Временното изключение за България за внос на руски петрол по

...
Временното изключение за България за внос на руски петрол по
Коментари Харесай

ЕК опроверга Христов: Не може да продавате руски петрол

Временното изключение за България за импорт на съветски нефт по море не е направено, с цел да го продава тя на други страни, разяснява през днешния ден Европейска комисия. Изявлението идва единствено ден откакто служебният министър на енергетиката Росен Христов, съобщи, че няма условие на Брюксел да не продаваме импортираните съветски горива.

„ Дерогацията не изисква ограничение на търговията “, безапелационен беше Росен Христов пред БТВ.

Европейска комисия обаче през днешния ден посочи: „ Заради характерното си географско състояние, България получи дерогация от глобите за импорт на съветски нефт по море за стеснен интервал от време, до края на 2024 година. Много е значимо обаче, че това изключение за България се прави, поради характерното й географско състояние, а не с цел да го продава на други държави-членки или на трети страни “, съобщи Даниел Фери, представител на Европейска комисия.

Забраната за импорт на съветски петрол в Европейски Съюз беше включена в шестия пакет наказания на Брюксел против Русия поради войната в Украйна. Пакетът беше признат през юни тази година и не разрешава покупка, импорт и трансфер на съветски петрол и на редица петролни артикули от Русия към Европейски Съюз. Временното изключение за България е до края на 2024 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР