Връх Вашингтон, в Ню Хемпшир, е най-високият в североизточната част

...
Връх Вашингтон, в Ню Хемпшир, е най-високият в североизточната част
Коментари Харесай

Изненадващото място за най-лошото време в света

Връх Вашингтон, в Ню Хемпшир, е най-високият в североизточната част на Съединени американски щати, а планината със същото име, в която е ситуиран, е най-известната на изток от река Мисисипи.

Преди да дойдат европейските заселници, локалните поданици наричали планината Агиокук, или " Домът на Великия Дух ". Днес тя е по-известна като " Домът на най-лошото време в света ".

И по този начин, какво е толкоз неприятно във времето на планината Вашингтон? Накратко: всичко. Там има ветрове със мощ на вихър към един на всеки три дни в годината. Студът е подобен, какъвто се усеща на малко места отвън Арктика, а също така има и рискови равнища на превалявания.
 Снимка 641835

Върхът с височина единствено от 1916 метра на тази относително дребна планина държи върха за най-висока скорост напразно на Земята повече от 60 години, откакто през април 1934 година е измерен ентусиазъм от 372 километра в час - това е повече от три пъти повече от скоростта, която удря " мощен вятър " в категорията вихър, написа IFL Science.

Дори през лятото, когато ветровете са най-кротки, те към момента са със междинна скорост към 40 км/ч. Ветрове с 161 км/ч духат един път седмично през зимния сезон, което прави тази дребна планина една от най-опасните в света.
 Снимка 641833

Освен вятъра, не липсват и превалявания, както към този момент споменахме. Планината вижда приблизително повече от 2286 милиметра превалявания всяка година и повече от 7163 милиметра сняг, лед и даже градушка. През две трети от времето е мъгливо. Освен това върхът е податлив към директни удари на гръмотевица. Ако прибавим към всичко това обстоятелството, че междинните месечни температури варират от -14.4°C през януари до позитивно меките 10°C през юли, стартира да излиза наяве за какво планината Вашингтон заслужава своето название.

На 16 януари 2004 година е записана температура от −42.0° C и ветрове със скорост 140.5 км/ч, вследствие на което чувството е като за −74.77° C.

Защо времето на планината Вашингтон е толкоз неприятно

Всъщност неповторимите условия на планината идват от композиция от еднообразно неповторими фактори: от височината на връх Вашингтон до разположението му в страната, до географската му широчина на земното кълбо, всичко играе роля в подпомагането на времето да бъде допустимо най-лошото. Например планината Вашингтон се намира почти еднообразно разстояние сред Северния полюс и Екватора - поставяйки я навръх пътя на полярния струен поток. Тази сходна на лента линия вятър се подхранва от конфликта на леден въздух от север и топъл въздух от юг и когато се изпречим на пътя й, по-добре се сме си взели чадър.

Освен това върхът стои по пътя на няколко въздушни течения, идващи от Атлантическия океан на юг, от района на Персийския залив и Тихоокеанския северозапад. 
 Снимка 641834

И в случай че към момента не сме добили визия какъв брой силко духа там, ще кажем, че първата постройка на Обсерваторията на връх Вашингтон, издигната през 1932 година, както и доста други постройки, в действителност, са приковани към земята, с цел да не бъдат отнесени. Именно толкоз нестабилни метеорологични условия карат Чарлз Брукс - индивида, който стои зад основаването на Обсерваторията на върха, да го назова " Дом на най-лошото време в света ".
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР