Все още няма ясни правила, които да регулират дивото къмпингуване.

...
Все още няма ясни правила, които да регулират дивото къмпингуване.
Коментари Харесай

Все още няма ясни правила за дивото къмпингуване

Все още няма ясни правила, които да контролират дивото къмпингуване. Това съобщи Павел Маринов - шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас, заяви Българска национална телевизия.

По думите му занапред следва споразумяване на нормативната уредба.

Към момента се разрешава слагането на палатки, каравани и кемпери единствено на регламентираните по тази причина места, каквито са категоризираните къмпинги по Черноморието.

Заливът Вромос край Черноморец е едно от местата, превърнато в противозаконен къмпинг. Между месеците март и октомври тук има голям брой каравани, като някои от тях остават и целогодишно.

От 2019 година има и основана разпоредба, която регламентира дивото къмпингуване. Тя обаче не е влезнала в действие, защото търпи неколкократни промени и провокира бурни диспути в Народното събрание.

Припомняме, че на 20-ти януари Министерството на околната среда и водите (МРРБ) и установяване на границите и типа на пясъчните дюни по Черноморието .

Целта на нововъведението е да се преустановят градежите, да не се копае и прави комерсиална активност върху дюните. Наред с това от министерството желаят дюните да се опазят от АТВ-та и коли. Картографирането на дюните е значимо , тъй като без него наказателните постановления, които полицията издава на нарушителите, падат в съда, допълват от институцията.
 Сглобката отбрани дюните
Сглобката отбрани дюните

Депутатите одобриха на първо четене Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

Пясъчните дюни са предпазени територии , а слагането на преместваеми търговски обекти, коли, каравани и кемпери е неразрешено, напомнят от Министерство на регионалното развитие. Ако обаче дюните не са маркирани като такива, някои концесионери по морето безнаказано ги разорават и ги включат към площта на плажа, който стопанисват. Туристите също нарушават целостта им, преминавайки през тях с коли .

В тази връзка зам.-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов съобщи, че въпросната методика ще демонстрира тъкмо къде и по какъв начин би трябвало да бъдат избрани дюните по този начин, че те да бъдат опазени и съхранени.

Дори и при ясно избрани граници на пясъчните дюни, те още веднъж стават обект на похищения поради неналичието на обозначителни табели, добави той.

" Надяваме се Министерският съвет или Министерство на околната среда и водите и общините да одобряват някаква обща политика за приемане на разпоредба за дивото къмпингуване, каквото предугаждане има в Закона за черноморското крайбрежие. Това ще помогне доста процеса при използване на свободното къмпингуване от хората ", акцентира още шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда.

 Обезопасяват плажовете без концесионери през 2024 година
Обезопасяват плажовете без концесионери през 2024 година

Подготовката за летния сезон стартира
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР