Време е за политическо лидерство в България и е изключително

...
Време е за политическо лидерство в България и е изключително
Коментари Харесай

Христо Панчугов: В посланието „ние знаем какво следва“ се крие успехът на изборите

Време е за политическо водачество в България и е извънредно значимо българските жители да го изискват от политиците, защото те сами явно изпитват усложнения да го намерят.

Това съобщи пред БГНЕС политологът Христо Панчугов и учител по политически науки в Нов български университет (НБУ).

Панчугов акцентира, че на първо място политическите послания по време на предизборната акция би трябвало да са обърнати към бъдещето. До този миг, по думите му,
видяхме няколко предизборни акции,
в които се разглеждаше въпросът първо да се види болшинството, а по-късно да се мисли за съдружните формати и по какъв начин ще се ръководи, а това към този момент явно не работи.

„ Българските жители желаят да чуят и да видят хора, които имат изясненост какво следва по-късно, нещо, което би ги убедило, че няма да се надигнем пред същата невъзможност, която видяха през последните две години “, означи политологът.

Според него триумфът на тези избори ще бъде значително съдбоносен от това дали политическите обединения ще намерят лицата, а също и посланието, което да споделя „ ние знаем какво следва “.

Панчугов добави, че единствено от „ Продължаваме промяната “ (ПП) и „ Демократична България “ (ДБ) зависи дали ще съумеят да станат първа политическа мощ. Той разясни, че
в случай че обединяването остане официално,
за да съберат повече гласоподаватели, а не да дадат отговор на въпросите за какво се сплотяват, кои са правилата и основата на това обединяване, какво ръководство ще забележим от тях в идващия парламент, шансът да надскочат резултата, който имат сега, е доста невисок.

Политологът уточни две незнайни на идните избори. Едната е обвързвана с огромното количество негласуващи в България, като посочи, че изборната интензивност от 2021 година насам трайно понижава и добави, че точно тя ще реши доколко дребните обединения имат късмет за идващия парламент.

„ Втората незнайна е обвързвана с радикализацията на вота в България, т.е. до каква степен жителите биха избрали за следващ път да гласоподават за нещо ново, нещо коренно, нещо, което да носи
обръщение за политическа смяна “, сподели Панчугов
и изясни, че в случай че политическите обединения съумеят да преодолеят тези две трендове, вероятността да забележим „ Български напредък “ в Народното събрание, е доста ниска. Изключително ниска е и вероятността да забележим и „ ИТН “ да се завърнат в, добави той. Политологът обаче не изключи опцията да забележим повтаряне на политическите обединения, по този начин както бяха конструирани в 48-ото Народно събрание, в случай че те не трансформират политическите си тактики.

Панчугов разяснява, че един от най-силните фактори, които отблъскват гласоподавателите да упражнят правото си на избор, е точно дебатът, обвързван с Изборния кодекс (ИК).

„ И двете страни, без значение дали последователи на хартиеното гласоподаване, или на машините, вложиха голямо
изпитание да убедят българските жители
по какъв начин другите ще откраднат изборите “, съобщи той. И посочи, че когато витае чувството, че изборите могат и ще бъдат манипулирани, доста огромна част от българските жители ще решат въобще да не си вършат труда да гласоподават.

Другият значителен фактор, който отблъсква гласоподавателите, е чувството, че смяната не зависи от тях.

„ Липсва опитът политиците да ги убедят, че техният глас е същински, че техният глас има значение и той би трансформирал тази политическа среда, отвън клишетата, с които сме се сблъсквали какъв брой е значимо да се гласоподава, по какъв начин, виждате ли, този път ще е друго “, означи Панчугов.

Неговите опасения са, че това нереално говорене няма да донесе резултат.

„ Необходими са съответни послания, нужни са съответни поръчки за водене на политики, нужен е явен дневен ред, към който политическите обединения да се придържат “, акцентира политологът, съгласно който точно това би спечелило гласоподавателите.

На въпроса каква е неговата персонална прогноза и
ще има ли постоянен кабинет в 49-ото Народно събрание, Панчугов отговори:
„ Много е мъчно да се планува към този миг. Иска ми се да видя в действителност какви ще са посланията и какви ще са поръчките, които ще създадат политическите обединения. Надявам се да забележим стабилно болшинство и се надявам да забележим кабинет, защото загубихме извънредно доста време в последните две години в напразни старания, само че и в политически трикове, които сме виждали в предишното. Време е да забележим политици, които гледат напред “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР