Временно примирие и освобождаване на десетки пленници, взети от палестинската

...
Временно примирие и освобождаване на десетки пленници, взети от палестинската
Коментари Харесай

Израел казва примирие, освобождаването на пленници няма да започне „преди петък“

Временно помирение и освобождение на десетки пленници, взети от палестинската въоръжена формация Хамас при нападението й против Израел на 7 октомври няма да стартира преди петък, сподели Тел Авив, защото израелските сили продължиха да бомбардират обсадения анклав Газа.

Освобождаването е част от краткотрайно помирение, което в началото се очакваше да продължи четири дни, което беше контрактувано сред Израел и Хамас в сряда и също по този начин включва разполагането на обезверено нужната филантропична помощ за Газа.

Пленниците би трябвало да бъдат разменени за редица палестинци, държани в израелски затвори.

„ Преговорите за освобождението на нашите заложници напредват и не престават непрекъснато “, сподели израелският консултант по националната сигурност Цахи Ханегби в изказване, публикувано от кабинета на министър-председателя.

„ Началото на стартирането ще се състои съгласно първичното съглашение сред страните и не преди петък “, се споделя в известието.

Израелската социална телевизия Kan, цитирайки неидентифициран израелски чиновник, заяви, че е имало 24-часово закъснение, защото съглашението не е било подписано от Хамас и Катар, който беше основният медиатор в договорката. Служителят сподели, че са оптимисти, че съглашението ще бъде изпълнено, когато бъде подписано.

„ Никой не сподели, че ще има освобождение на следващия ден, с изключение на медиите... Трябваше да изясним, че не е планувано освобождение преди петък, заради несигурността, пред която са изправени фамилиите на заложниците “, цитира Кан неназован източник в Израел Според кабинета на премиера Бенямин Нетаняху.

Други израелски медии разгласиха сходни известия, цитирайки анонимни чиновници, че паузата в борбите с Хамас няма да стартира преди петък.

Повече от 14 500 души бяха убити в Газа, откогато Израел стартира офанзивите си на територията в отговор на нападението на Хамас против Израел, което докара до гибелта на минимум 1200 души.

Около 240 души бяха отведени от бойци на Хамас и единствено четирима са освободени до момента.

Имаше към 5200 палестинци в израелски затвори преди 7 октомври, макар че този брой се е удвоил през седмиците по-късно, съгласно палестинските управляващи.

На фона на очевидното закъснение на съглашението за помирение израелската авиация и артилерия удариха южния град Хан Юнис в Газа в минимум две талази рано в четвъртък.

В Израел сирени, предупреждаващи за наближаващ ракетен обстрел от Газа, извиха в общности покрай границата с анклава, споделиха военните. Няма известия за вреди или потърпевши.

Напрежението се увеличи и на северната граница на Израел рано в четвъртък, откакто подкрепяната от Иран формация Хизбула заяви, че петима нейни бойци, в това число синът на почитан народен представител, са били убити.

Междувременно в Червено море Централното командване на Съединени американски щати сподели, че USS Thomas Hudner е „ свалил голям брой еднопосочни атакуващи безпилотни самолети, изстреляни от следени от хусите зони в Йемен “, имайки поради друга подкрепяна от Иран формация.

„ Искам всички назад “

Забавянето провокира отчаяние измежду фамилиите и от двете страни.

Съгласно изискванията на съглашението 50 пленници на Хамас би трябвало да бъдат освободени, като всеки ден се освобождават най-малко 10.

„ Не знаем кой ще се измъкне, тъй като Хамас ще оповестява всяка вечер имената на тези, които ще излязат на идващия ден “, сподели Гилад Корнголд, който към момента очакваше информация от родственици. Седем от членовете на фамилията му, в това число тригодишната му внучка, бяха отвлечени от Хамас.

„ Искам всички назад. Но мисля – и това е доста мъчно решение – само че мисля, че децата и дамите би трябвало да са [на първо място]. Те са най-крехки. Знаеш ли, те би трябвало да излязат. “

Офисът на Нетаняху сподели, че примирието може да бъде удължено, стига всеки ден да бъдат освобождавани спомагателни 10 заложници.

В листата на Израел с 300 отговарящи на изискванията палестински пандизчии от 123 деца и 33 дами е Shorouq Dwayyat, който излежава 16-годишна присъда за опит за ликвидиране при нахлуване с нож през 2015 година Активистите споделят, че тя е една от многото палестинци, които са били незаслужено съдени и наказани по несправедливи или скалъпени обвинявания.

„ Надявах се, че ще се споразумее “, сподели майка й, Самера Дуайят, само че добави, че облекчението й е смекчено от „ огромната болежка в сърцето ми “ за мъртвите деца в Газа.

Съединени американски щати също се надяват, че помощта ще стартира да доближава до Газа в огромни количества през идващите дни, сподели представителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби.

Хамас сподели, че първите 50 пленници ще бъдат освободени в подмяна на 150 палестински дами и деца, затворени в Израел. Стотици камиони с филантропични, медицински и горивни доставки ще влязат в Газа, до момента в който Израел ще спре всички въздушни полети над южна Газа и ще поддържа всекидневен шестчасов прозорец неразрешен за полети денем на север, добави той.

Споразумението за помирение, първото в една съвсем седемседмична война, беше реализирано след посредничеството на Катар и се преглежда от държавните управления по света като евентуално облекчаващо страданието в Ивицата Газа, която е дом на повече от два милиона хора.

В изказване, публикувано от американските медии, представителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън акцентира, че договорката „ е била контрактувана и остава контрактувана “.

„ Страните прецизират окончателните логистични детайлности, изключително за първия ден от осъществяването “, споделиха CBS News и CNN, че Уотсън споделя.

„ Наше мнение е, че нищо не би трябвало да се оставя на случайността, когато заложниците стартират да се прибират. Нашата съществена цел е да подсигуряваме, че те ще бъдат върнати безвредно вкъщи. Това е по проект и се надяваме, че осъществяването ще стартира в петък сутринта. “

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР