Времето при Шиша Пангма е много лошо и никой не

...
Времето при Шиша Пангма е много лошо и никой не
Коментари Харесай

Спасителната акция за Боян Петров може да започне най-рано утре



Времето при Шиша Пангма е доста неприятно и никой не може да предприеме дейности за избавителна акция. Най-рано на следващия ден момчета ще тръгнат нагоре.  Със сигурност ще стане ясно от прогнозата за времето сутринта.
Това сподели за предаването „ 12+3 “ по „ Хоризонт “ Радослава Ненова - брачна половинка на Боян Петров. За последно тя се е чула по телефона с алпиниста на 28-и април, ден преди да стартира следващото нанагорнище. Трябвало да се върне в лагера на трети май.

„ Знам, че нагоре е без сателитния телефон, тъй че до трети не съм очаквала никакво включване.  Без телефон е тъй като върви самичък и носи най-малък багаж.

На идващия ден нагоре се качиха още алпинисти от експедицията, тъй че очевидно е разчитал, че те ще имат телефони. Така или другояче, те са се разминали и по никакъв метод не е станала връзка “.

Ненова не се е опитвала да се свърже с алпиниста, защото той се обажда първо на нея, постоянно когато има достъп до телефон.

„ Обадиха ми се от базовия лагер, с цел да ми кажат, че нямат информация за него от деня, в който е тръгнал - 29-ти април в базовия лагер “

Алпинистите, разкрили спалния чувал и палатката на Петров в Лагер 3 са тръгнали един ден след него по същия маршрут. П онякога Петров подхваща независими изкачвания, тъй като се усеща задоволително мощен и не желае някой да го забавя , показа брачната половинка му.

Диян Петков който движи логистиката на Боян Петров от София

Диян Петков, който се занимава с логистиката на Боян Петров от София добави, че към този момент метеорологичната прогноза е обнадеждаваща, че във вторник е допустимо да се организира избавителна акция.

„ Предполагаме, че Боян се е върнал до някой от по-ниските лагери, които са добре снабдени с храна и О2 и просто преценя да не рискува да се върне самичък до Базов лагер , в случай че има задоволително хранителни запаси на Първи и Втори лагер. Не мисля, че той подхваща, по принцип, някакви опасности, тъй че се надявам да е останал на Първи или Втори лагер “.

Практика измежду алпинистите е да употребяват непознати палатки, когато те са свободни, тъй че  фактът, че палатката му е била открита на трети лагер може да значи, че я е оставил там, тъй като чака да отиде в лагер с други палатки, разяснява Петков. Той добави, че Петров добре преценя метеорологичните условия и евентуално „ си е направил сметката добре “ преди да предприеме преход.

По принцип, Боян е бърз и избира да не се връща от време на време до Базов лагер. Това различен път също се случвало - да го няма по седмица в Базовия лагер. Това е обикновено! Сателитния телефон той по традиция оставя в Базов лагер “.

Петков поддържа връзка с алпинистите в базовия лагер, които провеждат акцията.

Алпинистът Борислав Димитров, който е взел участие в две експедиции за подчинение на върха описа, че има няколко маршрута за подчинение на южната стена  и един – типичен, за Северната.

„ Шиша Пангма от Север, за който приказваме сега, - с джипка се стига до 5200 м., където е Базовия лагер. Оттам към 30 километра преход се прави с якове, които изнасят багажа до 5600 м. Там се прави Преден базов лагер и в границите на 15 до 30 дни всички нападат върха съгласно времето и сезона. От 5800 м към този момент се върви по сняг. Първи лагер е на 6300 м. После има още едно леко нанагорнище до към 6 900 м. и стартира едно дълго плато. Северният връх на е малко по-нисък от 8000 метра. Когато стигне до този връх, екскурзиантът има към час и половина в южна посока по един изострен борд, с цел да стигне до основния връх, който е малко по-висок от 8000 метра “.

 Повечето сполучливи избавителни интервенции са на доброволни начала, показа алпинистът. Хората в Хималаите, най-често умират от рухване, падение или лавина.„ Сам човек, по принцип, е рисково да върви дори и по нашите планини “, добави той. Маршрутът който Петров е избрал не е доста лавиноопасен . З а изкачването на върха не се изисква алпийска техника, а единствено мощна мускулатура и търпимост към кислорода. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР