Войната в Украйна провокира дебат в Швейцария за дългогодишния неутралитет

...
Войната в Украйна провокира дебат в Швейцария за дългогодишния неутралитет
Коментари Харесай

Войната срещу Украйна: тест за швейцарския неутралитет

Войната в Украйна предизвика спор в Швейцария за дългогодишния неутралитет на страната. Либерални политици приканват Швейцария да се откаже от неутралитета си или най-малко от прецизните правила за реекспортиране на швейцарски оръжия към трети страни. До момента напъните им са напразни: Народното събрание не позволи на съдружниците на Швейцария да изнасят създадени в страната оръжия към Украйна. Германия, Дания, Испания и Нидерландия желаеха позволение да дадат на Киев швейцарски оръжия. 

В същото време дясната Швейцарска национална партия се провали в опита си да предотврати послание на украинския президент Володимир Зеленски към швейцарския парламент, което той направи в четвъртък. " Украйна се пробва да окаже непосредствено въздействие върху вземането на решения в Народното събрание по отношение на доставките на оръжия и муниции ", написа предишния месец в Туитър швейцарският народен представител Томас Ески. " Нашият неутралитет се нарушава ", твърди той. Опитите му да спре видеообръщението на Зеленски обаче удариха на камък. Макар Швейцария да се придържа към неутралитета си, тя се разгласи срещу съветската експанзия срещу Украйна. 

Швейцария се причисли към европейските наказания против Русия

И до момента в който доставките на оръжия останаха табу, това не важи за глобите. Само дни след началото на войната на Русия против Украйна Берн се причисли към европейските стопански наказания против Москва - на инат на дългогодишната известност на Швейцария като финансов хъб за богати руснаци. Тогава някогашният водач на Швейцарската национална партия Кристоф Блохер прикани за референдум, с който неутралитетът да бъде записан по-недвусмислено в конституцията. Да се включиш към глобите на Европейски Съюз е еднакво на присъединяване във войната, съобщи той предходната година пред " Нойе Цюрхер Цайтунг ".

Берн не позволява на съюзнически страни да дават швейцарско оръжие на УкрайнаСнимка: Andreas Haas/IMAGO

Според историка Марко Йорио сходно пояснение е неточно. " Швейцарската национална партия са фетишисти на тематика неутралитет. Подобно мощно идеологизирано схващане за неутралитет има доста малко общо със същността на неутралитета ", споделя Йорио пред Дъждовни води. Неговата книга " Швейцария и нейният неутралитет: 400-годишна история "  излезе през април. 

Какво в действителност значи швейцарският неутралитет?

Йорио счита, че доктрината за неутралитет е много по-гъвкава от това, което множеството хора си мислят. Швейцария е дребна страна, ситуирана сред две водещи европейски сили, в която през днешния ден живеят 8,8 милиона души. Тя за първи път се афишира за неутрална през 17 век. Политиката е публично одобрена в настоящия тип в Хагската спогодба от 1907 година, изяснява Йорио, макар че през годините тя е претърпяла доста промени. 

В всекидневието смисъла на неутралитет се схваща като да не заемаш страна, дефиницията му в интернационалното право обаче е надалеч по-тясна. " Основното обвързване на неутралната държсанкциите против РусияГерманияава е да се въздържа от поддръжка с военни средства на воюващите страни в интернационален въоръжен спор ", написа през 2014 година учен Пол Зегер, който сега е дипломат на Швейцария в Германия. Ключово е, че тези политики са наложително единствено когато фактически има война сред две страни, изяснява Зегер.

Никой не би оповестил Швейцария за пацифистка страна или пък би я обвинил, че страни от международните каузи. Тя разполага със сериозна войска, а военната работа за младите швейцарци е наложителна. Производителите на оръжие в алпийската страна са сериозен международен експортьор, който продава на страни като Германия, Съединени американски щати и Саудитска Арабия.

 

Неутралитетът на Швейцария по време на Втората международна война ѝ донесе упреци от европейските ѝ съседи, само че след това Берн си завоюва уважението на приближен медиатор. Срещата на Роналд Рейгън и Михаил Горбачов в Женева през 1985 година е първата сред двамата и основен миг за края на Студената война. Отказът от налагане на наказания по време на Апартейда и репресиите против чернокожите в Южна Африка обаче е обект на съществени рецензии. 

Подкрепа за Украйна - макар неутралитета

Швейцарците харесват неутралитета си. Според проучване на Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих от 2021 година 96% от швейцарците утвърждават неутралитета, а 84% го считат за неделима част от швейцарската страна. Когато Русия атакува Украйна, Австрия, Ирландия, Швеция, Финландия и Швейцария бяха последните неутрални страни в Европа. От тях Финландия към този момент стана член на НАТО, а Швеция изиска същото. Макар никоя от останалите да не е подхванала подобен съдбоносен ход, във всяка една се води спор. 

Йорио не чака радикална смяна в Швейцария. Нито страната ще стане член на НАТО скоро, нито ще стартира да изпраща оръжия. Но измененията на разпоредбите за реекспорт за частните компании е " горещият въпрос " в този момент, споделя той. Историкът счита, че е изцяло допустимо те да бъдат изменени, само че неутралният статут да се резервира. Икономическите наказания против Русия съгласно него даже са по-провокативен ход. 

Според проучване, извършено малко след началото на войната, две трети от швейцарците са срещу изпращането на оръжия. Почти толкоз обаче поддържат по-активна интервенция на Швейцария в Украйна. Предстои да забележим дали вчерашната тирада на Зеленски в швейцарския парламент ще промени настроенията.  

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР