Войната в Украйна е идиотска, каза в предаването Говори сега

...
Войната в Украйна е идиотска, каза в предаването Говори сега
Коментари Харесай

Проф. Андрей Пантев: Войната в Украйна е отвратителна. Може да прерасне в световна

Войната в Украйна е идиотска, сподели в предаването " Говори в този момент " по Българска национална телевизия историкът проф. Андрей Пантев. " Самолети, танкове - само че вътре не са англичани, французи и авериканци, а са славяни, православни. "

 

" Абсолютна победа не може да има, колкото имаше победа във Виетнам и в Корея. Но това потриване на ръце, че има спор надалеч от нас, само че ние печелим от него, е една от най-отблъскващите черти освен на така наречен Запад, само че и на цялото човечество ", сподели проф. Пантев.

 

На въпроса ще завоюва ли Западът, ще завоюва ли Украйна, той отговори по този начин:

 

" Най-голямата заплаха за Русия е да бъде раздрана от вътрешната страна. При Елцин това беше, в случай че не близо, то допустимо. Но руснакът, закачиш ли го на тематика национално подтисничество или принуждение, той се сплотява. И по тази причина доста белогвардейци, репресирани от руската власт, застанаха на страната на Сталин по време на хитлеристката инвазия. Руснаците обичат мощен водач. Исторически познавам руснаците, не битово. Но едно е ясно - че това е страна, друга. Това е смъртният й грях. Вторият й смъртен грях е, че е доста богата с запаси. Третият - че руснакът избира да е безпаричен, в сравнение с зависещ от чужденци. "

 

Идеята за положителния народ и неприятното държавно управление е комична. Добрият народ излъчна неприятното държавно управление, сподели още проф. Пантев. " Всички сме отговорни, в случай че ръководи някой, който се разполага безотговорно и безсъвестно с нашата орис. Дали е икономическа, дали е териториална, няма значение ", продължи той.

 

За македонците той сподели, че са " исторически българи ". Запитан за какво ни бият, за какво бият братята си, отговори: " Защото са българи. Вижте сърбите - те се бият също, само че на война. Но в битово отношение те се отнасят доста по-топло едни към други, в сравнение с ние. Има нещо непреодолимо - " он че ми каже! " Това не е братско отношение. "

 

Не концепциите вършат хората, хората вършат концепциите, съобщи още историкът. И добави, че постоянно се е отнасял с съмнение към хрумвания като тази да се вкара двукамерен парламент или президентска република. Не това, хората би трябвало да се трансформират, е неговата присъда.

 

Той даде образец, че в Англия има по-малко правила, в сравнение с в Китай, само че попита риторично коя страна е по-демократична.

 

Трябва да се променим тук - в сърцето, да разберем, че да си българин не е огорчение, само че не е и чест, уточни той.

 

" Политиците приказват по един и същи метод. Да ругаеш, не значи, че имаш темперамент. Най-ми подхожда нашият цар, тъй като той е роден цар. Той посрещна провалянето в избори по най-достоен метод. Не сподели, че изборите са фалшифицирани, не сподели, че отново ще се завърне, не сподели, че е незаслужено. Да понесеш едно проваляне се желае повече геройство, в сравнение с да триумфираш при една победа ", сподели историкът.

 

Попитан какво ще пишат учебниците по история за днешните времена, той сподели:

" Времена на нищожество, пригаждане, раболепство, блян да се харесаш на другите. Какво значи рационализация, демократизация? Приличай на чен, само че какъв брой си замязял, ще кажа аз. Това е много тягостно и угнетително. Но нещо, което е хубаво, няма нищо неприятно, че сме го възприели. "

 

" Величието се дефинира от живота на хоратав една страна. В края на XVII век Швеция престава д абъде велика страна и швеците стават щастливи хора. Да доставяш оръжие не е най-благотворното миротворчество, без значение на коя страна ги доставяш, ти в действителност ставаш съизвършител. По време на Първата международна война България позволява немците по нейните железници да доставят на Турция, своя съдружник тогава, оръжие. И се приема слд това, че с това България взима съучастничество, а по-късно и присъединяване в Първата международна война. "

 

" Всеки политик е мощен егоцентрик, не лакомец, той желае да изтъкне себе си ", сподели още проф. Пантев. И уточни, че политиците след сполучлива гражданска война стават не никои, а президенти и министри. " И това буди подозрение - ти какво искаш, положително за другите или за себе си. "

 

" Вижте каква незаинтересованост обгръща през днешния ден целия свят! Лидери няма, тъй като няма хрумвания. За да си водач, би трябвало да тръгнеш с една концепция. И по тази причина човечеството е изправено през заплахата от война. Когато всички други средства са изчерпани или пък тествани и не работят, настава едно свирепо въоръжено сблъскване. Така стартира и Първата, и Втората международна война ", акцентира проф. Андрей Пантев.

 

На въпроса има ли заплаха войната в Украйна да прерасне в международна война, историкът сподели:

" Много евентуално. Тя съвсем е прераснала. "

 

А на коментара, би трябвало ли да сме спокойни, че тогава България ще бъде от положителната страна, разяснява: " Че по кое време България е била от положителната страна? Единствената православна страна, която е съдружник на австро-германския блок по време на Първата международна война, е България. В България има едно възприятие за безотговорност. Когато побеждава в Балканската война, внезапно в пресата стартира една словестна вакханалия: " България не може без Солун! България не може без Одрин! Трябва да си вземем всичко! " И след това се оказа, че можем и без Солун, и без Одрин. Затова германо-българският контракт повреме на Втората международна война е натурален - ние сме реваншистка мощ. Ние имаме искания към всички прилежащи страни - основателни от етническа позиция. Но кой ще направи съюз с България и ще се скара с всички останали балкански страни? "

 

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР