът е 12 % от състава, до момента в който в спелтата е 15 %. Подобно на пшеницата, спелтата съдържа и глутен, по тази причина брашното от нея не е безглутенов артикул.

Брашното от спелта съдържа малко повече въглехидрати от това на пшеницата, става дума за 67 % против 60 % при пшеничното брашно. Количеството фибри обаче при брашното от спелта е повече от пшеничното.

По отношение на минералите спелтата е доста сходна с пшеницата, съдържа положителни количества калий, калций, магнезий, селен, цинк, манган а също и витамин Е и витамини от В комплекс, изключително ниацин. Мазнините са малко.

Приложение и изгоди от брашното от спелта

Брашното от спелта е здравословен хранителен артикул. Той служи за въвеждане на повече пълнозърнести нишки в диетата. Благодарение на фибрите и микроелементите и витамините брашното от спелта подкрепя здравето на храносмилателната система.

Чревният микробиом е значим за чревното здраве, а брашното от спелта държи бактериите в храносмилателната система здрави, намалявайки възпаленията в тялото.

Консумацията на брашно от спелта понижава и риска от диабет, тъй като оказва помощ за регулирането на равнищата на кръвната захар.

Намира приложение в хляба и хлебните произведения, сладкишите и тестените храни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР