Войната в Украйна разсипа живота на милиони хора, които се

...
Войната в Украйна разсипа живота на милиони хора, които се
Коментари Харесай

Бедност, глад и страдания – милиони в Украйна се борят за оцеляване

Войната в Украйна разсипа живота на милиони хора, които се борят за оцеляване. Безработицата и инфлацията обричат украинците на всеобща беднотия,. Как се живее без ток, вода, работа и вероятност?

Войната в Украйна сътвори голям недостиг. По към 1000 пакета с мляко, самун, колбас и консерви раздават всеки ден доброволци на най-нуждаещите се в град Краматорск, в източната част на Украйна. е в колапс. Много от жителите на Донбас зависят напълно от тези помощи, изяснява доброволецът Саша. " Няма работа, няма заплати, няма с какво да си платят. Всеки, който е имал някакви пари, към този момент ги е похарчил ", споделя той.

Почти никой не получава естествена заплата

Голяма част от жителите на Краматорск напуснаха града още при започване на войната. Сега обаче се връщат назад и доста от тях се нуждаят от поддръжка. От спестяванията им в това време не е останало нищо. Икономистката Олга Баканова изяснява: " Разбира се, че се оказва поддръжка на тези, които в този момент се завръщат, само че тя е минимална. Помагаме да вземем за пример на децата на бежанците и на тези, които са напуснали окупираните от руснаците градове и са отпътували за Киев или за Западна Украйна. Но става дума за дребни суми, с които човек не би могъл да оцелее.
Войната се отразява пагубно на украинската стопанска система. Инфлацията е доста висока, а тези, които към момента имат работа, не получават цялостната си заплата. Според калкулации на националната банка безработицата в страната в това време е достигнала близо 35 %. Преди началото на войната тя беше към 9 на 100.

Тъй като войната евентуално ще се проточи много дълго, страната е изправена пред вероятността за гневна инфлация и даже за хиперинфлация. Това би довело до в допълнение обезценяване на украинската валута - гривната, чиято стойност към този момент е спаднала с към една трета. Инфлацията сега е от към 20%, само че може да стигне 30% още до края на годината.

До края на 2023 година 55% от украинците ще живеят в беднотия

Световната банка предвижда, че до края на 2023 година 55% от украинците ще живеят в беднотия, до момента в който преди войната от нея са били наранени едвам 2,5%. Перспективата за все по-отслабваща стопанска система, както и дефицитът на гориво, спирането на електрозахранването и отоплението през тази зима могат да принудят още доста компании да прекратят активността си. Това би сложило на тестване даже публичната поддръжка за държавното управление на президента.

Не всички, които са изгубили работата си, обаче разчитат на дарения. Средната класа и най-богатите хора в страната към момента живеят от спестяванията си. Александр Одинцов от Киев работел като брокер преди войната. " В деня, в който стартира съветската инвазия, имах спогодба за сключване на прелиминарен контракт в Ирпен, в 11 часа сутринта ", споделя той. " Но час преди този момент войната към този момент беше почнала с цялостна мощ. Оттогава не съм сключил нито една договорка повече. "

Семейството на Одинцов в този момент живее в Германия. Самият той може да си разреши артикули от първа нужда единствено тъй като живее при свои другари и не заплаща наем. Само преди няколко месеца фамилията му е можело да си разреши по няколко почивки годишно. Живеели са сносно. Сега времената са разнообразни. " Перспективите са пазарите да продължат да се срутват, до момента в който войната не завърши ", споделя той.

Каски за украинската войска

Малцина в Украйна се надяват, че стопанската система скоро ще се стабилизира. Затова хората се пробват да търсят каквато и да е работа - единствено и единствено да имат прехранване. Някои стартират напълно от нулата в напълно други области. Каски за армията да вземем за пример към този момент се създават в едно предходно индустриално хале в Киев. Малката фабрика съществува едвам от месец.

Собственикът Северион Дангадзе желае да открие още работни места и в това време да оказва помощ на украинските въоръжени сили. " В момента за нас работят към 90 души " споделя той. След две седмици обаче ще стартираме да работим на цялостни обороти и чиновниците ще станат 150. Разрастваме се непрекъснато и плащаме положителни заплати - сред 700 и 2000 евро. "

Когато стартира войната, Дангадзе се записва в локалните отбранителни структури, също като доста други украинци. Липсата на бронежилетки и каски го карала изначало да ги поръчва от чужбина. Но те били скъпи, а и не всеки път с положително качество. Днес неговата фабрика. За част от тях работното място във фабриката е единственото, в което към момента има ток и вода.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР