Връщането на хартиената бюлетина е влязло в преговорите за председател

...
Връщането на хартиената бюлетина е влязло в преговорите за председател
Коментари Харесай

Нинова: Кирил Петков ми каза - оттеглете хартиената бюлетина и ще подкрепим Вигенин за шеф на НС

Връщането на хартиената бюлетина е влезнало в договарянията за ръководител на Народното събрание, разкри водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в ефира на БТВ.

 

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков оказал жесток напън върху сътрудниците си в Народното събрание. Петков влетял на председателски съвет и направил противен пазарлък. Заявил й: Оттеглете си измененията в Избирателния кодекс и тогава ще подкрепим Кристиан Вигенин за първия пост в Народно събрание.

 

" Когато предложихме хартиените бюлетини, реакцията беше напряко истерична. Буди подозрение. Това ли е най-страшното - хартиеното гласоподаване. Навсякъде се шушука, че машините може да трансформират вота. Къде е инспекцията на машините, които изписаха " дневникът е фалшифициран "? Ние единствено за няколко знаем. Може да е имало и други. Машинното гласоподаване лимитира конституционното право. Ние желаеме хората да имат избор, по тази причина предлагаме смесено гласоподаване ", сподели водачът на Българска социалистическа партия.

 

Нинова бе безапелационна, че е предложила Вежди Рашидов за ръководител на Народно събрание от името на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ Български напредък ”, с цел да се отпуши парламентарния блокаж. Постъпихме държавнически. Това не е коалиция за ръководство, ние няма да подкрепим кабинет с мандат на ГЕРБ, Движение за права и свободи или „ Възраждане ”, сподели Нинова.

 

" Подкрепихме Рашидов, с цел да извадим България от доста тежка рецесия. Избран е парламент и депутати, само че не можехме да си изберем ръководител. Това блокира всички управляващи в страната ",разкри водачът на БСП 

 

Нинова описа за трите дни безплодни засадения на Председателския съвет за ръководител на 48-ото Народно заседание: " В последна сметка ние си оттеглихме претендентите ".

Тя акцентира, че  Вежди Рашидов не е определен като представител на една партия и разкри, че не е имала персонален диалог с Рашидов на четири очи.

 

Рашидов го избрахме защото Конституцията дава право на най-възрастният да открие съвещанието и ние избрахме той да продължи. ", обясни тя.

 

„ На него му поомръзна на третия ден и тъй като е човек с достолепие и по тази причина малко прочувствено реши да се отдръпна, с цел да се роди нещо друго, само че то не се роди.

" В безизходицата Вежди Рашидов беше единственият излаз “, посочи Нинова.Тя дефинира като прибързани изказванията за „ навигация “ и „ сигнали “ от народните представители към Рашидов какво да прави. 

 

" Вече да спрат с страстите и оценките, тъй като бяхме на път да катастрофираме всички. Имаше потребност от успокоение и разсъдък и Българска социалистическа партия го проявихме ", безапелационна е тя.

 

Тя съобщи, че Българска социалистическа партия не отстъпва от концепцията си за връщане на хартиената бюлетина. Искаме гласоподавателите да имат избор – машини или хартия, сподели тя. И изясни, че повода за това са странните известия „ Дневникът е фалшифициран ”, които се появиха на машините в три области: Варна, Велико Търново и Пазарджик. За тези области знаем, ами в случай че има други, риторично попита Нинова.

Нинова чака поддръжка от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Български напредък за връщането на хартиената бюлетина.

 

За Българска социалистическа партия измененията в Изборния кодекс, касаещ хартиената бюлетина е значима тематика, само че не е най-важната.

 

Като по-важни тематики Нинова открои да има безвъзмездни учебници за децата, майчинството за втората година да е равна на минималната работна заплата.

 

" Борбата с корупцията и смяната в правосъдната система към момента ни свързва с Политическа партия и Демократична България.

 

ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България евентуално тази седмица ще гласоподават за изнасяне на оръжие за Украйна - това ще ни въвлече във война и ние сме срещу. Аз планувам плаващи болшинства в този парламент ", сподели водачът на Българска социалистическа партия.

" Би трябвало да ни сплоти бюджета за 2023 година. Трябва да увеличим минималната работна заплата, да дефинираме кои са енергийно бедните, би трябвало да сложим таван на цената на газ, парно, вода, би трябвало да подпомогнем фамилиите. Пари има ", сподели Нинова.

 

Българска социалистическа партия е обвързвана с „ Продължаваме промяната “ и Демократична България в битката с корупцията и промяната в правосъдната система.

 

Българска социалистическа партия обаче няма да поддържа експорт на оръжия за Украйна, въпреки че най-вероятно ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България ще гласоподават да изпратим оръжие в Украйна.

 

 Тя чака за бюджета и за Плана за възобновяване и резистентност да има по-голямо болшинство в Народното събрание.

 

Според нея Бойко Борисов прави доста странни неща в последните няколко дни.  " Борисов последните дни прави някакви странни неща. Имаше контактна група за държавно управление, в този момент предлага такава и за бюджет. Имам възприятието, че някой съзнателно ни саботира, с цел да не тръгне този парламент. Няма потребност от това. "

 

Тя дефинира още " Български напредък " на Стефан Янев като многофункционални и неопределени в Народното събрание.

 

По отношение на работата на Българска социалистическа партия с президента Румен Радев, Нинова означи, че служебните министри на президента не би трябвало да се месят в работата на парламентарната група на социалистите. Това работа ли е на един длъжностен министър? " Просто спрете, в предизборната акция задоволително работихте против Българска социалистическа партия ", прикани Корнелия Нинова.

 

В партийния и политическия живот също би трябвало да има някакви правила и морал, уточни Нинова като даде образец да не се купуват изтребители в този момент. Тези социалисти в кабинета какви са - съставляват себе си или партията, недоумява Нинова, като ги прикани, в случай че желаят да отидат на " Позитано " 20 и да изложат възгледите си за партията, щели да бъдат изслушани.

 

" Служебните министри би трябвало да си гледат министерствата, а не да се бъркат в работата на Българска социалистическа партия пък били те и от Българска социалистическа партия. В партийния живот също има някакъв морал и правила. Сега политиката на Българска социалистическа партия е парите да отидат при хората, а не да се купуват самолети ", обясни тя.

 

" Няма да подкрепим мандат с ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “,  увери още ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в студиото на bTV.

Очаквайте детайлности

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР