Войната в Украйна през очите и стиховете на един поет

...
Войната в Украйна през очите и стиховете на един поет
Коментари Харесай

Преди да измият кръвта или войната през очите на поета

Войната в Украйна през очите и стиховете на един стихотворец – в международната литература към този момент има подобен образец и той е с български знак. Тези дни от щемпел излезе „ Преди да измият кръвта ” от Йордан Ефтимов – дребна книга, побрала болката от заличаването на човешкото в човечеството. Сбирката е като дневник, обхванал интервала от първите дни на съветската инвазия до 1 септември.

В него четем 62 мемоари от войната, гледана през стъклото на екраните, измежду които: „ Това не е първата война ”, „ Така сподели Ванга, Шойгу и шаманите ”, „ Изгубени във подправените вести ”, „ Танкове канибали и танкове, чакащи трансплантация ”, „ Войната е перманентна облага за безусловно всички ”, „ Съветът на дроновете ”, „ Версии за края на войната ”, „ Окопите като творби на изкуството ”.

„ Преди да измият кръвта ” излиза с корица от Станислав Беловски, чиито колажи от месеци са безсърдечен коментар към настоящите събития по света и у нас. За основа на корицата художникът Станислав Беловски употребява потресаващия кадър на Айвър Прикет на опустошения град Бородянка.



„ Каква война ни демонстрира Йордан Ефтимов? Уж някаква непозната, далечна война, прецедена през серийни медийни облици, отгледани в мониторите на пропагандата, сякаш някаква метавойна, война от отдалеченост. Но точно в тази отдалеченост от хиляди километри поетът съумява съвсем невъзможното – да назове болката посредством иронията, да разграничи индивида от чудовището, да разграничи честността от лъжата, боята от кръвта. Кръвта, която още не е измита. Истинска модерна антивоенна книга “, разяснява ректорът на Нов Български университет Пламен Дойнов, който дружно с Бойко Пенчев е редактор на стихосбирката.

Зад реализацията на книгата стои издателство „ Лист ”. „ Ние рядко издаваме лирика – до момента в каталога ни бяха единствено баладите на Гьоте, само че тематиката за войната в Украйна е прекомерно значима и не можем да позволим тя да остане неразказана и посредством изкуството – в тази ситуация със стихосбирката на Йордан Ефтимов ”, разяснява основният редактор Гергана Димитрова. 

„ Преди да измият кръвта ” е измежду акцентите на издателството на щанда им №425 на идния Панаир на книгата в НДК. Тя ще бъде във фокуса и на съпътстващия събитието Международен книжовен фестивал. Срещата на създателя с читателите е планувана за 9 декември от 14 часа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР