Войната в Украйна е довела до спад на раждаемостта в

...
Войната в Украйна е довела до спад на раждаемостта в
Коментари Харесай

Войната намали раждаемостта в Украйна с 28 %

Войната в Украйна е довела до спад на раждаемостта в страната с 28%, сочи формалната статистика, представена от Би Би Си, съобщи Българска телеграфна агенция и Дневник.

През първите шест месеца на 2023 година там са били родени 96 755 деца при 135 079 през първата половина на 2021 година

Въпреки че броят на новородените бебета понижава през последното десетилетие, това е най-големият спад след оповестяването на независимостта на Украйна през 1991 година

Нейното население е било над 43 милиона души преди войната, само че близо шест милиона от този момент са избягали по данни на Организация на обединените нации.

Данните за раждаемостта, съпоставени от украинския уеб страница за разбор на данни Opendatabot, са в сходство с наблюденията на демографски специалисти, които са записали сходни спадове при предходни войни.

Базираното в Съединени американски щати Бюро за информации за популацията отбелязва, че по време на цивилен спорове коефициентите на плодовитост нормално спадат с до една трета, само че се възвръщат бързо след края на борбите.

Преди Русия да нахлуе в Украйна всеки месец са се раждали до 23 хиляди бебета, само че в този момент се раждат към 16 хиляди

Както и да свърши войната, намалялото население на Украйна ще тежи на стопанската система с години

Няма огромен дисбаланс сред половете. През първото полугодие на 2023 година родените момчета са 49 626, а девойките - 47 129.

Предишният сериозен спад на раждаемостта в Украйна беше, когато Русия нахлу и анексира Крим през 2014 година През идната година броят на бебетата понижа с 12%.

Според Организация на обединените нации даже преди войната се очакваше популацията на Украйна да намалее с 50% до 2050 година, написа " Гардиън ".

" Украйна имаше едно от най-ниските равнища на раждаемост на планетата. И тогава избухна война ", сподели Бриена Перели-Харис, професор по демография в университета в Саутхемптън, която учи равнищата на раждаемост в Украйна, пред NPR през март тази година.

" Когато украинците почувстват и видят повече стабилност; когато почувстват повече отбрана, те ще имат предпочитание да имат повече деца ", разяснява доктор, който оказва помощ в ръководството на родилния дом в западен Киев пред NPR.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР