Време е да се излекуваме от комплексите за политическа обреченост,

...
Време е да се излекуваме от комплексите за политическа обреченост,
Коментари Харесай

Президентът на 136-ата годишнина от Съединението: Успели сме в миналото, можем го и днес

" Време е да се излекуваме от комплексите за политическа неизбежност, тъй като сме потвърдили, че можем да реализираме огромни цели ", съобщи президентът Румен Радев в словото си в Пловдив по случай 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

" Успели сме в предишното, можем го и през днешния ден. Ключът е в духа на Съединението, в възприятието, че сме един народ. Нашите разлики са част от благосъстоянието и капацитета на нацията ", съобщи президентът на площад " Съединение ".

Стотици пловдивчани и посетители на града участваха на тържествения митинг-заря във връзка 136-та годишнина от Съединението. Те се преклониха пред паметта на дейците, осъществили това историческо събитие, пред паметника на Съединението на едноименния площад.

" В пловдивската есен на 1885 година Съединението взема решение вечно провокативната алтернатива " румелийци или българи ". Изкуственото разделяне, което заплашва националното единение, е пометено от самия народ. Всяко идване в нашия град е среща с уроците на Съединението и съкровените изяви на българския дух ", сподели в приветствието си кметът на града Здравко Димитров. " Историята не е единствено летопис на сражения, триумфални шествия, величия и провали, а част от морала на човечеството ", означи той.

На днешния ден през 1885 година в Пловдив след боен прелом се основава краткотрайно държавно управление, което афишира присъединението на Източна Румелия към Княжество България.

Денят на Съединението беше празнуван тържествено в цялата страна.

Вижте няколко фрагмента от днешните празненства:

 Снимка: Булфото

 Снимка: Булфото

 Снимка: Булфото

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Още фотоси
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР