Войната в Украйна не само не намали желанието на българите

...
Войната в Украйна не само не намали желанието на българите
Коментари Харесай

Купуват ли се имоти по време на война? Ето данните на БНБ за кредитите

Войната в Украйна освен не понижи желанието на българите да купуват жилища, а даже в противен случай - през март имат рекорден растеж на отпуснатите от банките заеми за покупка на къщи и жилища. Общият размер на предоставените от банките нови жилищни заеми през март е 587,8 млн. лева, оповестиха от Българска народна банка. Това е растеж с 45,6% по отношение на отпуснатите от банките суми през същия месец на предходната година, прецизира " Труд ".

От общия размер на предоставените жилищни заеми през март 164,7 млн. лева са предоговорени или рефинансирани заеми. Това са над 35% от контрактуваните заеми за покупка на жилища през месеца. Намаляващите лихви по заемите дават опция на доста хора да договорят по-добри условия по към този момент подписаните заеми или пък да вземат нов заем от друга банка при по-ниска рента и с него да погасят остарелия.Така месечните вноски по обслужване на заема понижават.

Но даже да извадим предоговорените и рефинансирани заеми се оказва, че отпуснатите през март нови жилищни заеми са с над 36% повече по отношение на същия месец на предходната година.

Ръстът на жилищните заеми значително се дължи на желанието на хората да влагат парите си в изискванията на висока инфлация. А данните на Българска народна банка демонстрират, че войната в Украйна единствено в допълнение е разпалила интереса на българите към покупката на парцели.

Със започването на войната набъбнаха цените на горивата и на главните метали, което се отразява и на цените на парцелите. Затова доста хора през март са побързали да купят парцел и да изпреварят очакващото се повишаване на цените на къщите и жилищата.

През март лихвите по жилищните заеми остават без смяна по отношение на предходния месец, само че са по-ниски по отношение на март предходната година, демонстрират данните на Българска народна банка. Средният размер на лихвите по жилищните заеми е 2,59%. Годишният % на разноските по жилищните кредите, който се получава като към лихвите прибавим всички такси и комисионни на банките, през март също остава без смяна в размер на приблизително 2,83%.

Спрямо март предходната година обаче годишният % на разноските понижава с 0,19%.

Голям е ползата на семействата и към потребителските заеми. През март отпуснатите от банките потребителски заеми са в общ размер над 725 млн. лева, което е с 38,5% повече по отношение на същия месец на предходната година. Годишният % на разноските по тези заеми през март е приблизително 8,2%, което е с 0,17% по-малко по отношение на същия месец на предходната година, демонстрират данните на Българска народна банка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР