Все още е рано да се каже дали цените на

...
Все още е рано да се каже дали цените на
Коментари Харесай

Ще поскъпнат ли самолетните билети у нас след въвеждане на екотакса?

Все още е рано да се каже дали цените на самолетните билети ще нарастнат поради вероятно въвеждане на екотакса. Това разяснява в коридорите на Народното събрание финансовият министър Владислав Горанов. Преди дни България се причисли към декларация, подписана от още 8 страни, които упорстват Европейската комисия да предложи законови промени за въвеждане на екотакса върху самолетните билети, поради въглеродните излъчвания, които авиационният превоз основава.


След разискване в Министерския съвет, България се е включила към декларацията, инициирана от Нидерландия, за общи дейности в Евросъюза по ценообразуването на самолетните билети. В документа се показва, че въздушният превоз предизвиква към 2,5% от световните излъчвания на въглероден диоксид, а шумът е доста над допустимите правила. Декларацията е подписана още от Германия, Дания,Франция, Италия, Белгия, Люксембург и Швеция.
Владислав Горанов - министър на финансите: Самата декларация насочва зов към Европейска комисия да извърши разбор и да предложи на Народното събрание и на съвета допустимо решение в посока ограничение или облагане на активността на авиационните оператори по отношение на излъчванията,които този бизнес генерира.
Документът е изпратен на новия ръководител на Европейската комисия с искане да стартира спор по отношение на ценообразуването в авиацията, посредством въвеждане, да вземем за пример, на данъчно облагане или сходни политики, които да бъдат съобразени с националните системи, конкурентоспособност, географско състояние и развиване на транспортната инфраструктура в страните членки.
Владислав Горанов - министър на финансите: На въпрос ще се усилят ли цените, с какъв брой ще се усилят, ще се отрази ли това на цената на билетите, прекомерно рано е да се дава отговор, тъй като значително би било спекулативно.
Ако приготви съответно предложение, то ще би трябвало да бъде утвърдено от Европарламента. Може ли ограниченията да окажат въздействие и на цените на вътрешните полети?
Владислав Горанов - министър на финансите: Нека да забележим Европейска комисия ще предложи ли нещо и какво и в случай че тя предложи, то евентуално ще засегне целия авиационен бизнес на територията на континента.
Междувременно, Франция и Германия към този момент започнаха стъпки за въвеждане на екотакса върху самолетните полети.
 Ограничават скоростта по пътищата в Нидерландия Ограничават скоростта по пътищата в Нидерландия
Нидерландия с ограничения против мръсния въздух. Страната понижава скоростта по пътищата в светлата част на деня от 130 на 100 км/ч. Мярката е част от проект з...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР