Войната в Украйна кара Ирландия да се съобразява с политиката си на неутралитет

...
След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари
Коментари Харесай

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари миналата година, Майкъл Мартин, тогавашният министър-председател на Ирландия, настоя няколко пъти, че „официалната политика на Ирландия е да бъдете необвързани във военно отношение. Ние обаче не сме политически необвързани”.

Въпреки че Ирландия бързо осъди агресията на Русия и изрази подкрепата си за правото на Украйна на самоотбрана, проучванията на общественото мнение многократно показват, че мнозинството от ирландците искат да запазят политиката на военен неутралитет на страната.

„Нашият неутралитет идва от място на сила и вяра в себе си. Това е част от това кои сме ние като хора“, казва Рида Кронин, младши говорител на отбраната на лявата националистическа партия Шин Фейн, пред Ал Джазира.

Ема Кларк, 31-годишна студентка в University College Cork (UCC), казва пред Al Jazeera, че вярва, че тази политика дава на Ирландия дипломатическо предимство на световната сцена.

Корените на ирландския неутралитет

Ирландия възприе политика на неутралитет при избухването на Втората световна война, за да обезсърчи британските и германските нашествия или атаки, казва Андрю Коти, професор в катедрата по правителство и политика на UCC, пред Ал Джазира.

„Корените на ирландския неутралитет се връщат по-дълбоко към целия въпрос за британското колониално управление и опитите за получаване на независимост от Великобритания“, добавя той.

Неутралитетът на Ирландия винаги е имал „елемент на гъвкавост“, казва Коти.

Въпреки декларираната неутрална позиция на Ирландия в началото на Извънредната ситуация, терминът, който Ирландия използва за обозначаване на Втората световна война, тя тайно подкрепя съюзниците в малки количества.

Например, съюзническите пилоти, свалени в Ирландия, ще бъдат тихо отведени до границата със Северна Ирландия, за да могат да се присъединят отново към своята част в Англия.


Въпреки че политиката на неутралитет на Ирландия наистина произтича от ирландската републиканска борба за независимост, това също беше прагматично решение, взето да позволи на Ирландия да „начертае независима външна политика, която най-добре защитава нейните граждани“ във време, когато „нямаше да има е в състояние да се защити“, казва за Ал Джазира Чиан Фицджералд, изследовател по сигурността и отбраната в Института по международни и европейски въпроси в Дъблин.

Ирландия беше поканена да се присъедини към НАТО през 1949 г. малко след като се обяви за република, но отказа, заявявайки, че не иска да се присъедини към съюз, който включва Обединеното кралство, което според нея е отговорно за „неестественото разделение на Ирландия“. т.е. Северна Ирландия.

В публично отклонение от политиката си по време на Втората световна война Ирландия предостави 122 милиона евро (133 милиона долара) несмъртоносна военна помощ на Украйна като храна, гориво, медицинско оборудване и защитно оборудване, и 63 милиона евро (68 милиона долара ) за стабилизиране и хуманитарна подкрепа.

Ирландия също така приема почти 90 000 украински бежанци, които представляват 1,8 процента от нейното население.

Кларк приветства хода на ирландското правителство, като добави: „Искам Ирландия да направи всичко възможно, за да помогне и да презасели украинските бежанци.“

Тя смята, че това е най-добрият начин Ирландия да допринесе за военните усилия, тъй като „нашата армия е твърде малка, за да помогне на Украйна по някакъв въздействащ военен начин“.

Въпреки че ирландското правителство обяви през юли 2022 г. най-голямото увеличение на разходите за отбрана в историята на страната, скачайки от 1,1 милиарда евро (1,2 милиарда долара) на 1,5 милиарда евро (1,6 милиарда долара) до 2028 г., Ирландия продължава да има един от най-ниските бюджети за отбрана в Европа.

През февруари 2023 г. ирландското правителство одобри участието на до 30 служители от отбранителните сили по всяко време като част от новосъздадената мисия на ЕС за военна помощ в подкрепа на Украйна (EUMAM Украйна).

Шест ирландски военнослужещи се завърнаха през май 2023 г. от първа мисия в Кипър, където са обучавали украинските сили за разминиране.

Този тип обучение „балансира международен ангажимент [на Ирландия] с нейното вътрешно мнение и военни способности“, тъй като това е нишова способност, която Ирландия е развила чрез работата си в мироопазващи мисии на ООН, казва Фицджералд.

Въпреки това, това правителствено решение беше критикувано от Ирландската лига за неутралитет, която го нарече „явно и неоспоримо нарушение на неутралитета“.

„Подкопаваща“ неутралност

Такива правителствени решения също карат Джо Мъри, директор на базираната в Дъблин неправителствена организация Afri, да се тревожи, че политиката на неутралитет на страната „ерозира“.

„В предишни конфликти Ирландия се представи като честен посредник и каза, че е най-добре да се отдалечи от ескалацията. Сега ние подклаждаме конфликта [като обучаваме украински войници] и гласът ни става неразличим от този на бившата ни колониална сила и други имперски сили“, казва Мъри пред Ал Джазира.

Мартин, сега ирландският министър на външните работи и на отбраната, каза през април 2023 г., че механизмът Triple Lock трябва да бъде преразгледан.

Разглеждан като „най-значимата законодателна опора в подкрепа на ирландския неутралитет“ от Алианса за мир и неутралност, той позволява разполагането на до 12 военни служители за участие в мироопазващи операции в чужбина с тройното одобрение на ирландското правителство, по-ниското камарата на законодателния орган на Ирландия и ООН, което в почти всички случаи ще изисква Съвета за сигурност и следователно съгласието на Русия.

Войната в Украйна вкара тази политика в общественото съзнание, казва Фицджералд.

Ирландия проведе първия си консултативен форум по политиката за международна сигурност през юни 2023 г., за да обсъди бъдещето на неутралитета и отбранителната политика на Ирландия, включително тройната блокировка.

В седмиците, предшестващи този форум, той предизвика много силни реакции, президентът на Ирландия Майкъл Хигинс, който заема до голяма степен церемониална роля, обвини правителството, че си „играе с огъня“, като стартира дебат относно военния неутралитет и възможността за присъединяване към НАТО.

Ирландският министър-председател Лео Варадкар отговори на следващия ден, като настоя „за пореден път“, че Ирландия ще остане военно неутрална и „няма да кандидатства за членство в НАТО или членство в който и да е военен съюз“.

Мартин ще получи доклада на форума през септември и ще реши дали да приеме някакви препоръки към правителството.

Въпреки националното съобразяване с неутралитета в резултат на войната в Украйна, Коти вярва, че е много малко вероятно Ирландия да се откаже от тази политика, тъй като тя „е станала свързана с набор от други политики и външнополитически дейности, които ирландците обществена подкрепа като цяло, като например участие в мироопазващи мисии на ООН, подкрепа за ядрено разоръжаване и дейности за разрешаване на конфликти”.

Ирландия със сигурност няма да се присъедини към НАТО в близко бъдеще, казва Фицджералд, споделяйки заключенията, до които е стигнал след участие в консултативния форум.

Въпреки това той вярва, че Ирландия ще се опита да укрепи вече съществуващите си отношения, като например с програмата на НАТО „Партньорство за мир“ и отбранителните проекти на ЕС като Постоянно структурирано сътрудничество (PESCO).

„Миротворци и посредници“

Докато войната в Украйна бушува, е ясно, че ирландците се чувстват роднини с украинския народ.

„Въпреки че сме военно неутрални, Ирландия напълно подкрепя Украйна и нейното право да се защитава. Имахме войнствен съсед и можем да видим много допирни точки с Украйна. Искаме да се опитаме да им помогнем, доколкото можем, като запазим неутралитета си“, казва Кронин.

Размишлявайки върху 25-ата годишнина от Споразумението за Разпети петък, отбелязана тази година в целия остров Ирландия, сделката, на която се приписва край на 30-годишния период на насилие в Северна Ирландия, известен като Проблемите, Кронин вярва, че „ политическият и исторически опит [на нашата страна] ни правят в добра позиция да бъдем миротворци и посредници” във време, когато страните от Глобалния юг също търсят мирно разрешаване на конфликта.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР