Войната в Украйна по-скоро ще ускори Зелената сделка, отколкото да

...
Войната в Украйна по-скоро ще ускори Зелената сделка, отколкото да
Коментари Харесай

Обрат! Какво може да направи войната със Зелената сделка

Войната в Украйна по-скоро ще форсира Зелената договорка, в сравнение с да я забави, разясниха участници в полемика, отдадена на Зелената договорка, проведена от екологичните сдружения " За Земята ", WWF България,  платформата " Климатека " и Стопанския факултет на Софийски университет.

В началото на март Европейската комисия (ЕК) показа своя проект за понижаване зависимостта на Европейски Съюз от импорт на енергийни запаси. Той включва разнообразни стъпки като ускорение построяването на зелени мощности, зелен водород, енергийно възобновяване на постройките и така нататък Мерките за постройките плануват те да бъдат енергийно самостоятелни и с нулеви въглеродни излъчвания, което през днешния ден демонстрира, че е от изключителна значимост при изключителни обстановки за гарантиране на енергийната сигурност.

Потреблението на природен газ от семействата може да бъде заместено от възобновими енергийни източници - да вземем за пример от термопомпи за отопление и изстудяване, геотермална сила, от слънчеви панели или от композиция от технологии, описа Апостол Дянков, специалист в Световния фонд за отбрана на дивата природа (WWF).

Цената на електрическата енергия в Европейски Съюз пораства до рекордни равнища, само че повода за това не е Зелената договорка, означи доктор Мария Трифонова от Стопанския факултет на СУ " Св. Климент Охридски ". Анализ на специалиста демонстрира, че цената на електрическата енергия следва с малко закъснение придвижването на цената на природния газ, а рекордно високите цени на квотите за въглероден диоксид имат доста по-малко въздействие.

Трифонова беше безапелационна, че България не се възползва дейно от европейските средства, с цел да се приготви за климатичните провокации. Страната ни закъснява с построяването на енергийната и транспортната инфраструктура, както и с планирането на планове за новия програмен интервал (2021 - 2027 година).

От геополитическа позиция ВЕИ мощностите са доста по-сигурни при боен спор, регистрира Симеон Горов от " За Земята ". Той уточни, че едни от първите цели на съветските военни в Украйна са били нуклеарните централи. Зелените централи обаче са с голям брой местоположения на територията на страната и са по-трудни за преодоляване.

Изграждането на ВЕИ мощности обаче също крие своите опасности, призна Горов. Производството им да вземем за пример зависи от импорт на първични материали от трети страни, само че в това време тези мощности имат по-дълъг период за потребление и това дава по-голям небосвод за създаване на нови технологии, подмяна на суровините и преработване.

По отношение на алтернативата за подмяна на природния газ за Европейски Съюз и България има няколко разновидността, само че те са сложни за реализация, счита още Горов. За втечнения газ няма задоволително потенциал, а газът в азерското находище " Шах Дениз " е към 1,2 милиарда куб. метра, което ще стигне за няколко години  и не е ясно дали те ща са задоволително за намиране на други възможности.

Иран също е вероятен източник на газ, само че страната все още е под ембарго и е близка до Москва. Затова и Горов счита, че шансът на Европейски Съюз фактически са зелените технологии.

Междувременно изследване на Европейската капиталова банка (ЕИБ) сподели, че като цяло българите виждат изгодите от Зелената договорка, само че са обезпокоени за загубата на работни места, написа Инвестор.бг.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР