Враца. Второто издание на Национален фолклорен събор Леденика“ събра на

...
Враца. Второто издание на Национален фолклорен събор Леденика“ събра на
Коментари Харесай

Враца: Второто издание на Национален фолклорен събор „Леденика“ привлече хиляди любители на българския фолклор

Враца. Второто издание на Национален фолклорен събор „ Леденика “ събра на едно място хиляди фенове и пазители на българския фолклор. Целта на събора, който се провежда от Община Враца е да се запазят, разпространяват и предадат родните традиции и обичаи. Тази година събитието бе почетено от министъра на туризма Николина Ангелкова, зам.-министъра на външните работи Георг Гергиев, регионалния шеф Малина Николова, Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, огромния български публицист и създател на историческия разказ „ Време разделно “ акад. Антон Дончев, евродепутати, народни представители от страната, кметове на обитаеми места, общински съветници, самодейци, жители от страната и чужбина. Това оповестиха от пресцентъра на Община Враца.
Още от рано сутринта на поляната в местността „ Леденика “ във Врачанския Балкан започнаха да се застелят 40-метровите месали, подредени в 12 реда, очаквайки своите посетители на Северняшката женитба. Преди това обаче на сцената се чуха и видяха осъществяванията на 15 танцови и певчески сформира от страната и специфичните посетители – групата „ Огражденска четворка “.
На сцената, пред многохилядна аудитория, младоженците - доктор Ивайло Тодоров и Мария Спасова, кумовете им - кметът на Враца - Калин Каменов и негова брачна половинка - Мария, близки и другари пресъздадоха другите традиции, които съпътстват ритуала, по време на Северняшката женитба. Както повелява традицията, всички участници бяха облечени в национални носии. След като бяха венчани по остарял български бит, стартира и церемонията по подписване на цивилен брак. Тя бе осъществена от чиновници от Отдел „ Гражданско положение “.
Кметът Калин Каменов поздрави младоженците и предложения на сцената министъра на туризма Николина Ангелкова и акад. Антон Дончев. Каменов благодари на всички, които бяха част от Събора, тъй като той е изработен със сърце и душа за тях. Той добави още, че всичко сложено по месалите – питателните артикули - домати, сирене, кашкавал и над 2 000 хилядите глинени чаши и паници, е направено във Враца и това е почтено за почитание.
„ Днес, измежду нас е индивидът, който ни въодушеви да създадем това необикновено събитие, с което съхраняваме българщината. Идеята за Северняшката женитба е заимствана от историческия разказ „ Време разделно ". Велик българин, високо скъп и почитан от всички нас - акад. Антон Дончев “- сподели Калин Каменов и му връчи почетния плакет на Община Враца и грамота за особени заслуги за българската литература, българското слово и книжовност, и за запазване на българските обичаи и традиции. Акад. Антон Дончев получи още и имитация от Рогозенското богатство. Големият български публицист благодари на Каменов за премията и прикани всички да обичат България.
Министър Николина Ангелкова благодари на кмета Калин Каменов, че за втора година организира Национален фолклорен събор „ Леденика “, като по този метод се резервира духът и традициите на страната. Министър Ангелкова добави още, че в края на годината Враца завоюва една от премиите в състезанието, който Министерството провежда за първи път, в категорията „ Духът на България “ и то за провеждането на Национален фолклорен събор „ Леденика “. „ Вярвам, че с напъните, които вие и кметът полагате, да запазите българското, да извършите Враца още по-популярно място и да притегля още повече български и задгранични туристи, сигурно и тази година Враца ще влезе доста съществено в конкуренцията във вторите годишни награди на Министерството на туризма “, сподели още министърът на туризма.
Благословия за здраве, божия помощ, протекция и благотворителност към младоженците насочи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий. Всички участници в Северняшката женитба, облечени в национални носии се настаниха на месалите. За настроението на празника се погрижиха музикантите от Берковската духова музика, чийто национални ритми подвигнаха дребни и огромни на дълги и пъстри български хора, които се извиха по цялата поляна. До края на вечерта ритъмът на тържеството бе поддържан от спечелилия в интернационалния фестивал „ Пирин Фолк “ Сандански 2016 - Светлин Миланов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР