Войната в Украйна е довела до осакатяването на десетки хиляди

...
Войната в Украйна е довела до осакатяването на десетки хиляди
Коментари Харесай

Загубих ръката си и ядях кучешка храна, за да оцелея: Жестокостта на войната в Украйна

Войната в Украйна е довела до осакатяването на десетки хиляди хора, което е трансформирало живота им вечно. Пред кореспондент на Sky News войници разказват за " пъкъла ", през който са минали и тежкото възстановяване, след загубата на крайници.

" Пристига! "

Една дума и животът на Гоша се трансформира вечно. Минохвъргачката избухва тъкмо до 30-годишния украински боец. Ако приятелят му Васян не го беше извикал, минохвъргачката щеше да избухне в лицето му. Вместо това попадна наоколо до ръката му.

" Голямо количество кръв се стичаше по ръката ми ", спомня си Гоша.

Войникът споделя, че е пострадал в началото на месец май 2022 г. Шестнайсет месеца по-късно, в дребна клиника за протезиране в Съединени американски щати, Гоша споделя история за ужас и оцеляване, която отразява действителността на бойците в Украйна. 

Официалните данни сочат, че минимум 25 000 украинци са изгубили крайниците си от началото на руската инвазия. Трудно е да се ревизират точните данни, само че пострадалите може да са доста повече, пише Sky News.

Броят на съветските бойци, които са били осакатени, не е прочут, само че се счита, че също е голям. Нито украинските, нито съветските власти желаят да разкрият публично цифрата на потърпевшите, която разкрива цената на войната.

Хиляди ампутирани крака

" Броят не е формален, а някои от хората са изгубили няколко крайника ", споделя Майк Коркоран, съосновател на клиника.

" Това е цялостен стадион с ампутирани, човешки крайници "

За 18 месеца война в Украйна броят на украинските ампутирани крака е най-малко 10 пъти по-голям от броя на американците, осакатени за 20 години в Ирак и Афганистан, посочва Коркоран.

Гоша е 39-ият украински боец, който посещава Медицинския център за ортопедия и протезиране край Вашингтон. На него му беше поставена карбонова протеза на ръката, написа сътрудник на Sky News.

Лекарите в медицинския център са специалисти в региона на военното протезиране и са прекарали две десетилетия в световноизвестния медицински център " Уолтър Рийд ", където са лекували американски бойци.

Според медиците оказването на помощ, на бойци през днешния ден е предизвикателството, заради " интензивността на спора ".

" Лентите за оказване на първа помощ на бойното поле, наречени турникети, предопределени да се прикрепят към крайника тъкмо над раната, с цел да спрат кървенето, постоянно са поставяни прекомерно високо. Кръвотечението е спряно, само че клетките на крайника са убити по време на процеса ", изясняват лекари от центъра. 

Това води и до необратими последствия, изясняват те и допълват, че се налага отстраняването на цяла ръка или крайник.

" Беше като във филм на ужасите "

Гоша е ранен в борбата за стоманодобивния цех " Азовстал " в източния украински град Мариупол.

Двумесечната блокада завършва на 17 май 2022 година с капитулацията на последните останали украински бойци. Гоша е измежду тях и е отведен в съветски арест. Битката е определяща по своята активност и в последна сметка по своята повърхностност, оповестява Sky News.

Войниците спяха в подземна стая, която служеше за клиника на бойното поле, разказва Гоша. 

" Хората лежаха дружно, един до различен. Ампутираха ръце и ни оперираха в същата килия. На пода имаше торба, цялостна с човешки крака ", спомня си Гоша.

Гоша изяснява по какъв начин ранените лежали в тясна стая с редици двуетажни кревати. 

След първичната ампутация на ръката му в бункера благодарение на трион. Това довело до повторна операция на ръката му.  

Две седмици по-късно стоманодобивният цех е високомерен от руснаците. Като военнопленник Гоша прекарва повече от месец без течаща вода и обезболяващи. Той разказва как руснаците са взели и запасите от бинтове на украинските бойци.

Гоша е освободен при замяна на пленници. Това слага началото на дълго пътешестване, което го води за няколко седмици в Америка.

" Не можеш да откажеш "

Медицинския център за ортопедия и протезиране не събира такси за лекуването на украинските бойци, а протезирането е безценен бизнес. Една ръка може да коства £ 81,000 ( почти 183 425 лева.-бел.ред.).

Част от украинците, които съумяват да стигнат до клиниката, го вършат благодарение на доста благотворителни организации.

Планът на Майк Коркоран е да отвори клиника в Украйна. Засега той и екипът му пътуват, с цел да образоват украински поданици, да доставят дарено съоръжение и да подкрепят медиците в страната.

Коркоран прогнозира, че провокациите, пред които е изправена Украйна във връзка с ампутациите, в последна сметка ще я трансфорат в международен водач в региона на протезирането, само че по думите му това ще отнеме време и големи вложения.

Ограниченията на помощта от Съединени американски щати

Правителството на Съединени американски щати е доставило оръжия за милиарди долари в границите на " пакети за подкрепяне на сигурността " за Украйна. Но тези пакети не разрешават финансиране на лекуване или шерване на медицински запаси за лекуване на ранени украински бойци.

" Министерството на защитата не е получавало съответни претенции за възстановяване на протезирането на ранените украински военнослужещи ", разяснява в изявление представителят на Министерството на защитата на Съединени американски щати,  подполковник Гарън Джей Гарн.

" Въпреки това сега в Ландщул (военномедицинско заведение на Съединени американски щати в Германия) се лекуват няколко членове на украинските въоръжени сили. Приветстваме работата на разнообразни благотворителни организации, които вземат участие в подпомагането на украинците, нуждаещи се от протезни грижи ", коментира Гарн. 

В клиниката се лекува и Илия Михалчук. Историята му е ужасяваща. Едната му ръка е откъсната, а другата е потърпевша вследстиве на удар от противотанкова ракета. 36-годишният мъж е хванат от прословутата съветска група на наемните бойци " Вагнер ".

Белезите, оставени от групата " Вагнер ", са както физически, по този начин и душевен, споделя Майк за ранения боец. 

" Той в никакъв случай не излиза от главата ми "

Гоша изяснява, по какъв начин той и един от неговите спътници са се хранели с кучешка храна, тъй като това е единственото, което можели да намерят в обширния стоманодобивен цех. 

" Никой не желае да живее в плен. Русия ще продължи да тероризира, да убива, да пленява, да унищожава ", разяснява боецът и показва, че това е повода да желае да се върне на фронта като пълководец на оръдие в артилерията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР