Все още не мога да издавам електронно направление, тъй като

...
Все още не мога да издавам електронно направление, тъй като
Коментари Харесай

Е-направление за PCR, но защо няма за кръв и ренген?

„ Все още не мога да издавам електронно направление, защото имаме софтуерен проблем. Той не визира единствено мен, а 80% от сътрудниците ”, разгласи в ефира на „ Здравей, България ” общопрактикуващият доктор Гергана Николова.

До преди ден програмата в нейния кабинет не е работила, само че през това време тя е издала направление за осем PCR теста, от които всичките са излезли позитивни.

„ Много дълго време трябваше да убеждаваме системата, че би трябвало да издаваме посоки за PCR тест. После трябваше да убеждаваме, че те би трябвало да са електронни. Избутахме и този камък. Сега би трябвало да се борим с компаниите, разработчици на софтуерни артикули, за това, че издаването би трябвало да става елементарно и бързо ”, показа Николова.

Друг проблем, с който се сблъскват общопрактикуващите лекари,  е невъзможността за издаване на електронно направление за рентген и кръвен тест.

„ Не знам каква е разлика. Когато ми се обади господин еди-кой-си и ми каже, че пети ден има висока температура и признаци, които ме тормозят и насочват към това, че има пневмония, аз би трябвало да му издам хартиено направление за рентген. Трябва обаче някой различен да пристигна и да го вземе, защото пациентът е под карантина. Същата е обстановката с направлението за кръвен тест. За PCR тест не е нужно да идва при мен, само че за рентген и кръвен тест би трябвало ”, изясни Николова.

Според нея казусът е чисто механически, само че нещата стават постепенно.  Общопрактикуващите лекари упорстват и за електронни предписания, което ще улесни доста както тях, по този начин и пациентите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР