Все още остава нерешен проблемът с връщането към ТЕЛК на

...
Все още остава нерешен проблемът с връщането към ТЕЛК на
Коментари Харесай

Пациентски организации: Наредбата за медицинска експертиза все още позволява субективно тълкуване

Все още остава неуреден казусът с връщането към ТЕЛК на решенията, които НЕЛК е намерил за несправедливи, което забавя цикъла за взимане на дефинитивно решение. Това сподели ръководителят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева във връзка препоръчаните от Министерство на здравеопазването промени в Наредбата за здравната експертиза пред Bulgaria ON AIR.

Тя съобщи, че от Асоциацията оферират НЕЛК да излиза с дефинитивно решение, с цел да може, в случай че индивидът не е удовлетворен от това, което НЕЛК е взел като решение, да отиде на съд. „ Проблемът е, че ТЕЛК-овете са в сдруженията, в лечебните заведения – те са подчинени на Министерството, само че в действителност техният шеф е болничното заведение “, уточни Събева.

Тя обаче сподели, че поздравява предходното държавно управление, че е имало смелостта да стартира и да върне опцията на хората да получават поддръжка, както и служебното държавно управление – да я приключи. „ С Наредбата се трансформира изчисляването на тип и степен на увреждане и нетрудоспособност, което беше отнето през 2018 година Хората с голям брой болести с под 50% не получаваха съответната оценка, която можеше да им даде късмет да бъдат подкрепени от страната. Сега това е допустимо. Призната е и нуждата от поддръжка за хората с ментални промени ", сподели още Веска Събева.

Според нея наредбата разрешава субективно пояснение и би трябвало всичко да бъде написано доста в детайли. 

От Фондацията „ Живот със Синдром на Даун “ пък се сблъскват с различен проблем – във връзка с смяната в Наредбата за здравна експертиза в раздел „ Генетични аномалии “, съгласно която хората с Даун получават 50% неработоспособност, а останалите болести се прибавят към тях, доживотен ТЕЛК и право на непозната помощ.

„ Тази смяна за хората със Синдром на Даун е реалност от 16 юли 2021 година Това, което се случва, е, че ТЕЛК комисиите не могат да работят по тази разпоредба и не желаят. Все още ТЕЛК комисиите си разрешават произволи, дискриминация към нашите деца и персонално отношение. Това, което се случи, е, че освен не се усилва процентът, тъй като минимумът по-рано беше 30%, те го и понижават, лишавайки децата от непозната помощ и още веднъж срокът е за 1, 2 или 3 години “, сподели ръководителят на фондацията Силвена Христова. По думите й от Министерство на здравеопазването са декларирали, че могат да предложат само образование, само че не и да вършат инспекции в ТЕЛК-овете.

„ Притеснява ме персоналната помощ с помощта на непознатата помощ. Личният помощник може да поддържа детето качествено, съгласно часовете, които се отпускат. Проблемът е във формуляра, който се попълня – излиза по този начин, че едно дете със Синдром на Даун не може да получи 8-часова поддръжка, тъй като не е на легло. Нашите деца с ментални дефицити имат потребност освен от 8 часа, а 24-часова поддръжка “, сподели още Христова.

„ Тя разрешава преценката да бъде личностна. В ТЕЛК комисиите положение на Синдром на Даун не се написа като  съществена диагноза “, разясни ръководителят на Фондация „ Живот със Синдром на Даун ”.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР