Впродължение на 10 години в праймтайма на телевизията Матю Пери,

...
Впродължение на 10 години в праймтайма на телевизията Матю Пери,
Коментари Харесай

Епизодът на Приятели, в който наистина проличава гениалността на Матю Пери

Впродължение на 10 години в праймтайма на малкия екран Матю Пери, който умря на 54-годишна възраст този уикенд, блестеше измежду херкулесовския комедиен състав на петимата си сътрудници - Кортни Кокс, Дейвид Шуимер, Дженифър Анистън, Лиса Кудроу и Мат Лебланк - с цел да трансформира саркастичния и невротичен Чандлър в един от най-забавните персонажи в сериала.

Умело поднасяйки нахаканите и саркастични смешки на Чандлър, той акцентира изострените паники на 20-годишния юноша, който се ориентира в живота, по най-остроумния метод - осведомен, както постоянно признава, от личната си персона.

The Friends episode that really showcased Matthew Perry's genius
— BBC Culture (@BBC_Culture)
В 236-те епизода на " Приятели " Чандлър има многочислени смехотворни моменти, от които всеки ще има своите персонални любимци.

В четвърти сезон, епизод 15, той се преструва, че се мести в Йемен, с цел да избяга от досадната си другарка Джанис, и в един прелестен миг на изтънчено изигран фарс се измъква назад през изхода на летището, където Джанис го чака да го изпроводи, преструвайки се, че не я вижда, след което се разплаква от смях, когато фактически е заставен да се качи на самолета ( " Е, тогава допускам, че отивам в Йемен! " ).

Или пък първи сезон, седми епизод, когато той е заседнал с модела на Victoria's Secret Джил Гудакр и стартира изстрадал вътрешен монолог ( " Дъвката би била съвършенство? Аз се гнуся от себе си " , ругае той), който удря всеки смешен темп, като в същото време разкрива осакатяващото възприятие за некомпетентност на Чандлър. Но в случай че има единствено един епизод, който да обобщава мащаба на дарбите на Пери като Чандлър, то това може би е този:

Remembering Matthew Perry’s comic genius: funny bone was in his DNA
— New York Post (@nypost)
" Великолепна игра на блъф "

Идващ в средата на пети сезон, той е кулминационната точка на сюжетната линия, в която Чандлър и Моника се срещат скрито. Когато Фийби инцидентно следи двойката в разгара на пристрастеността, тя и Рейчъл вземат решение, че би трябвало да съблазнят Чандлър, с цел да го принудят да признае, че излиза с Моника.



В началната сценка на епизода получаваме образец за неповторимия изказ на Пери, който фамозно промени метода, по който приказват хилядолетията, когато бандата загатва постоянно голия комшия на Моника и Рейчъл - грозното голо дупе на Гай.

" А в този момент завърших с пилето с пържен ориз " , споделя Чандлър, втренчен в картонената си кутия за храна за у дома, като низходящото му наклонение на изречението както постоянно служи като контрапункт на пиперливата и възходяща интонация на съквартирантите му.

По-късно Пери изяснява в записките си от 2022 година по какъв начин е усъвършенствал нишата си в комедията посредством другия си прочит на репликите. " Четох думите по непредвиден метод, поставяйки акценти, които никой различен не беше уцелил... Още не знаех, само че моят метод на говорене щеше да се филтрира в културата през идващите няколко десетилетия " , написа той. " Засега обаче просто се пробвах да намеря забавни способи в репликите, които към този момент бяха смешни, само че които смятах, че мога да направя в действителност занимателни. "

След като са разбрали, че Фийби и Рейчъл знаят за връзката им, Чандлър и Моника вземат решение да ги подмамят в личната им игра.

Сцената на съблазняването показва съвършено безупречната комична креативност и синхрон на Пери. Чандлър би трябвало да премине през напъните да се преструва, че е задоволително вдъхновен от концепцията за свалка с Фийби, и в същото време да спре нещата да не отидат прекомерно надалеч. Докато Чандлър се пробва да внуши атмосфера на нехайно успокоение, Пери майсторски си играе с многопластовия език на тялото, който се изисква от него, което в действителност способства за шегата: вземете фалшиво-юнашкото влизане на Чандлър в жилището му с Фийби или ръката му, която е надвиснала над гърдите ѝ, след което се издига, с цел да легне неудобно на рамото ѝ, до момента в който той съвсем се разтреперва.

По същия метод характерният за него спокоен зов, който той употребява в целия сериал, е употребен с огромен резултат тук; това е същинската поанта на момента, в който Фийби му споделя с празен взор: " Наистина чакам с неспокойствие да изпълним полов контакт с теб. " Когато по-късно Фийби танцува безразсъден секси танц за него, Пери съумява да резервира хладнокръвие, до момента в който внушава, че всеки миг може да изпадне в нервност.

Последвалата целувка, която Чандлър и Фийби пробват да получат по взаимно насилване, е тур де форс и от Пери, и от Кудроу, които допират устни като два отблъскващи се магнита. Но в тази мъчителна игра печели Фийби, защото Чандлър се отхвърля пръв.

" Ти завоюва, аз не мога да върша секс с теб " , споделя той, " тъй като съм влюбен в Моника. Точно по този начин: аз. обичам. НЕЯ. ОБИЧАМ. НЕЯ. "

Това е значим миг, тъй като той също по този начин за първи път споделя това на Моника - тя е скрита в банята. Това беше ненадейно превръщане към уязвимата страна на Чандлър, до момента рядко разкривана зад всички мъдри реплики, което в действителност кара феновете да припаднат - в действителност от този миг нататък той се трансформира в невероятния романтик на сериала.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР