Вратите на нашите служби са винаги отворени, всеки гражданин може

...
Вратите на нашите служби са винаги отворени, всеки гражданин може
Коментари Харесай

Музикант свали 30 кг. за да стане пожарникар

Вратите на нашите служби са постоянно отворени, всеки жител може да заповяда. Новите пожарни коли са оборудвани доста добре, в това число с аварийно-спасителна техника.

Комисар Георги Мангараков е роден на 8 февруари 1964 година в Асеновград. Завършил е висшето си обучение във Факултет ПБЗН към Академия на Министерство на вътрешните работи.

В Министерство на вътрешните работи е от 1990 година. Започва професионалната си реализация като контрольор във Ведомствената противопожарна работа на цех “Агрия ”, а от 1999 година - във II РСПБЗН Пловдив, като от 2015 година я оглавява.

Настоящия пост шеф РД " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Пловдив заема след извоюван конкурс. Той бе показан пред персоналния състав на 22 ноември 2018 година

- Наскоро завърши състезанието за нови пожарникари. Какви са усещанията Ви?

- Зарадва ме фактът, че на състезанието се явиха извънредно съществени и въодушевени от предизвикването на специалността претенденти. Момчетата са интелигентни, някои с висше обучение. Откроиха се няколко претенденти, които към този момент бяха класирани на първите места след изпита по физическа подготовка и психоизпита, както и беседата с психолог. Ние също организирахме диалог с тях, на който си пролича високото им равнище. Подбрахме стойностни момчета, които имат желание и за развиване в Академията на Министерство на вътрешните работи, компетентност “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”. За всяко място се състезаваха по двама претенденти.

- Кой Ви впечатли най-силно?

- Един претендент, който е приключил музикално учебно заведение и приключва „ Педагогика “ в Музикалната консерватория. Той за една година е измършавял с 30 кг, с цел да може да кандидатства при нас и да покрие физическите нормативи. Друг от претендентите е доброволец пожарникар в Лъки и е приключил магистратура. Третият претендент, който също ми направи доста положително усещане, е от Карлово и е приключил учебно заведение за инструктор на водачи на МПС. Сред претендентите имаше и боен с 15-годишен стаж, който за четвърти път кандидатства и в този момент съумя да се класира. Бил е на задача в Афганистан, твърдоглав и доста съзнателен при осъществяване на дилемите си.

- Какво притегля тези мъже да желаят да са пожарникари?

- Всички те влизат в редовете на пожарната с главното предпочитание да оказват помощ на хората в една или друга обстановка. Разбира се, и фактът, че специалността ни е влиятелна и благородна.

- Вие и Вашите момчета чувствате ли се оценени?

- Да. Служителите първо би трябвало да са оценени от директния си началник, който да ги предизвиква и подкрепя във всичко. Друго е, когато чувстваш поддръжката на началника до теб. Нито един пожарникар от Втора РСПБЗН-Пловдив, която управлявах преди, не се усещаше самичък в работата и в персоналния си живот. Уверен съм, че всеки един от тях, когато и да е, е подготвен да помогне на хора в неволя и да се притече на помощ без съмнение. Много се гордея с тях. Разбира се, такива чиновници има освен във Втора РСПБЗН, а в пожарната като цяло. Вече 29 години всеки ден отивам с огромно наслаждение на работа, тъй като знам, че ще срещна и работя с доста приятни и положителни хора, каквито са моите чиновници.

- Какво от това, което мислят хората за пожарникарите, не е правилно?

- Има две неща, които народопсихологията ни пази - това, че пожарните коли се движат без вода и че пожарникарите бездействат, когато са в пожарната работа. Държа да уточня - пожарните коли са с друга съдържимост на цистерните, която варира сред 1 и 9 тона вода. Имайки поради, че помпите на пожарните коли са с друг дебит, цистерната по време на пожар се изпразва релативно бързо - от 5 до 10 минути. Поради този факт и с цел да не се прекъсне процесът на пожарогасене, е наложително при идване на пожара противопожарният автомобил да се водоснабди от хидрант или различен водоизточник.
Вратите на нашите служби са постоянно отворени. Всеки жител може да заповяда и да се запознае на място с всекидневието ни.
Казват, че пожарът, заловен в точния момент, може да се изгаси даже с една чаша вода. Затова е належащо, когато се забележи пожарът или неговите предшестващи признаци, като пушек, пламък или топлота, да се телефонира неотложно на тел.112. Но в някои случаи и тонове вода не стигат. Имахме случай през 2005 година, когато с сътрудниците гасихме горяща къща в Асеновград - към 50 кв. м на 2 етажа. Гасенето продължи няколко часа при минус 23 градуса на Антоновден. Улицата стана ледена река. Обливахме покрива с тонове вода, само че той настойчиво продължаваше да гори. Оказа се, че притежателят е складирал 20 кубика дървен материал на тавана до комина, ресурси отпреди 15 години. Изгасихме пожара след 4-5 часа.
Хубаво е хората да знаят, че пожарният автомобил е постоянно зареден с пожарогасители и гасителни субстанции. Особено новите пожарни коли са оборудвани доста добре, в това число с аварийно-спасителна техника.

- Какво е положението на техниката сега?

- В пловдивските 4 районни служби има 16 автомобила, в района има 11 служби и две участъкови служби в Лъки и Съединение. В модерните коли, които имаме от 7-8 години към този момент, има хидравлични елементи за рязане на метал, осветителни прожектори, които се подвигат нависоко за избавителни интервенции. Аварийният ни отряд разполага с лодки, повдигачи, разпъвачи, крикове - техника, с която се реагира съгласно обстановката.

- Кое Ви тормози най-вече в работата?

- Един от сериозните проблеми са клошарите. Имаше една 92-годишна жена, която беше складирала толкоз доста боклуци в жилището си на 3-тия етаж в " Кючук Париж ", че не можеше да се отвори вратата повече от 1 метър, като след това там породи комплициран пожар.
Има доста такива случаи, само че ние нямаме пълномощия за мигновено влияние в парцелите, които са частна благосъстоятелност. Може да проверим, да връчим предписание при подаден писмен сигнал от жители. В тези случаи дейно решение може да се вземе от останалите притежатели в жилищната постройка, по Закона за етажната благосъстоятелност. За един сходен случай съседите ми бяха изпратили писмо с гледище да запечатаме жилището, тъй че да не се вкарват повече боклуци вътре. Но това няма по какъв начин да стане.

- Къде най-често гасите пожари?

- В жилищата - там са два пъти повече, в сравнение с в индустрията. От началото на годината има 1 умрял и 3-ма потърпевши от погрешно боравене с газови бутилки с пропан-бутан. Важно е вярно да се поддържат и експлоатират, както и да се ревизират от време на време.

- От кои промишлени обекти Ви настръхва косата?

- Потенциално рискови обекти са тези, където няма противопожарен режим - наредби, указания и вътрешни правила, които регламентират противопожарната сигурност в избран обект. Няма ли режим в него, е евентуално рисков да възникне пожар. Един пожар в дискотека да вземем за пример, тогава ще ми настръхне косата, тъй като има доста хора вътре и суматохата е неизбежна, в случай че няма построена вярна организация за пожарна сигурност. Бензиностанциите, газостанциите и метанстанциите са обезопасени, имат автоматизирани съоръжения, контролиращи безвреден режим на работа. Така е и при промишлените предприятия.

- Коя е най-честата причина за пожар?

- Човешкото неведение и немарливост, непознаването на обикновени противопожарни правила. Хората би трябвало да са осведомени с тях. Има случаи, когато някой водач си свети със запалка, с цел да види какъв брой бензин има в резервоара. През 2006 година си припомням доста фрапиращ случай. В един пловдивски хотел правеха замазки и служащите трябвало да затоплят помещението. Палят печка, вид гъба, която работи с пропан-бутан. Единият поставил аварийна бутилка в съд с вода и я загрявал с радиатор, без да употребява газ от нея. При цялостна бутилка с пропан-бутан, когато температурата се увеличи с 1 градус, налягането се покачва с 4 атмосфери. При последвалия гърмеж прозорците станаха на сол, а служащите оцеляха просто тъй като бяха отишли за цигари.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР