Все още няма пълно съгласие по Многогодишната финансова рамка и

...
Все още няма пълно съгласие по Многогодишната финансова рамка и
Коментари Харесай

Борисов: Ваксините срещу COVID-19 ще бъдат доброволни, безплатни и безопасни

Все още няма цялостно единодушие по Многогодишната финансова рамка и Пакета за възобновяване, тъй че продължаваме работата по този въпрос. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов, откакто взе присъединяване във видеоконференцията на членовете на Европейския съвет късно нощес, оповестиха от държавната осведомителна работа.

" Още не може да стигнат парите от европейската взаимност до държавите-членки. Ние съумяваме да се оправяме най-малко към този момент с парите, само че се надявам, че до края на годината и Парламентът, и ние на Съвета ще намерим решения, с цел да отпушат европейските заплащания до страните членки ", добави Борисов.

По отношение на главната тематика на Съвета през днешния ден - пандемията, министър председателят означи, че в границите на полемиката, е била докладвана обстановката в другите страни членки.

Българският министър-председател означи, че има няколко страни, в които са въведени доста тежки ограничения, само че данните сочат, че това не води наложително до триумф. Борисов подсети, че така наречен локдаун се отразява отрицателно на душeвността и на здравето на хората, които са затворени по къщите си.

" Затова смятам, че ние би трябвало с доста добра организация и прецизни ограничения - това, което доста пъти към този момент отбелязахме - да не се събират хората, непринудено да се лимитират, да носят маски на публичните места, с цел да може и трудовият развой да върви, парковете, градините и планините да бъдат налични, да могат хората свободно да се движат и да не усещат заповед, с която принудително да бъдат държани. Това е нашият зов - всеки да прояви схващане и разсъдък ", съобщи министър председателят.

Относно антигенните проби министър-председателят уточни, че България е готова, заделени са 15 млн. лева за тяхното закупуване. " Целта е когато стигнем платото и малко тръгнем надолу, да знаем цялата картина каква е ", добави Борисов.

По думите му, антигенните проби са значими и за улеснението на пътуването сред европейските страни. " След като Европейска комисия дава толкоз рекомендации по тематиката, това ще бъде едно от нещата, които ще улесняват придвижването за пътуващите. Този общ метод и признаването на тестванията е извънредно значимо нещо, което сътрудниците приехме ", съобщи министър-председателят.

По тематиката за имунизациите, министър председателят Борисов изрази признателност към Европейската комисия за бързата й работа и за основаването на нужните принадлежности.

Министър-председателят подсети, че страната ни взе участие в цялостното портфолио ваксини, съгласно европейската взаимност.

" Много добре работи експертният съвет, който се сътвори към Европейска комисия, където от една страна на равнище министри на опазването на здравето, въпреки това - националните ни здравни инспектори вземат участие и обменят безусловно цялостна информация по отношение на метода, по който се лекува, метода, по който се карантинира ", добави Борисов.

" Огромна работа е свършила Европейската комисия, по всички наши оферти има към този момент точни решения, тъкмо написани ", уточни министър председателят.

Той приветства усилването на Европейската организация по медикаментите, което по думите му ще обезпечи цялостно успокоение и сигурност на европейските жители. " Ваксините ще бъдат безвъзмездни, доброволни и сертифицирани ", безапелационен беше Борисов.

След края на видеоконференцията министър председателят Бойко Борисов организира работно заседание с министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов, на която разискаха резултатите от полемиките на европейските водачи.

" Ваксините против COVID-19 ще бъдат доброволни, безвъзмездни, безвредни и сертифицирани от Европейската организация по медикаментите. Те ще ни оказват помощ да се оправим с пандемията и да се върнем към естествения метод на живот. Към момента Европейска комисия е сключила контракти за ваксини с четири компании, приготвят се две нови контракта ", сподели министър председателят.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР