Временна комисия ще проучва процедурата по избор на нов тип

...
Временна комисия ще проучва процедурата по избор на нов тип
Коментари Харесай

ГЕРБ ще разследва президента за самолетите, БСП ги обвини, че лобират за F-16

Временна комисия ще изследва процедурата по желание на нов вид военен аероплан, реши Народното събрание след два часа диспути по тематиката. 

Със 114 гласа „ за ”, 69 " срещу " и 9 въздържали се Народното събрание прие да се сътвори такава комисия. Предложението за това е на ГЕРБ. На изключителна конференция в неделя ръководителят на парламентарната група Цветан Цветанов загатна, че президентът Румен Радев е забъркан в корупционна скица, с която е предрешена избора на шведските изтребители „ Грипен ”.

И Народното събрание гласоподава и реши: Такава комисия ще има. Тя се основава на симетричен принцип общо от 19 членове в съответствие: ГЕРБ – 8 представители, „ Българска социалистическа партия за България ” – 6, „ Обединени патриоти ” – 2, Движение за права и свободи – 2, ВОЛЯ – 1. Председател на комисията ще бъде Емил Христов от ГЕРБ, а съпартиецът му Христо Гаджев ще му бъде заместител.

Дейността на краткотрайната комисия не стопира процеса на придобиване на нов вид военен аероплан от Министерски съвет. Обявената цел на работата ѝ е " да реализира по-голяма изясненост и бистрота в обществото по отношение на един от най-големите капиталови разноски за превъоръжаване на армията ".

Дебатите за тази парламентарна комисия лишиха над два часа от работния ден на депутатите. А от БСП реагираха остро.

" На 23 юни Бойко Борисов прави изказване в Брюксел дружно с премиера на Швеция и споделя - започваме диалози за „ Грипен “. Защо не отиде в Съединени американски щати да каже започваме диалози за F-16, за какво не отиде в Италия и да каже - започваме диалози за „ Юрофайтър “. Кой предопредели „ Грипен “? Премиерът с това си изявление на най-високото място в Брюксел, в случай, че има 3 предложения. Г-н Цветанов разгласи, че желае комисия, загатна за корупция, упрекна президента за напън върху специалистите, единствено десетина дни след изявлението на Борисов. Въпросът е за какво е това несъгласие. Тази комисия има две имена - боязън и корупция. Страх, че президентът Радев стартира борбата с корупцията по-високите етажи на властта, автомагистрали, НДК, санирането ", сподели Нинова.

Тя добави, че Българска социалистическа партия упорства ген. Константин Попов, който е вносител на предлагането на ГЕРБ, повече да не взима отношение по тематиката за бойния аероплан поради спор на ползи и нарушаване на разпоредбите за бистрота.

" Не споделяме безусловно нищо против президента или против работната група, желаеме да разберем информацията ", зашити самодейността на ГЕРБ депутатът Владимир Тошев.

Той сподели, че е неприемливо да се изхарчат 1,5 млн. лв. за аероплан, който е класиран „ на мрачно “ без да са осведомени народните представители.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи напомни, че единомислещото решение за поръчка на нов аероплан е взето от Народното събрание на 2 юни 2016 година. Според него предлагането за основаването на такава комисия е несъстоятелно, несвоевременно и ще блокира значимото за страната ни решение.

„ Да не вършим подобен ход, който ще компрометира нас самите като страна ”, прикани Цонев.

От Българска социалистическа партия на няколко пъти намекнаха от трибуната, че ГЕРБ лобира за американските изтребители F-16. Те отхвърлиха, а зам.-председателят на партията Цветан Цветанов изясни, че не са желали името на президента Румен Радев въобще да бъде въвеждано в тази дискусия.

" Но вие държите да бъде замесен в тази процедура ", сподели Цветанов на Българска социалистическа партия.

А Таско Ерменков от Българска социалистическа партия изясни, че вторият човек в ГЕРБ изглеждал като " доста обезпокоен човек ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР