Войната в Украйна е бавна отрова, която разяжда руската мощ

...
Войната в Украйна е бавна отрова, която разяжда руската мощ
Коментари Харесай

Руска отрова във вените на Макрон и Шолц

Войната в Украйна е мудна отрова, която разяжда съветската мощност от вътрешната страна, само че която също по този начин популяризира отровата си в Европа, до степен да заплаши френско-германския тандем. За по-малко от година съветската инвазия маргинализира основополагащия френско-германски цимент на Европейски Съюз, този, който в продължение на няколко десетилетия е давал по-голямата част от тласъка на Европа, този, без който постоянно е било невероятно да се върви напред. Това написа в материал за френския ежедневник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

Френско-германският тандем е подложен под въпрос още от началото на войната от страните от Централна и Източна Европа, които към този момент не одобряват неговото водачество. Става въпрос за съмненията на Париж и Берлин да поддържат Украйна, както и решимостта им да поддържат разговор с Владимир Путин. Това разделяне съществуваше още преди 24 февруари. Страните от Източна Европа, които станаха жертви на нашествията и офанзивите от огромния съветски или руски комшия, на вятъра предупреждаваха за опасността, която режимът на Владимир Путин към момента съставлява за европейската сигурност. Тези на Запад, по-притеснени от заплахата, идваща от Юга, непрекъснато разглеждаха съветската заплаха в вероятност, постоянно залагайки, макар войната в Грузия през 2008 година и анексирането на Крим през 2014 година, на връщане към " бизнес както нормално ".

Но това разделяне се утежни през последните единадесет месеца, даже доближи кулминационната точка си с упорития отвод на немския канцлер да достави тежките танкове, които биха разрешили на Киев да се изправи пред идната атака на съветските сили. Сега в Европа има два лагера. Лагерът на мира, който се застъпва за договаряния сред двете страни, даже в случай че би трябвало Украйна краткотрайно се откаже от част от своите територии. И лагерът на успеха, който смята, че единственият метод да се възвърне сигурността на континента е да се наложи цялостно военно проваляне на съветските сили.

Германия и Франция имат извинения или разногласия. Париж към момента счита, че може да бъде " посредническа " мощ сред двете страни, " балансираща " мощ сред великите на този свят. От началото на войната нейната поддръжка за Украйна постоянно е била уравновесена от нуждата да не се " вбесява " Владимир Путин, с цел да се избегне ескалация на войната. Що се отнася до Германия, нейният модел беше разрушен от войната в Украйна. " Тя смяташе, че търговията и икономическите връзки наложително водят до мир, че глобализацията сближава страните. Това беше заблуда във връзка с Русия ", разяснява някогашният президент Франсоа Оланд в Сорбоната на 16 януари. Берлин беше жертва на неприятния си газов и петролен избор, когато Франция се изолира в напъните си за помиряване.

Подобно на Емануел Макрон, който желае да " помогне на Украйна, без да влиза във война с Русия ", Олаф Шолц се опасява от риска от падение и желае да избегне директна борба с съветските сили. В Париж също на публично равнище намират аргументи за немската тромавост. " Всеки би трябвало да работи съгласно опциите си, потенциала си и рестриктивните мерки си ", споделя почитан посланик. Но в частни диалози раздразнението е всекидневно. " Париж направи първата стъпка, като достави леки танкове AMX на Киев, мислейки по този метод да подтикне Германия да деблокира Leopard ", продължава различен посланик. Но канцлерът, заложник на своята коалиция, на немския пацифизъм и на специфичните връзки на страната му с Русия, отхвърля да вземе решение.

В Източна и Северна Европа Германия и Франция, макар че последната неотдавна обясни позицията си, са считани за най-слабите звена на континента, когато става въпрос за помощ за Украйна. Проблемът е, че това са и двете страни, които могат да създадат най-вече в тази област. Франция, тъй като има мощна войска и дипломация, както и лидерска роля в границите на Европейски Съюз. Германия, с помощта на икономическата си тежест и обстоятелството, че танковете Leopard, които е продала в цяла Европа, я вършат ключът към ускорение на военната помощ за Украйна.

В последна сметка специалистите предвиждат, че Германия, както в последна сметка отстъпи за газопровода " Северен поток -2 ", ще го направи и с Leopard. Олаф Шолц не сподели ли в неделя в Париж, че " империализмът на Владимир Путин няма да победи "? Натискан от Вашингтон, дърпан от Англия, която ще достави танкове Challenger, и от Полша, която дава обещание да изпрати своите Leopard със или без зелена светлина от Берлин, ще успее ли Олаф Шолц да удържи немския шлюз за дълго?

От началото на войната възприятието за историчност последователно измести сигурността на двете огромни страни от Европейски Съюз. Но няколко въпроса към момента остават без отговор: Ще дойдат ли европейските танкове в точния момент, с цел да разрешат на Украйна да устои? Как да избегнем фрагментацията сред Западна и Източна Европа?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР