Войната в Украйна, усещането за рецесия, по-високите разходи за енергия,

...
Войната в Украйна, усещането за рецесия, по-високите разходи за енергия,
Коментари Харесай

Пазарът на имоти през 2023 г. - да купуваме или да продаваме

Войната в Украйна, чувството за криза, по-високите разноски за сила, инфлацията и повишаването на лихвените равнища ще обиден всеки аспект от бранша на недвижимите парцели

Покачването на лихвените равнища от предходната година оказаха упования напън върху пазара на парцели. Трудно е да се предскаже по какъв начин повишаването на ипотечните заеми ще повлияе бранша и най-много върху цените, само че едно е несъмнено – балонът изпусна въздух.

Войната в Украйна, чувството за криза, по-високите разноски за сила, инфлацията и повишаването на лихвените равнища ще обиден всеки аспект от бранша на недвижимите парцели.

Пазарът се приготвя за вероятно закъснение на ипотечното кредитиране, което ще повлияе върху покупко-продажбите. Според специалисти в сектора се чака 2023 година да бъде по-спокойна спрямо предходната 2022 година  и по-сериозно активизиране на пазара да се усети през втората половина на годината.

„ В световен проект на доста пазари има ясни индикации закъснение на жилищните пазари заради покачване на лихвените проценти по заемите, спад в размерите от покупко-продажби и даже промяна на цените надолу ”, разказва картината Полина Стойкова, изпълнителен шеф на Bulgarian Properties.

Банкерите са оптимисти. „ Лихвените равнища у нас ще се повишават гладко. Увеличението ще е минимално с няколко базисни пункта, надалеч под равнищата в някои други страни от Централна и Източна Европа, с помощта на закрепения курс евро-лев. Българската банкова система е в положително здраве и с отлична ликвидност. Очаквам покачването да е до 4-4,5% до края на годината ”, счита Борислав Генов, шеф „ Банкиране на дребно ” в Уникредит Булбанк.

Забавяне евентуално ще има след рекордните растежи от 30-40% през последните 2-3 години. Съответно, цените на парцелите забавят своя ритъм на напредък и това също ще способства за по-умерено повишаване на заемите, което надали ще „ спъне ” продажбите, споделят от Bulgarian Properties.

„ Всички международни трендове са в посока повдигане на лихвеният % по ипотечното кредитиране, и евентуално това ще се случи и в България в някакъв миг. Към днешна дата, изискванията по ипотечните заеми в България са едни от най-хубавите в Европа и няма индикации за закъснение ”, прибавя сътрудника ѝ Иван Козаров, ръководещ шеф на ARCO REAL ESTATE.

Към днешна дата специалистите не намират, че българските консуматори се въздържат от ипотечно кредитиране. „ Ако в действителност покачването продължи да бъде гладко и е в границите на 1-2 пр.п., то не би трябвало това да повлияе значително на желанията за покупка ”, разяснява Стойкова. Тя е на мнение, че до момента в който инфлацията остава на високи равнища, а лихвите – ниски, цените ще не престават да порастват.

Потвърждение за това имаме от първите наблюдения за пазара - 2023 година стартира със засилена интензивност на имотния пазар, споделя брокерът. „ След известно мъртвило през последните 2 месеца от предходната година последва мощно начало на новата с голям брой запитвания, огледи и подписани покупко-продажби още в първите работни дни. Близо месец и половина след старта на годината към този момент по-смело можем да кажем, че жилищният пазар е постоянен, има засилено търсене, като в същото време се усеща и нарастване в предлагането, което дава доста добър баланс на пазара. Интерес притеглят както огромните градове, по този начин и в особена степен планинските и морските курорти. Като равнища сега пазарът е някъде към размерите покупко-продажби от същия интервал на 2022 година, само че при много по-високи цени ”, отбелязва Полина Стойкова.

Прогнозата ѝ е, че от пролетта темпът на повишаване ще се забави.

На същото мнение е Иван Козаров от ARCO, съгласно който към днешна дата няма индикации за спад в цените, а в противен случай – той чака леко повишаване. „ Към момента търсенето към момента изпреварва предлагането ”, безапелационен е експертът, за който сегашната обстановка на пазара е преференциална за продавачите.  

Полина Стойкова смята, че 2023 година ще бъде подобаваща и за продавачи, и за купувачи, заради към момента ниските лихви и високата инфлация, както и от дребното други други възможности за влагане. Все отново тя счита, че „ продажбата е преференциална, защото цените са на може би исторически най-високи равнища и може да се осъществя бърза договорка на доста добра цена ”.

„ Много притежатели виждат тези благоприятни условия и афишират парцели за продажба, в това число и на наследствени парцели, както и в обитаеми места, разнообразни от местоживеенето, защото пазарът е деен в цялата страна. Купувачи и продаващи през тази година ще бъдат в по-добър баланс, което от своя страна ще разреши на пазара да поддържа положителни размери от покупко-продажби ”, обобщава специалистът.

Жилищното строителство се забави в последните три месеца на годината, сочат данните на Националния статистически институт. Нещо повече – растежът на жилищното строителство през цялата предходна година е нищожен – едвам с 0.1% по отношение на година по-рано, като жилищата понижават като брой със 17.7%, а разгънатата им застроена повърхност - с 19.9 на 100.

Според Полина Стойкова от Bulgarian Properties е още рано да се вършат прогнози за стесняване на пазара. „ Макар да има спад в издадените разрешителни за нови здания през последното тримесечие, това става на фона на рекорден растеж през предходното. Може да има чисто механически, административни или даже сезонни фактори за това.

При новото строителство всичко се случва много по-бавно от предходните години – от старта на плановете до тяхното довеждане докрай заради разнообразни аргументи и фактори, които въздействат в днешната реалност и би трябвало да се заредим с повече самообладание. Към момента има интерес, както от купувачите, по този начин и от вложителите за създаване на нови здания ”, обобщава експертът.

Забавянето на строителната интензивност няма да повлияе значително върху пазара, считат от ARCO REAL ESTATE. „ Нашите наблюдения са, че вложителите още веднъж стартират да се засилват в бъдещите си планове, защото последно време има нормализиране на цените на строителните материали. Очаквам, че купувачите ще бъдат по-активни във връзка с новото строителство ”, е прогнозата на ръководещият шеф Иван Козаров.

Според него българският пазар ще следва международните трендове в търсенето на нови съвременни здания в комплекси с оптимално висока степен на енергийна успеваемост, самостоятелни чрез слънчеви панели, както и интерес към такива с добавена стойност, като рецепция, споделени работни пространства, фитнеси и зелени площи. От компанията смятат, че " пазарът на продавача минава в пазар на купувача, предлагането от много време стартира да се възвръща и все по-често се приказва, че е на път да надвиши търсенето ".

Източник: Профит
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР