Времето за строги икономии във футбола идва. Пандемията причинена от

...
Времето за строги икономии във футбола идва. Пандемията причинена от
Коментари Харесай

Край на голямото прахосване във футбола, започва нова ера

Времето за строги икономии във футбола идва. Пандемията породена от ковид не пропусна и бюджета на клубовете, които в този момент са съществено ощетени от това, че не може да има приходи в тях от продажбата на телевизионни права, билети, абонаментни карти и маркетинг. Клубовете се пробват да оцелеят, като облекчат разноските за заплати на своите футболисти и чиновници. Експертите твърдят, че въздействието на пандемията може да бъде повратна точка за икономическия модел, който съумя да стигне до прехвърляния на стойност 222 милиона евро, както бе случая с Неймар и до заплати в размер на 8,3 милиона на месец, колкото взима Лионел Меси в Барселона. В момента има информации, които предсказват, че икономическият балон на футбола ще се спука и ще заложи на ограничение на прехвърлянията и заплатите на играчите.

Ги дьо Либана, професор по стопанска система, е първият, който проучва този балон: „ Целият футболен свят е изплашен и може да има пробив. На пазара ще има разумност, тъй като сега няма финансови приходи в клубовете. Може би нищо няма да е същото, както преди “.

Хайме Фортуньо, професор в EAE Business School, счита, че ще има сериозен спад на пазара, който може да се възвърне през идващите години: „ Ще има спад, само че той ще се върне. Това не е проблем на футбола като бизнес. Ще изчезне след година или две. Сега ще бъде мъчно да забележим огромни прехвърляния и клубовете ще мислят за огромни вложения, макар че автограф с Мбапе или Неймар ви предлага страхотна възвръщаемост. Това ще се отрази и на тези, които желаят да продават играчи като Дембеле и Коутиньо “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР