Времената на изключително ниски лихви в общи линии приключиха. Ще

...
Времената на изключително ниски лихви в общи линии приключиха. Ще
Коментари Харесай

„Времената на ниски лихви свършиха. Бъдете по-консервативни“

Времената на извънредно ниски лихви в общи линии завършиха. Ще има корекции. Съветваме клиентите да бъдат една концепция по-консервативни и да запомнят, че за персоналните им финанси единствено те дават отговор. Отправяме обръщение към клиентите, които желаят да теглят жилищни заеми да бъдат една концепция по-консервативни

С това предизвестие и обръщение приключи своята презентация за ипотечното кредитиране Николай Лазаров, шеф ръководство „ Продажби самостоятелно банкиране ” в Пощенска банка по време на бизнес форума на Imoti.net, който се организира в София

За утешение на пазара на недвижими парцели както на територията на София, по този начин и в цялата страна, предвиждат множеството специалисти в региона. В тази посока ще се развива пазара и съгласно Николай Лазаров.

Виждаме усмиряване на пазара. Радваме се на релативно здрав пазар. В София междинния размер на заема порасна с 20%. Последното тримесечие нямаме нарастване на покупко-продажбите. Което удостоверява изказванието, че пазарът ще се успокои и ще стартира да се движи от хората с по-високи приходи.

За въпросното утешение на имотния пазар обаче би трябвало да се приказва с ясното схващане, че в България лихвите са едни от най-ниските измежду страните от Еврозоната, прецизира специалистът. Тази наклонност евентуално скоро ще се промени, тъй като съгласно последните данни на Българска народна банка лихвите по заемите не престават да нарастват. 

Средните лихвени проценти в България не престават да пълзят нагоре и при започване на новата 2023 година Така междинната рента по ипотечните заеми, отпускани от банките в България, доближава 2.61%, или с 0.1 пункт нагоре по отношение на месец по-рано. Цената на по-малките бизнес заеми до 1 млн. евро също пораства леко, до момента в който тази за по-големите – над 1 млн. евро – се подвига малко по-осезаемо.

Лихвите по жилищните заеми обърнаха посоката си от края на лятото насам в унисон с решенията на Европейската централна банка за повишение на главния лихвен %. Така да вземем за пример статистиката на Българската национална банка към този момент демонстрира, че междинната рента по ипотечните заеми доближава 1-годишен връх. Въпреки това тя остава в орбита на рекордно ниските лихви, които в исторически проект българската стопанска система видя през лятото на предходната година.

Радваме се на един релативно добър и здрав пазар, споделя той.

Средният размер на жилищния заем в София през 2021 година беше 100 000 евро, а предходната година той се усили с 19%. Дали сходно нарастване ще следим и през актуалната година Лазаров не се наема да предвижда, само че по думите му за момента няма индикации това да се случи.

Отчетените високи равнища на инфлацията напълно обикновено, съгласно него, са предиздвикали огромен % от хората да се замислят какво се случва с парите им и да се застраховат като влагат в парцел. Въпреки това обаче през 2022 година банковата система растеше доста сполучливо. Цените на заемите в България се дължат главно на ликвидността. Системата продължава да бъде свръх ликвидна, прецизира Лазаров.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР